Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Nyomtatás

Öszi plakát Bitay Zsolt

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és 23. között) újra Hällebergára költözött a SOMIT Generációk Társasága, amivel egy újabb, eseményekben bővelkedő rendezvényt tudhat magáénak az egyesület.

Az érkezést követően, miután a táborlakók elfoglalták szobáikat és elfogyasztották a vacsorájukat, a tábori programok sorozatát a Retro Activity party indította. A játék alkalmával kialakult jó hangulatot igencsak nehéz szavakba önteni, milyen is lehetett úgy egy mai huszonéves fiatalnak, mint egy előző generációs táborozónak elmagyarázni, elmutogatni vagy lerajzolni azon típusú, a hétköznapi életben kevésbé használt szavakat, ill. fogalmakat, mint pl. a Farmotoros Ikarusz, Tüker Alágyújtós, lódenkabát, békekölcsön, Merkur, kiutalás, társbérlet, Fecske, iskolaköpeny, takarékbélyeg, adásszünet és egyebek. Hasonló kacaj- és találgatás sorozatot váltottak ki a kissé hétköznapibbnak hangzó szavak is, mint pl. a bakacsin, gilice, pulya, macskanyelv, dunakavics stb. További nosztalgiázásra adtak okot a mára már retrónak számító filmek, rajzfilm- és TV-sorozatok, valamint a korabeli társasjátékok is, mint pl. a Meseautó, Indul a bakterház, Frakk, a macskák réme, Vizipók-csodapók, A Pál utcai fiúk, Ablak-zsiráf, Gazdálkodj okosan stb. Itt jegyezhető meg az, hogy a SOMIT Generációk szépsége, hogy a tagjaik között találkozhatunk olyanokkal, akik számára a hétköznapok része volt a fenti szó- és fogalomrendszer, még akadnak szép számmal olyanok is, akiknek briliáns találékonyságra volt szükségük ahhoz, hogy valamilyen módon rávezessék csapattársaikat a megoldásra.

Tábortűz Fotó Urbán Éva

Az Activity végeztével a jókedélyű társaság kiköltözött az Üvegtigris köré, ahol folytatódott az eszmecsere a rég nem látott barátokkal és ismerősökkel, de nem maradtak el az egymásnak való bemutatkozások az új táborozókkal sem. Az est a reggelig tartó (retro) diszkóval és egy nagysikerű hajnali karaoke partival zárult.
Programok terén a második nap is hasonlóan változatos volt. A délelőttöt Gödri Károly kopjafákról szóló információdús előadása indította. Ennek köszönhetően a résztvevők megtanulták a kopjafák dekódolását: különféle szimbólumainak jelentését és leolvasását. A beszámoló végén bemutatásra került az őszi tábor másik meghívott vendége is, a felvidéki kopjafa- és fafaragó mester, Gerendás Norbert személyében. Norbert elkészítette a SOMIT Generációk első kopjafáját, melyet a tervek szerint a jövőben mindenki megcsodálhat majd, aki a Hälleberga tábortanyán megfordul.

Minkában Fotó Bitay Zsolt

A nap második kiemelkedő programpontja azon rendkívüli előadás, pontosabban az 1956-os forradalomról szóló megemlékezés volt, melyet kiváló ösztöndíjasaink, Balog Dávid Attila és Székely Boglárka készítettek és adtak elő a nagyérdeműnek. Videókkal, történetekkel és szavalatokkal ötvözött előadásuk visszaröpített bennünket egy rövid időre a múltba, a fiatalabb generációknak pedig egy átfogó képet adtak a korabeli történésekről. Az előadás egyszerre volt nagyon informatív és szívbemarkoló.

A SOMIT kopjafája Fotó Urbán Éva

 

A kiadós ebéd után alkotó foglalkozások keretein belül mindenki kipróbálhatta a fafaragás rejtelmeit, készíthetett miniatűr kopjafát a mester instrukciói alapján, de akinek inkább a tökfaragáshoz volt kedve, azok abban élhették ki kreativitásukat. A szebbnél szebb töklámpások kiállításra kerültek az est folyamán. Akik nem fát vagy tököt faragtak, azok egy csapatban dolgoztak azért, hogy tökéletesre főzzék a bográcsban rotyogó őzpörköltet, melyet az esti közös lakoma alkalmával fogyasztott el a társaság.

Az Üvegtigris előtt Fotó Bitay Zsolt

Az Üvegtigris előtt

Vacsora után Dávid, a néptáncoktatónk táncra perdítette a népet. Különböző tájegységekből származó néptáncokat tanított a táncos lábú táborozóknak. Mondani sem kell, hogy újfent nagy sikerű volt a táncház, kicsik és nagyok örömére egyaránt. A néptánc által bemelegedett társaság egy része tovább folytatta a bulit a táncparketten, még mások a tábortűz köré gyűlve folytatták az estét.
Az őszi tábor is rengeteg új élménnyel, tapasztalással és emlékkel gazdagította a táborozókat. Különlegessége talán mégis az volt, hogy a tábor ideje alatt megalkotásra került egy olyan emlékmű, ami remélhetőleg évtizedeken át őrzi és viszi tovább a SOMIT Generációk hírét.

Tökfaragók Fotó Urbán Éva


Kedves olvasó! Amennyiben szeretnél te is közénk tartozni és a jövőbeni rendezvényeinken részt venni, látogass el honlapunkra https://www.somit.net/, ill. kövess bennünket figyelemmel a közösségi médiában, hiszen hamarosan újra találkozunk!

Hívunk, várunk, légy ott közöttünk! 😊