Ismeritek Joulupukkit?

Nyomtatás

Karácsony közeledtével sok-sok kíváncsi kisgyerek szokta megkérdezni, hol élnek, hol laknak az angyalkák?  Hogy a Mikulás hol lakik, azt már sejtik: valahol a rénszarvasok hazájában. Mivel a rénszarvasok az északi rétek, mezők, erdők füvét szeretik legelészni, a Mikulás otthona csakis valahol északon lehet. A finnországi gyerekek viszont pontosan tudják, hol él a Mikulás: Finnországban! És így igaz: Finnországban, Lappföldön, egy kis falucskában, Korvatunturin! Ez, a magyar fülnek furcsa hangzású hely másik furcsasága az ugyanis, hogy azt jelenti: Fülhegy! Persze ott a Mikulást nem Mikulásnak hívják, hanem Joulupukki, azaz Karácsonyapónak. Ezt a lapp nevet elég nehéz kimondani, úgy-e?

Bár a finn néphagyomány szerint a titkos bázisa játékgyárastul, és itt dolgozó manóseregestül a Korvantunturi-felföldön található, de ez a hely a finn-orosz határon fekszik, az ide kirándulóknak írásos engedéllyel kell rendelkeznie a finn határőrségtől. Ráadásul oda vezető utak sincsenek, csak túraösvények, szóval nem az a kényelmes sétával elérhető környék! Korvatunturint nem olyan könnyű meglátogatni!  Karácsonyapó azért vigyáz a birodalmára!

De aki tényleg, igazán szeretne lakhelyén találkozni a Karácsonyapóval, annak ma már nem kell olyan messze mennie, elég „csak” Rovaniemibe, Lappföld fővárosába, a sarkkörre ellátogatni.

És hogy mi van pontosan Rovaniemiben? A várostól nyolc kilométerre északra egy behavazott mesevilág közepén Joulupukki, vagyis a Karácsonyapó fogadja a látogatókat manói és rénszarvasai társaságában. Köszönhetünk nekik nyugodtan magyarul, ugyanis köszönni és kellemes ünnepeket kívánni a mi nyelvünkön is tudnak.

Rovaniemi határában egész évben várja a látogatókat Pajakylä, magyarul Műhelyfalva! Ott készülnek az ajándékok, és ott van a főposta. Mert lehet ám levelezni is az ott lakókkal!

Helsinkiben, Finnország fővárosában már december első napjaiban elindulnak a gyönyörűségesen, piros kantárral feldíszített rénszarvasok vontatta szánok Jouluppukival, azaz Karácsonyapóval. A gyerekek láthatják, hallhatják Karácsonyapót, megsimogathatják a rénszarvasokat, a szelídebbek hátára a kisebbek akár fel is ülhetnek.

Joulupukki, Karácsonyapó Finnországban szentestén viszi az ajándékokat a jó gyerekeknek. Rénszarvasok húzta szánon, - amely a földön fut, s nem a levegőben röpül, mint a filmekben – jár házról-házra. Az ajtón megy be a házba – s nem a kéményen át –, és az első kérdése az, hogy „Laknak-e itt jó gyerekek?”

Kíváncsi vagyok, mit válaszolnátok neki?

Tóth Ildikó