Szabó Tünde borász Göteborgban

Nyomtatás

Magyarországot mindig is jó bortermelő országnak ismerte a világ. Sajnos, a háborút követően volt egy hosszú időszak, amikor egykori büszkeségünk nagyipari méreteket öltött. A nyugati felvásárlók tudták, hogy a magyaroknak szükségük van valutára: filléreket adtak az igazán jó borokért is, miközben óriási mennyiségű, de alacsony minőségű szállítmányok száguldottak a Szovjetunióba, ahol az emberek bármilyen bort szívesen ittak, csak magyar legyen. A legutóbbi harminc év azonban nagy változásokat hozott. Évente jelentek meg jobb és jobb magyar bortermelők. A magyar borok egyre több versenyt nyertek és egyre többször hagyták maguk mögött a francia, olasz és spanyol konkurenciát.

Szabó Tündeborász és a malmői Bálint Levente látogatott el hozzánk, Göteborgba a Kőrösi Kör meghívására. A klub helyiségét ritkán látni így: egy asztalon üveg borok álltak, amelyekről az ember nem tudta levenni a szemét. Még szerencse, hogy Szabó Tünde lekötötte az érdeklődők figyelmét.  

- Nagy megtiszteltetés nekem, hogy közel kétezer kilométerre szülőföldemtől, találkozhatom a Göteborgban és környékén élő magyarokkal.  Örülök, hogy boraimmal hozhatok egy kis napfényt otthonról, hiszen munkám minden cseppje tele van napfénnyel és egy kis Magyarországgal. Ugyanakkor aBalaton-felvidékhírnevét is szeretném közelebb hozni az itt élőkhöz. Egyúttal a rám öröklődött munkát is szeretném bemutatni, mert borokat termeszteni, borászattal foglalkozni nálunk családi hagyomány, nekem pedig élmény. Öt és fél hektáron folyik a gazdálkodás. Hogy mit kezdünk a terméssel, az mindig szüretkor derül ki. Boraink jelentős része fehér: Olaszrizling, Szürkebarát, Rizlingszilváni, de van Kékfrankos rosé, Pinot Noir rosé, általában öt-nyolc borral foglalkozom.

Kellemes volt hallgatni, amint Tünde elmesélte életét és a munka lényegét, amely a borokhoz vonzza. Micsoda lelkesedés!

Azután lassan-lassan rátértünk a borok kóstolgatására. Sokan elfelejtették, hogy ezen az estén otthon kellett volna hagyni a kocsit. Dehááát...

- Ha bármikor a Badacsony környékén járnak – kezdte a búcsúzkodást Szabó Tünde –, akkor mindenkit nagy szeretettel látunk a Szent György-hegyen. Magyarországon...

Mi pedig nagy szeretettel látjuk Szabó Tündét, ha legközelebb boraival Göteborg környékén jár.

 

 

Maróti László