Irodalom – oktatás vagy szórakozás?

Nyomtatás

A szépirodalom és az olvasás sokunknak egy hobbi, egy szórakoztató eszköz, melyet kikapcsolódásra használunk. Kényünk szerint válogatunk a műfajok, korok és írók között. A magyar tanárnőm azt tanította, hogy minden gondolat már valaki által írásba van foglalva. Ez akkor mély döbbenetet keltett bennem. Eleinte fel voltam háborodva, hiszen lehetetlen, hogy én csak egy másolat vagyok, egy lemez, ami használt dalokat játszik, újra meg újra. Sokáig nem hagyott nyugton ez a gondolat. Végül egy nap bele gondoltam, hogy hány ember, generáció és nemzet született, élt és halt meg előttem. A történetmondás mindig is fontos volt nekünk, és az irodalom nem más, mint elmúlt nemzedékek gondolatainak, álmainak és sorsának összessége. Ha minden lehetséges sors már meg van írva, természetes hogy arra a következtetésre jutunk, hogy a jövő is valamilyen formában már létezik.

Az ember egy kíváncsi lény, és a jövő feltárása mindig is foglalkoztatta. Egyesek a csillagokban, mások a kártyákban vagy jósnőknél keresik a választ, de mind többen és többen a könyvesboltok polcait kutatják. Egyre több irodalmi blogon bukkan fel George Orwell és Margaret Atwood neve. Egyre többen keresik a két író műveit. George Orwell 1984 című regénye egyre nagyobb népszerűségnek örvend, valószínűleg az elmúlt évek zűrös politikai klímájának köszönhetően. Az 1984 egy mestermű, a triller műfaj egyik legtökéletesebb példája. Orwell diktatórikus világa, amelyben a Nagy Testvér és a Gondolatrendőrség sakkban tartja az egyszerű embert, rémisztően élethű.

Margaret Atwood leghíresebb regénye, A szolgálólány meséje, Orwell 1984-éhez hasonlóan egy borzasztó jövőről szól. Ma, amikor mindenhol megfigyelő kamerák vannak, és az egész életünk követhető a szociális médiákon keresztül, hamar fel tudunk lázadni, hogy a Nagy Testvér figyel minket. De a valóság részleteiben egyre inkább Atwood regénye ismerhető fel.

Egy párhuzamos világban az Amerikai Egyesült Államok nem létezik többé. Egy lázadás megdöntötte az államot, az elnököt és a képviselők nagy részét meggyilkolták. Az új állam, Gileád, egy katonai diktatúra, melyet fanatikus és szélsőséges keresztény nézetek uralnak. Terrortámadások és a félelem miatt az emberek szemet hunytak és teljes hatalmat adtak az első csoportnak, aki biztonságot és rendet ígért. Egy kegyetlen világban találjuk magunkat, ahol az emberi jogok teljesen el vannak törölve. A legtöbb ember terméketlen a nemi betegségek és természeti szennyezések eredményeképp. Az emberiség kihaló félben van. A termékeny nők pedig az állam tulajdona, és egyetlen életcéljuk egészséges gyerekeket szülni gazdag feleségeknek.

Offred a régi, szabad világban született, nőtt fel és alapított családot. Egy nap arra ébred, hogy a bankszámlája zárolva van. A sok radikális változás nem tűnik fel először senkinek. Minden változást a polgárok javára és biztonsága érdekében léptettek érvénybe. Az árnyékokban megváltozik a világ, és mire Offred menekülne, elveszít mindent.

Offredet mint szolgálólányt ismerjük meg az egyik parancsnok háztartásában. Az új élete célja gyereket szülni a parancsnok feleségének. A szolgálólányok egy kaszt az új társadalomban. Minden termékeny nőt, akinek esélye van egészséges gyereket szülni, újra iskoláztatnak, hogy manipulálhassák az agyukat. Offred nincs megelégedve a sorsával, és a kegyetlen valóság elől a múltba menekül. Egyetlen célja, hogy életben maradjon, ezért nagyon óvatos, hogy ne szegje meg a szabályokat. Egy erőszakos, korrupt és igazságtalan világban vagyunk. Offred, habár félti az életét, nem tudja végignézni, hogyan bánnak az embertársaival. De vajon sikerül-e Offrednek levetni a biztonság passzív leplét, hogy megmentse önmagát és a lelkét?

Mi az, ami vonz minket ezekben a regényekben? A kilátástalan jövő? A tudás utáni vágy? Talán a remény, hogy ha tudjuk, milyen lehetőségekkel állunk szemben, remélhetőleg, el tudjuk kerülni a rosszat. Ezen regények közös vonása, hogy érdekes elméleteken keresztül, újszerű helyzetben elemezik az emberi lelket, szellemet és próbálják feltárni, hogy mennyire erős a szeretet ereje.

Balla Hajnal Zsuzsa