Levél az Olvasóhoz

Nyomtatás

Kedves Híradó Olvasók!
„Felhőn vet ágyat már az alkonyat / s a fáradt fákra fátylas fény esőz. / Kibomló konttyal jő az édes ősz.”
És igen. Radnóti Miklós Szeptember című verséből való ez az idézet. Valóban beköszöntött az ősz. De mielőtt „Szent Mihály útján suhant nesztelen”, megünnepeltük az államalapítást augusztus 20-án – e lapban Lakatos Mihály író, költő, újságíró Magyar Házban tartott szónoklatát olvashatjuk ebből az alkalomból.

 

Ezt követi október 6. Az aradi vértanúk emléknapja. Aztán október 23. Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja, a III. magyar köztársaság kikiáltásának ünnepe. A címlapra ezúttal egy 7 évvel ezelőttről való október 23-i képemet választottam, melyet az Országház előtt készítettem. Akkor és most is az ragadott meg a vízfelszínen tükröződő nemzetiszín lobogó képében, hogy optikailag számtalan „lyuk” keletkezik a tükörkép zászlón, ezzel utalva’56 lyukas zászlajára.
Nagyon gazdag, programokban dús időszakot tudhatnak maguk mögött az egyesületek, ezt jól mutatja a róluk szóló rovatunk (Egyesületek). A pandémia okozta kétéves kimaradás után az idén nyáron végre újra megrendezésre került a Kékvirág anyanyelvi tábor – erről is olvashatunk részleteiben. Berecki Emőke ezúttal Szuper Levente magyar jégkorongozót interjúvolta meg. A Könyvespolc rovat az éppen száz évvel ezelőtt megjelent Sziddhárta című Hermann Hesse kötetről elmélkedik. A Korzó egyik verse egy Petőfi-klasszikust értelmez újra, egy másik írásban belehelyezkedhetünk egy dobozba zárt lány helyzetébe, aztán két sorban teremtődik meg az október.
Az egyik szeptemberi hétvégén kedves túratársammal az Északi Zöldet kezdtük el járni. Igazából az volt az apropója, hogy a szülőfalum mellett is elhalad ez az útvonal. Bár ezúttal másfelé jártunk: Ceredtől túráztunk át Karancsberényre. Túrabakancsokat fel!