Egy kis Magyarország Göteborg szívében

Nyomtatás

December 9-én egy nagyszerű összefogás eredményeként nyílt meg az „Immerson” című fotókiállítás Göteborg főutcáján, a Kungsportsavenyen. A Városi könyvtár fogadta be azt a gazdag élményeket ígérő kiállítást, amit a Stockholmi Magyar Nagykövetség kölcsönzött a göteborgi Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Körnek. A fényképek az évente megrendezett Hungary365 Photo Contest verseny nyertes darabjaiból lettek összeválogatva, három különböző témában: kültéri felvételek, épületek belterei érdekes megközelítésben és a téli természet lett bemutatva. Mikro és makró perspektívából, felül és alulnézetből ismertünk rá Magyarország jól ismert épületeire és tájaira. Képekben rögzült egyedi pillanatokat csodálhattunk meg a Balatonról és a főváros utcáiról.

 

korosi 1

korosi 3


A kiállítás dizájnere Búzás Melinda volt, Tóth Márton, a fiatal doktorandus vállalta a kiállítás bemutatását és a megnyitón való konferálást két nyelven. Díszvendégünk, Kaszás Veronika, a Magyar Nagykövetség kultúrattaséja, meleg szavakkal köszöntötte a szép számban összegyűlt vendégeket. Hasse Nylén író pedig egy igazán érdekes előadással lepett meg. A „Budapest bortom turiststråken” szerzője fiatalon, utcai zenészként érkezett első alkalommal Budapestre és beleszeretett a városba. Azóta kutatja a város minden zegét zugát, boncolgatja a magyar kultúrát és nagy tudással vezet turistacsoportokat a városban. Solti Árpád zeneszerző csodálatos zongorajátékával járult hozzá az est sikeréhez, a legszebb magyar alkotásokat szólaltatta meg a hangszerén!

korosi 4

A 2022-es iHuset, ahol magyarok és svédek megosztják a magyar kultúra iránti érdeklődésüket és élményeiket, nagy sikerrel végződött. A művek egy hónapon keresztül voltak láthatóak abban a gazdag kultúrkörnyezetben, ahol a Göteborgi Színház, Filharmónia, Városi könyvtár és a Szépművészeti Múzeum körülölelik a város szimbólumát, a Poszeidón szobrot.
Nagyon köszönöm mindenki munkáját, aki teljes szívvel hozzájárult a kiállítás megvalósulásához!
korosi 6