A katona hegedűje

Nyomtatás

Victoria Stjerna és Emma Johansson koncertjeA harcok elcsendesültek, s a seregek elvonultak. Egy francia katonát Velencébe vitt a sorsa, ahol megismerkedett egy olasz hegedűkészítő mesterrel. Sokat tanult tőle, míg végül jobb és jobb hegedűk kerültek ki keze alól. 1750-ben egy különlegesen kiváló hangszert épített, amelynek sorsát nehéz lenne nyomon követni. Azt azonban tudjuk, hogy ma is épségben van, és a minapi koncert szólistájának 2017-ben ítélte oda egy nemzetközi zsűri, hadd szólhasson az tovább az ő kezében. Ennek a Jan Wallander-díjnak nyertese Victoria Stjerna magyar hegedűművész volt, aki Emma Johansson zongorakíséretével adott koncertet a göteborgi Hagakyrkában.

Feltétlenül írnom kell a zongoraművész, Emma Johansson nagyszerű munkájáról. A zongorakísérők „szomorú sorsa”, hogy láthatatlanok. Azért vannak, hogy a szólista felléphessen. Emma Johansson technikája és muzikalitása jól illett Victoria Stjerna színes produkciójához.

Foto-Antal-Jozsef
Foto-Antal-Jozsef-2
Foto-Antal-Jozsef-3
Foto-Antal-Jozsef Foto-Antal-Jozsef-2 Foto-Antal-Jozsef-3

Victoriát kicsi kora óta ismerem. Hallottam őt fejlődésének minden fontosabb szakaszában. Most érett, nem tanári utasításra, hanem saját elképzelése alapján megformált műveket mutatott be. Méghozzá négy, egymástól nagyon különböző szerző zenéjével bizonyította, hogy igazi művész: érti Beethovent, érti Bartókot, rátalált Amanda Maier-Röntgen zenéjére, és „képes volt” eljátszani J. Brahms egyik igen ritkán hallható Magyar Táncát. Arca nem a hibákat rémülten kerülni igyekvő szólista, hanem a magabiztos, a zenét, a játékot mindvégig élvező koncertező hangulatát mutatta.

Szívből gratulálunk!

Ha az említett francia katona, Michel Deconet tudná, hogy az 1750-ben általa épített nagyszerű hegedű még 270 évvel később is gyönyörűen szól egy magyar művész kezében, igazán boldog lenne. Arról nem is beszélve, hogy ez a hegedű már ötvenegy éves volt, amikor Beethoven megírta a koncerten is elhangzott Tavaszi Szonátáját.

Biztos vagyok benne, hogy ott mosolyog fent, nagyon fent, ahonnan a többi Nagyok figyelnek minket, mennyire becsüljük a mai tehetségeket...

További sikereket kívánunk mindkettőjüknek!

 

A műsorszámok: Amanda Maier-Röntgen - 6 Darab Hegedűre és zongorára

                              Ludwig van Beethoven: Hegedűszonáta No. 5 Tavaszi Szonáta.

                              Bartók Béla: 6 Román Néptánc

                              Johannes Brahms: Magyar Tánc No. 2

 

Maróti László