Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/3/a/7/smosz.org/httpd.www/hirado/plugins/content/easyimagecaption/easyimagecaption.php on line 870 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/3/a/7/smosz.org/httpd.www/hirado/plugins/content/easyimagecaption/easyimagecaption.php on line 870 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/3/a/7/smosz.org/httpd.www/hirado/plugins/content/easyimagecaption/easyimagecaption.php on line 870 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/3/a/7/smosz.org/httpd.www/hirado/plugins/content/easyimagecaption/easyimagecaption.php on line 870

Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Nyomtatás

Az idei első, Téli SOMIT mind a szervezők és mind a résztvevők nagy örömére már hetekkel a tábor kezdete előtt telt házas eseménnyé duzzadt.

Pénteken délután kezdtek el szállingózni az első táborlakók a hällebergai házba, ami szépen lassan megtelt mosolygó, egymásnak örülő arcokkal, de ismerkedni is volt lehetőségünk, hiszen mint mindig, most is voltak újonnan csatlakozók.

A bőséges és finom vacsora (hamburger) után közösségépítő játékokat játszottunk, ahol gyakorolhattuk az egymásra figyelést és az összedolgozást, de mellette a logikánkat is próbára tehettük. A hétvége témája ugyan a farsang volt, de egy kevés kis játékkal (Mr. és Mrs.) megemlékeztünk a Valentin napról is. A játék során vállalkozó szellemű párok, barátok és testvérek mérhették le a többiek szórakoztatására, hogy mennyire is ismerik jól egymást és önmagukat, többek között olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, mint hogy ki dönti el, milyen zene szóljon az autóban, ki szokott többet mosogatni és ki számára fontosabb, hogy megbeszéljék a problémáikat. Zárásképpen egy vicces, kártyás, ölbe ülős versenyjátékkal oldottuk a hangulatot, utána már csak a hajnalig tartó tánc és mulatság volt hátra.

Antal-Jozsef-fotoja

 

A szombati, bőséges reggelit követően gyerekek és felnőttek egy csapatvetélkedőn vettek részt, aminek a témája a „másik világ” volt, hiszen a csapatok, csakúgy, mint a busók, álarcot viseltek, így másképpen érzékelhették a világ történéseit. A feladatok között így egy-két busójáráshoz és farsangi szokáskörhöz kapcsolódó hagyományt is felelevenítettünk, mint például a buzogányhajítás és a kakascséplés, valamint minden csapat elkészíthette a saját „busó babáját”. Ebéd után egy kicsit nyugalmasabb, de szintén kihívásokkal teli program következett: egy rövid előadás keretein belül még jobban megismerkedhettünk a mohácsi busójárás hagyományával. Megtudhattuk például, kik azok a sokacok, pontosan miből is áll egy busó jelmez, kik azok a szép busók, és hogy kik is a jankelék. Az előadás után egy busó activity keretein belül mindenki megcsillogtathatta és elmélyíthette újdonsült tudását erről a méltán népszerű, gyönyörű népszokásról, ami egyébként az UNESCO szellemi kulturális világörökség részét képezi.

Az activity után kicsiknek és nagyoknak lehetőségük nyílt kézműves foglalkozáson részt venniük, ahol farsangi álarcok és természetesen busó maszkok is kikerültek az ügyes táborlakók kezei alól.

Bitay-Zsolt-fotoja2

 

A vacsorát követő pihenő után következtek a farsangi jelmezversenyek külön gyermek és felnőtt kategóriában. A gyermekek között akadt kalóz, pókember és rabló, de láthattuk magát Elzát és Hermionét is. A felnőtteken végigtekintve akadt, aki egy varázsló, tünde, revütáncos, boszorkány, Hófehérke, Maugli vagy éppen Balu bőrébe bújt. A zsűri négy díjat is kiosztott felnőtt kategóriában: a legmunkásabb, a legötletesebb, a legjobban előadott jelmez, valamint a közönségdíjat. A jelmezversenyt a mindenki által nagyon várt farsangi bál követte.

A vasárnap délelőtt a búcsúzásról és a tábor lezárásáról szólt. Mindhárom nap fantasztikus hangulatban telt, és rengeteg élményben lehetett része a SOMIT-családnak. Szeretettel várunk Titeket is a következőre!

Bálint Réka