A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Rohan az idő...

Január óta folytatjuk a gyerekfoglalkozásokat. Minden szombaton korcsoportos feladatokkal, szókincsfejlesztőkkel, tematizált kézműves ötletekkel várjuk a kicsiket és a nagyobbakat. Ügyesen sikerült felosztanunk a foglalkozásokat, első felvonásban konkrétan a magyar nyelv elsajátítására koncentráltunk, a kisebbekkel a magyar abc betűivel ismerkedtünk, alapvető témákat jártunk körül, mint például az évszakok, hónapok, cselekvések, a nagyobbak pedig írni-olvasni tanultak, szókincsfejlesztő feladatokat oldottak meg, majd közös uzsonnázás után tematikus kézműves ötleteket valósítottunk meg.

Általában jól működött az általunk kidolgozott rendszer, de természetesen alkalmazkodtunk a gyerekek hangulatához és rugalmasan változtattunk az elképzeléseinken. Közösen ünnepeltük a farsangot, ahol különleges meghívottaink is voltak a lundi Forrás néptáncegyüttes részéről. Köszönjük Bursán Zitának, Eeg-Olofsson Gertrudnak és Ulvros Istvánnak a jó hangulatot, a pörgős táncokat.

Márciusban megszerveztük az első bált, sokak nagy örömére és nemzeti ünnepünk alkalmából is sikerült összegyűlnünk Tóth Ibi és Örsi Klára előadására, amelyet a SMOSZ által javasolt központi programként fogadtunk. Gofrit sütöttünk, sok szépet alkottunk, de még palántáztunk is, amit külön köszönünk Ménesi Ferencnek, köszönjük a türelmet, a szakszerű hozzáállást. Húsvét alkalmából sok időt töltöttünk együtt. Közösen készültünk az ünnepekre, közösen festettünk tojást, tanultunk locsolóverset. Majd Kőhalmi Ferenc bűvész előadását fogadtuk – szintén a SMOSZ szervezésében –, amely hatalmas sikert aratott kicsik és nagyok körében egyaránt. Húsvét hétfő alkalmából pedig a Pannónia klub lányai együtt várták a locsolókat. Öröm volt látni a kedves készülődést, a sok finomságot az asztalon, az izgatott csajokat és srácokat. Mindenki mondott verset, a lányok illedelmesen fogadták a locsolókat, festett tojással jutalmazták a fiúkat, majd közösen játszótérre mentünk és élveztük a napsütés minden pillanatát.

Sok tervünk van még a jövőre nézve, állatkerti pikniket szervezünk, utána anyák napi bográcsozást, majd fogadjuk – a SMOSZ újabb központi programjaként – a Belvárosi Betyárok nevű együttest. Ezzel az eseménnyel zárjuk hivatalosan az első félévet, de bízunk benne, hogy a nyár folyamán gyakran találkozunk egymással, például spontán kirándulások alkalmából… 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. július 05.
Kedves Híradó Olvasók!   Oly mélyre estünk, hogy nem hullhatunk már, nincs is magas és nincs számunkra mély. Anyánk nyelvén sikoltunk a világhoz, mi lesz szivünkkel és mi lesz szavunkkal, ha jő az éj?
Tovább
Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Könyvespolc 2022. július 04.
Valami erős sci-fi-t kerestem mostanában, valami olyasmit, mint a Hyperion vagy a Metro 2033 volt legutóbb, ami nyomot hagy bennem és gondolkodásra késztet. Nem is kellett sokáig kutakodnom a neten, gyorsan rám talált A háromtest-probléma című regény. Intuitív módon hatott…
Tovább
Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Képzőművészet 2022. március 16.
Grafik i Väst galéria Göteborg. Fia Kvissberg „Játék a színekkel és a formákkal” 2022.01.29.–02.16.
Tovább
Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Portré 2022. július 04.
Benczédi Zsuzsa néni 31 éve él Svédországban, zenetanár, kórusvezető, akinek generációkon átívelő pályafutása példaértékű. Zsuzsa néni lelkesedése sosem fogy el, hiszen mai napig is aktívan vezeti úgy a Ljungby-i Magyar iskolát, mint a kóruspróbákat valamint előadásra készül fáradhatatlanul.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább

Egyesületek

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai
Farsangi mulatság és majális SOMIT módra

Farsangi mulatság és majális SOMIT módra

Bizonyára mindannyian hallottuk már, sőt, sokak napi szókincsében is gyakran előfordul az a közismert mondás, miszerint: „Ember tervez,…
SOMIT TAVASZI TÁBOR

SOMIT TAVASZI TÁBOR

A 2022. évi második SOMIT rendezvény a Tavaszi tábor volt. A koronavírus járvány enyhülését és a korlátozások feloldását…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME