Kedves Híradó Olvasók!

Nyomtatás

Levél az Olvasóhoz

Kedves Híradó Olvasók!

Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül.

„Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek és zengenek  / az utolsó neszek, az őszi trillák.”

Az Őszi koncert Praeludiumának részlete, Kosztolányitól – ezúttal ebben a textusban fonódik össze az idő és a tér. Mielőtt megjelentek volna az ősz első jelei, megünnepeltük az államalapítást – a Magyar Házban tartott megemlékezésről Madarassy Enikő mesél nekünk. Mikor a lap legújabb száma a postaládákba jut, egészen közel leszünk már október 23-ához, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapjához, a III. magyar köztársaság kikiáltásának ünnepéhez – a következő oldalon a szabadságért vívott küzdelem hősei előtt hajtunk fejet.

SvedHirado2023 3


Jönköping, Malmö, Göteborg, Stockholm magyar egyesületei adnak hírt magukról – hogy mi történt a nyáron, s mit terveznek a következő évadra. A nyár nem múlhat el SOMIT tábor és Kékvirág anyanyelvi tábor nélkül – mindkét eseményről élvezetes beszámolókat olvashatunk.

A Könyvespolc | Diavetítő a Sundance filmfesztiválon sikeresen debütált Előző életek (Past lives) című amerikai-dél-koreai drámát ajánlja a figyelmünkbe, a Korzó szövegei az egyén magányosságát kutatják a közösségen belül.

„A monostor kísérlet arra, hogy a világ egy pici részét ideálisan rendezzük be” – idézi egy öreg szerzetes szavait Cirill főapát az apátsági weboldal nyitóoldalán. A nyáron megvalósítottam egy régóta halogatott látogatást Pannonhalmára. Ismét érezhettem a hegy szentségét, a Géza fejedelem által 996 körül alapított, s azóta folyamatosan működő monostor vendége voltam. Meditatív utazásom gondolatait olvashatja most a Kedves Olvasó a Kárpát-medence rovatban. És persze már töröm a fejem, merre menjek az őszi túraszezon beköszöntével.

Amikor aranyban fürdik az erdő, még feltöltekezhetünk a fényből a sötét tél előtt!