A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Önmagunkról. Egyesületi bemutatkozók

A következőkben olyan egyesületi elnökök mutatkoznak be, akiket az elmúlt egy évben bíztak meg az elnöki feladatok elvégzésével és/vagy hangsúlyosabban szerveződik az általuk vezetett egyesület tevékenysége a gyermekprogramok köré. Szerettem volna megtudni, hogy ki honnan és miért pont ide, Svédországba jött, miként került kapcsolatba az általa vezetett egyesülettel, és milyen elképzelések merülnek fel a jövőre nézve.

Berecki Emőke: Mesélj magadról, honnan származtál el Svédországba? Miért Svédország mellett döntöttél? Miként teltek az első évek idegen földön?
Szilasi László: Délvidékről, Szabadkáról származom, ahol életem első 20 évét töltöttem. Sajnos közbejött a balkáni háború és szüleim elhatározására Svédországba költöztünk. Az első évek gyorsan teltek, hiszen nem unatkoztam. 10 hónap alatt végeztem el az SFI-tanfolyam összes szintjét, majd gyártástechnológiát tanultam vegyi irányon, ami ugródeszka volt abba a vegyi üzembe, ahol a rákövetkező 20 évet töltöttem. Jelenleg is gyártástechnológiával foglalkozom, de most már egy újfejlesztésű zöld-gázüzemben, ahol egy teljesen új, innovatív technikával próbáljuk a gyártást beindítani.

BE: Hogyan találtál rá az egyesületre, amelynek most már elnöke vagy? Hogyan lettél te az elnök? Beszélj kicsit az egyesület tevékenységéről!
SzL: Hogyan találtam rá a Hungária Klubra? Ő talált rám... Az egyesületi életet már 16 évesen kezdtem, amikor is vezetőségi tagja voltam a néhai Vajdasági Magyarok Ifjúsági Szövetségének. A magyarság tudatos megőrzése mindig is fontos volt számomra, de a tehetséges gyerekek fejlesztésében is aktívan részt veszek egy nemzetközi egyesületben.
Svédországba költözésem után volt egy kis kimaradás a tanulmányok és munka miatt, de ami késik, nem múlik, végül is sikerült megtalálnom a helyem. Malmőben kezdtem vezetőségi pályafutásom, ahol a Hungaroclub titkára voltam 3 évet, majd a Pannónia Klub alapító tagja és titkára lettem. Itt szerveztük meg az MC Hawer & Tekknő koncertet, ami a közel 400 fős látogatottságával az egyik legnagyobb svédországi magyar rendezvény volt! Fantasztikus 3 év után közelebb szerettünk volna lenni a szüleimhez, ezért Ängelholmba költöztünk. Kicsit nagy lett a távolság, hogy Malmőbe járjunk és ekkor keresett meg a Hungária Klub vezetősége, hogy szeretném-e segíteni az ő munkájukat. Ezen egyesülettel is jó volt a kapcsolatunk, ismertem a vezetőséget és megtiszteltetésnek vettem a felkérést, így igent mondtam. 2016-ban választás elé álltunk. Volt elnökünk sajnos nem tudta tovább vállalni a megbízatást és választanunk kellett, vagy találunk még 2-3 vezetőségi tagot, akik vállalják a munkát vagy megszűnik az egyesület. A választóbizottság kérésére, majd a tagok szavazatára, elvállaltam az elnöki posztot és vezetőségi tagokat is sikerült toboroznunk. Legnagyobb örömömre, már ebben az évben sikerült újraindítanunk a Cimbora Tábort.

BE: Milyen elképzeléseid vannak az egyesület jövőjét illetően?
SzL: Egyesületünk sajnos nem büszkélkedhet nagy taglétszámmal. A megszorítások és alacsony taglétszám miatt az elmúlt években teljesen leállítottuk a rendezvényeket, 1-2 „ingyenes előadás” kivételével, hogy csökkentsük a kiadásainkat, így a korlátozások feloldása után újra tudtunk indulni és ismét megszervezni a gyerektábort. A helsingborgi közösségben is egyre nagyobb szükség van gyerekprogramokra, és ezeket szeretnénk fejleszteni a jövőben. Idősebb tagjainkról sem szeretnénk megfeledkezni. Régi közkedvelt programjai voltak az egyesületnek a borkóstolók vagy a vacsorával egybekötött zenés estek, amiket a közeljövőben reméljük, újra meg tudunk szervezni.
A legnagyobb szervezést igénylő programunk viszont továbbra is a Cimbora Tábor marad, amikor táborzáráskor a Cimborák szeretnének maradni még 1-2 éjszakát és alig várják a következő tábort, az nekünk elég visszajelzés ahhoz, hogy erről a táborról a jövőben se mondjunk le!

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. október 23.
Kedves Híradó Olvasók! „Felhőn vet ágyat már az alkonyat / s a fáradt fákra fátylas fény esőz. / Kibomló konttyal jő az édes ősz.” És igen. Radnóti Miklós Szeptember című verséből való ez az idézet. Valóban beköszöntött az ősz. De…
Tovább
Hermann Hesse: Sziddhárta

Hermann Hesse: Sziddhárta

Könyvespolc 2022. október 23.
Az emberben megjelenik az idők folyamán egyfajta hívás, amely arra készteti, hogy kizökkenjen a világ káprázatából, énjének folyamatos köreiből, melyekben a hétköznapjaiban próbálja utolérni önmagát és ezáltal egy új nézőpontból lát rá a sorsára és a világában rétegződő valamennyi sorsra…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Újra odébb állt a SOMIT karaván…

Újra odébb állt a SOMIT karaván…

A Göteborg közelében lévő härsjösandi cserkészlak udvaráról idén valamivel délebbre vette az irányt a SOMIT karaván, meg sem…
SOMIT családos tábor

SOMIT családos tábor

Az idei év SOMIT családos tábora szeptember 11–13. között került megrendezésre. A teltházas rendezvényen egy roppant eseménydús hétvégére…
Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

Egyesületünk óvatosan nyitott a tagság felé a pandémia után. Tagságunk nagy része szépkorú, s nehezen találtak vissza az…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME