ZÁRÓNYILATKOZAT

Nyomtatás

A Nyugat‐Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) 2017. május 13‐14‐én tartotta tisztújító közgyűlését Budapesten.

A közgyűlés a megnövekedett taglétszámra való tekintettel bővítette az elnökség létszámát. Dr. Deák Ernőt elnöknek, Bihari Szabolcsot és dr. Klement Kornélt alelnököknek választotta újra.

Meghallgatta a tizenöt országos szervezet színes, sokrétű éves beszámolóit, és a 2018-as irányelvek kijelölésénél külön kiemelte az ausztriai „Kufstein” Tanácskozást.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság nyugat-európai magyarsággal kapcsolatos stratégiáját Potápi Árpád János államtitkármutatta be, és kiemelte, hogy a nemzetpolitika alakítását a NYEOMSZSZ fontos iránymutatásokkal segíti.

A Bethlen Gábor Alap Zrt. felépítését és céljait Mihály Erzsébet támogatásfinanszírozási igazgató ismertette. A BGA referensei hasznos gyakorlati tanácsokat adtak a pályázatokkal kapcsolatban.

A Kőrösi Csoma Sándor Program újdonságairól Mucsi Géza, a Nemzetpolitikai Államtitkárság osztályvezetője adott részletes tájékoztatást.

A dr. Halzl József elnök által vezetett Rákóczi Szövetség Diaszpóra- és Szórványprogramját kiemelkedően fontosnak tartjuk, s ezért kérjük ennek folytatását.

A NYEOMSZSZ és tagszervezetei kiállnak a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium mellett, és tiltakoznak a bezárási kísérletek ellen.

A Közgyűlés kéri a nyugat-európai magyarok nevében a mindenkori magyar kormányt, hogy a NYEOMSZSZ részére biztosítson képviselői helyet az Európa Parlamentben.

Az európai gyakorlatnak megfelelően a Közgyűlés kéri, hogy a nyugat-európai magyarok hivatalos képviseletét a Magyar Országgyűlésben a NYEOMSZSZ láthassa el.

 

Budapest, 2017.május 14.