Egy kaland száz élmény – avagy az újra és újraolvasás gyönyöre

Nyomtatás

Egy könyv bizonyos szempontból olyan, mint egy kutya, attól a pillanattól kezdve, hogy megismered, örökre hűséges barátod marad. Mindig ott van egy kéznyújtásnyira a polcon, és csak arra vár hogy kezedbe vedd és újra olvasd. Egy jó könyvet akár százszor is el lehet olvasni, és minden alkalommal egy új élményt fog nyújtani. Van egy pár ilyen jó barátom, akikhez ha olyan a hangulatom, mindig fordulhatok. Jane Austen könyvei mindig tárt karokkal várnak mikor megfázva otthon kell maradjak, Wass Albert pedig mindig megvigasztal ha elnyomja szívem a honvágy. De amikor nyugtalan vagyok, és nem kapom a helyem, csak Sir Arthur Connan Doyle magándetektívje tud segíteni. 

Sherlock Holmes 1887-ben kelt először életre A bíborvörös dolgozószoba címűdetektívregényben. Dr Watson Lodonban keres albérletet magának, amikor megismeri az excentrikus Sherlock Holmest. Watson és Holmes lakótársak lesznek a 221B Baker utcában. Watson csodálkozva figyeli új lakótársát. Holmes egy zseniális ember, de tudása csak bizonyos tudományos ágakra és érdeklődési körökre terjed. Holmes megfigyelőképessége és logikai okfejtése a legfontosabb eszköze a munkájában. Watson vonzódik a magándetektív munkája felé, és hamarosan egy bűntény színhelyén találja magát.

Sir Arthur Connan Doyle Dr. Watson szemszögéből írja meg a regényeit. Watson a megfigyelőés az új tanítvány szerepét veszi fel. Holmes az esetek keretén belül elmagyarázza, hogy hogyan használja az éles megfigyelőképességét a bűnhelyeken, és hogyan használja a logikus gondolatmenetét a bűntettek megoldásában. Holmes különleges képességei viszont kétélűek, fantasztikus elméje folyamatos stimulációra van szorulva ahhoz, hogy ne essen mély melankóliába.

Holmes és Watson kalandjait 4 regény és 56 novella keretén belül követhetjük körülbelül 1880 és 1914 között. Ezeken a történeteken keresztül megismerjük Irene Adlert, A Nőt, az egyetlen nőt, akit Holmes el tud fogadni egyenrangúnak, és aki mély nyomot hagy Holmes logikus és hideg szívében. Minden hősnek szüksége van egy halálos ellenségre. Holmes számára ez Moriarty, az egyetlen ember, aki Holmes elméje számára is kihívást jelent, sőt szinte felülmúlja azt.

Az évek során sok átdolgozásnak adott életet Holmes és Watson története. Szerintem a legjobb ezek közül a BBC Sherlock címűminisorozat. Benedict Cumberbatch és Martin Freeman tökéletesen testesíti meg Holmes és Watson szellemét. A sorozat a modern világba hozza a magándetektívet és barátját, ahol Holmes hihetetlen elméje nem csak embertársait kell túlszárnyalja, hanem a kor technológiáját is.

A sorozat minden álmot és elvárást felülmúlt. A színészek tökéletesek voltak, a történet gyönyörűen meg volt írva, a cselekmény humoros volt és fordulatos. Sherlock személyisége mindenki másét eltiporta. A szereplők közötti párbeszéd néha olyan gyorsan pergett, hogy felirattal is vissza kellett forgassam a filmet többször is, hogy minden szót külön-külön tudjak ízlelni és élvezni.

A sorozat rövid időn belülegy hűséges és életre szóló követőtábort toborzott maga köré, akik éveket képesek várni, hogy egy pár órát megint Sherlock és Watson társaságában tölthessenek. A sorozat sikerének és a gyönyörű és minőséges munkának köszönhetően Benedict és Martin karrierje magasra ívelt, és az utóbbi pár évben több nevezetes filmben is megjelentek. Annak ellenére, hogy tengernyi munkájuk van, mind a két színész szívén viseli a sorozat életét, és a továbbiakban is fognak időt szakítani az új részek forgatására.

Mind a könyvsorozat és a filmsorozat örök kedvenceim közé tartoznak, hiszen nem sok fiktív szereplőre számíthatok, hogy elmémet újabb és újabb kihívásokkal megdolgoztassa. Akkor is, ha már többször olvastam a könyveket, minden olvasás alkalmával találok valami újat, és mindig ugyanúgy élvezem a történetet, mintha először olvasnám.

Balla Zsuzsa