A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Március 15. Göteborgban

Vannak királyok, művészek, feltalálók, akiket tisztelet vett körül, mielőtt meghaltak. Aztán az idő múltával lassan feledésbe merült a nevük, mert új események, új értékek hozták izgalomba az embereket. Az ezernyolcszázas évek közepén Európában sokfelé ropogtak fegyverek, mert a népek nem viselhették tovább a nyomort, az álladó kihasználtságot, de még a következő évszázad két világégésének borzalmai után sem volt képes semmi elhomályosítani a most százhetvenegy éve Magyarországon kivégzett, vagy harcban elesett hősök emlékét. Évről évre megemlékezünk róluk, elsuttogjuk neveiket, mert a későbbi idők magyarjainak minden szabadságért folytatott küzdelme az ő harcuk folytatása.

A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör tagjai igazán szép számmal jöttek össze, hogy találkozzanak a budapesti, Kazinczy-utcai Tesla Teátrum három művészével. Király Adrián, Kiss Karolina ésTóth Alíz, Vas-Zoltán Iván nagyszerű rendezésében tették szebbé a göteborgi magyarok ünnepét. Az összegyűltek átérezhették az egykori könnyes-véres események hangulatát, amelyre akkoriban egész Európa figyelt.  

Az „Egy gondolat bánt engemet” című megemlékezés a SMOSZ és a Kőrösi szervezésében több svédországi város magyar egyesületei előtt kapott tapsot. A művészek a korabeli sajtó híreivel, Petőfi verseivel, dallal és tánccal idézték fel a forradalom első napjainak óriási lelkesedését.

Mielőtt a kokárdás-ünneplő közönség teljesen megtöltötte a termet, Király Adriánt kérdeztem a műsor létrejöttének előzményeiről.

–Két évvel ezelőtt márciusban az Operában volt egy kétórás ünnepi műsor. Nos, azt a fantasztikus rendező, Vas-Zoltán Iván rendezte. Annak az előadásnak a szöveg-zenei anyagából állítottuk össze ezt a kis, negyvenperces előadást, amelyet most itt mutatunk majd be. Nincs szünet, nincs lődörgés, nincsenek meghajlások. Ez egy kompakt műsor, amely nem engedi megtörni a már felépített hangulatot.

–A SMOSZ meghívására jöttek.

–Igen, de sajnos Stockholm környékére már nem juthattunk el. Jártunk hat-hét városban. Holnap még Lundba megyünk, azután haza, Budapestre. Januárban érkezett a felkérés. Összedugtuk a fejünket a rendezővel, Vas-Zoltán Ivánnal, és februárban lassan fel is építettük a majd itt látható darabot. Most megyek, felhangolom a gitárom, azután kezdünk.

–Sok sikert kívánok!

Bár a művészek nem így tervezték, a közönség mégis sokszor tapsolt az est csúcspontjain, hogy azután búcsúzáskor hosszú, nagy tapssal köszönje meg a Tesla Teátrum színészeinek, hogy eljöttek és megszépítették a svédországi magyarok idei megemlékezését.

 

Maróti László

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME