A KnockOut Göteborgban

Nyomtatás

Knock 1

 

Azt hallottam a napokban, hogy a zene egészségben tartja művelőjét. Persze, ismertem én beteges zenészt is, de a megállapítás ettől még igaz lehet. Itt van egy példa: a rock-kvartett, amely 1993 óta már harminc éve rendszeresen turnézik Székelyföldön, Erdélyben, de külföldön is. Legutóbb éppen Svédországban, ahol már a második meghívásnak tettek eleget. Idén a kolozsvári KnockOut rockzenekar Malmőben, Ljungbyben, Göteborgban, Stockholmban és Västeråsban koncertezett.


E cikk írója a göteborgi Nefertitiben látta-hallotta az együttest. Igazán kellemes, hangulatos este volt. Szép számmal jött össze a közönség és köztük többen is siettek a vonathoz, tehát nem a városból jöttek az ismert jazzklubba. A koncert után az együttes vezetőjével, Lénárd „Yogi” Józseffel beszélgethettem. Már az öt évvel ezelőtti (Redbergs Theater) találkozásunk alkalmával is elhangzott, mert a zenekarnak ez nagyon fontos, hogy többnyire saját maguk írt dalokat adnak elő, amelyek igen nagy többségben népi szövegekre, általában népi elemekre épülnek.
LJ: A most készülő albumunkban is nagyon fontos szerepe van a népi alapoknak. Már várjuk, hogy énekesünk és hegedűsünk (Éva) visszatérjen hozzánk, mert vele még közelebb maradhatunk eddigi stílusunkhoz.
ML: Megint hivatkozom az öt évvel ezelőtti találkozásunkra. Sajnáltad akkor, hogy a zenéteket legjobban értő egykori fiatalok felett is kezd eljárni az idő.
LJ: Nos, ez eleinte meglepett minket, de nem keseredünk el.
ML: Ma este is olyan közönség előtt volt sikeretek, amelynek többsége soha nem hallotta zenéteket, hiszen itt élnek sok-sok kilométerre Kolozsvártól.
LJ: Igen, ez sokat számít…
ML: …és azt jelenti, hogy Kolozsváron is szerezhettek még újabb tisztelőket. Ezt Kolozsváron kell elkezdeni… Hadd említsem meg, hogy Stockholmban élő régi barátotok, Rottenstein Róbert ma is énekelt néhány számot, köztük az est egyetlen dalát, amely angol nyelven hangzott el. Az együttes tagjainak is gratulálunk. Kedvenc hangszeremen, a bass-gitáron az együttes egyik alapító tagja, Novák István (Öcsi) játszott, a doboknál Turi Gábor ült, Péter Attila szóló-gitáron és hegedűn zenélt, te pedig énekeltél és gitároztál: Lénárd „Yogi” József. Nagyon remélem, hogy nem utoljára jártatok nálunk!

Írta és kérdezett: Maróti László, Göteborg