Miből lett a húsvéti nyuszi?

Nyomtatás

Valamikor réges-régen – mikor a tavasz tündére, Eszter még az emberek között járkált – történt meg az a csodálatos dolog, amit most elmesélek.

Tavasztündér Eszter nagyon szerette a gyerekeket. Gyakran kereste a társaságukat, játékokkal, sok szép színes virággal kedveskedett nekik. Eszternek volt egy gyönyörű, színes tollú madara, melynek nem csak a tolla volt színes, hanem a tojásai is. Ezeket a tojásokat Eszter mindig szétosztogatta a gyerekek között. A gyerekek örvendtek az ajándéknak, megcsodálták a gyönyörű madarat is. Szerették volna megsimogatni, megölelni, de nem lehetett. A madár nagyon félénk volt, nem engedte magához közel jönni a gyerekeket.

Eszter szerette a madarát is, a gyerekeket is, sokat gondolkodott azon, hogyan segíthetne, hogy a gyerekek kívánsága teljesüljön, és, hogy a madár is félelem nélkül eltűrje a gyerekek közelségét.

Addig-addig gondolkozott, míg rájött a megoldásra: a madarat átváltoztatja valamilyen más állattá! Jó ötlet volt, csak azt nem tudta, milyen állat legyen az, amelyik megfelel a gyerekeknek. Először feljegyezte magának, milyennek nem szabad lennie:

Ne harapjon, mint a farkas. Ne karmoljon, mint a vadmacska. Ne csípjen, mint a bolha. Ne szúrjon, mint a sündisznó. Ne legyen nyálkás, mint a hal. Ne legyen hideg, mint a béka. Ne legyen csupasz, mint a kígyó. Ne legyen félelmetes, mint az oroszlán. Ne legyen harsány hangú, mint a gyöngytyúk. Ne legyen kemény, mint a teknősbéka páncélja. Ne rúgjon, mint az öszvér.

– Hűha, nehéz lesz megfelelő állatot találni! – gondolta a tündér. Mivel a sok tűnődésben elfáradt, sétálni ment a kertjébe, remélve, hogy ott majd eszébe jut valami. Körülnézett, és nagyon boldoggá tette az, amit látott. A virágok között gyermekek játszottak, énekeltek:

Nyuszi ül a fűben,

ülve, szundikálva,

nyuszi, talán beteg vagy,

hogy már nem is ugorhatsz!

Nyuszi hopp, nyuszi hopp!

Máris egyet megfogott!– Megvan! – kiáltott fel Eszter! Nyuszi lesz! A nyuszi kedves, puha, játékos, szelíd! Hagyja magát simogatni! Nyuszivá fogom változtatni a madaramat!

 

Az elhatározást tett követte, a szép színes madár nyuszivá változott! És hogy ez a nyuszi igazi varázs-nyuszi, azt abból lehet tudni, hogy húsvétkor színes tojásokkal teli fészekkel várja a jó gyerekeket!

Kellemes húsvéti ünnepeket, és minden gyereknek sikeres nyuszicsomag-keresést kívánok!