A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Önmagunkról. Egyesületi bemutatkozók

A következőkben olyan egyesületi elnökök mutatkoznak be, akiket az elmúlt egy évben bíztak meg az elnöki feladatok elvégzésével és/vagy hangsúlyosabban szerveződik az általuk vezetett egyesület tevékenysége a gyermekprogramok köré. Szerettem volna megtudni, hogy ki honnan és miért pont ide, Svédországba jött, miként került kapcsolatba az általa vezetett egyesülettel, és milyen elképzelések merülnek fel a jövőre nézve.

Berecki Emőke: Mesélj magadról, honnan származtál el Svédországba? Miért Svédország mellett döntöttél? Miként teltek az első évek idegen földön?
Szilasi László: Délvidékről, Szabadkáról származom, ahol életem első 20 évét töltöttem. Sajnos közbejött a balkáni háború és szüleim elhatározására Svédországba költöztünk. Az első évek gyorsan teltek, hiszen nem unatkoztam. 10 hónap alatt végeztem el az SFI-tanfolyam összes szintjét, majd gyártástechnológiát tanultam vegyi irányon, ami ugródeszka volt abba a vegyi üzembe, ahol a rákövetkező 20 évet töltöttem. Jelenleg is gyártástechnológiával foglalkozom, de most már egy újfejlesztésű zöld-gázüzemben, ahol egy teljesen új, innovatív technikával próbáljuk a gyártást beindítani.

BE: Hogyan találtál rá az egyesületre, amelynek most már elnöke vagy? Hogyan lettél te az elnök? Beszélj kicsit az egyesület tevékenységéről!
SzL: Hogyan találtam rá a Hungária Klubra? Ő talált rám... Az egyesületi életet már 16 évesen kezdtem, amikor is vezetőségi tagja voltam a néhai Vajdasági Magyarok Ifjúsági Szövetségének. A magyarság tudatos megőrzése mindig is fontos volt számomra, de a tehetséges gyerekek fejlesztésében is aktívan részt veszek egy nemzetközi egyesületben.
Svédországba költözésem után volt egy kis kimaradás a tanulmányok és munka miatt, de ami késik, nem múlik, végül is sikerült megtalálnom a helyem. Malmőben kezdtem vezetőségi pályafutásom, ahol a Hungaroclub titkára voltam 3 évet, majd a Pannónia Klub alapító tagja és titkára lettem. Itt szerveztük meg az MC Hawer & Tekknő koncertet, ami a közel 400 fős látogatottságával az egyik legnagyobb svédországi magyar rendezvény volt! Fantasztikus 3 év után közelebb szerettünk volna lenni a szüleimhez, ezért Ängelholmba költöztünk. Kicsit nagy lett a távolság, hogy Malmőbe járjunk és ekkor keresett meg a Hungária Klub vezetősége, hogy szeretném-e segíteni az ő munkájukat. Ezen egyesülettel is jó volt a kapcsolatunk, ismertem a vezetőséget és megtiszteltetésnek vettem a felkérést, így igent mondtam. 2016-ban választás elé álltunk. Volt elnökünk sajnos nem tudta tovább vállalni a megbízatást és választanunk kellett, vagy találunk még 2-3 vezetőségi tagot, akik vállalják a munkát vagy megszűnik az egyesület. A választóbizottság kérésére, majd a tagok szavazatára, elvállaltam az elnöki posztot és vezetőségi tagokat is sikerült toboroznunk. Legnagyobb örömömre, már ebben az évben sikerült újraindítanunk a Cimbora Tábort.

BE: Milyen elképzeléseid vannak az egyesület jövőjét illetően?
SzL: Egyesületünk sajnos nem büszkélkedhet nagy taglétszámmal. A megszorítások és alacsony taglétszám miatt az elmúlt években teljesen leállítottuk a rendezvényeket, 1-2 „ingyenes előadás” kivételével, hogy csökkentsük a kiadásainkat, így a korlátozások feloldása után újra tudtunk indulni és ismét megszervezni a gyerektábort. A helsingborgi közösségben is egyre nagyobb szükség van gyerekprogramokra, és ezeket szeretnénk fejleszteni a jövőben. Idősebb tagjainkról sem szeretnénk megfeledkezni. Régi közkedvelt programjai voltak az egyesületnek a borkóstolók vagy a vacsorával egybekötött zenés estek, amiket a közeljövőben reméljük, újra meg tudunk szervezni.
A legnagyobb szervezést igénylő programunk viszont továbbra is a Cimbora Tábor marad, amikor táborzáráskor a Cimborák szeretnének maradni még 1-2 éjszakát és alig várják a következő tábort, az nekünk elég visszajelzés ahhoz, hogy erről a táborról a jövőben se mondjunk le!

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. július 05.
Kedves Híradó Olvasók!   Oly mélyre estünk, hogy nem hullhatunk már, nincs is magas és nincs számunkra mély. Anyánk nyelvén sikoltunk a világhoz, mi lesz szivünkkel és mi lesz szavunkkal, ha jő az éj?
Tovább
Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Könyvespolc 2022. július 04.
Valami erős sci-fi-t kerestem mostanában, valami olyasmit, mint a Hyperion vagy a Metro 2033 volt legutóbb, ami nyomot hagy bennem és gondolkodásra késztet. Nem is kellett sokáig kutakodnom a neten, gyorsan rám talált A háromtest-probléma című regény. Intuitív módon hatott…
Tovább
Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Képzőművészet 2022. március 16.
Grafik i Väst galéria Göteborg. Fia Kvissberg „Játék a színekkel és a formákkal” 2022.01.29.–02.16.
Tovább
Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Portré 2022. július 04.
Benczédi Zsuzsa néni 31 éve él Svédországban, zenetanár, kórusvezető, akinek generációkon átívelő pályafutása példaértékű. Zsuzsa néni lelkesedése sosem fogy el, hiszen mai napig is aktívan vezeti úgy a Ljungby-i Magyar iskolát, mint a kóruspróbákat valamint előadásra készül fáradhatatlanul.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább

Egyesületek

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai
Farsangi mulatság és majális SOMIT módra

Farsangi mulatság és majális SOMIT módra

Bizonyára mindannyian hallottuk már, sőt, sokak napi szókincsében is gyakran előfordul az a közismert mondás, miszerint: „Ember tervez,…
SOMIT TAVASZI TÁBOR

SOMIT TAVASZI TÁBOR

A 2022. évi második SOMIT rendezvény a Tavaszi tábor volt. A koronavírus járvány enyhülését és a korlátozások feloldását…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME