A Göteborgi Könyvvásár magyar programja

Nyomtatás

Az ősz kétségkívül legjelentősebb könyves eseménye Svédországban a Göteborgi Könyvvásár, amelyre az idén szeptember 26-28. között került sor. A Balassi Intézet szervezésében Magyarország most harmadik alkalommal vett részt a vásáron. A magyar pavilon magyar nyelvű könyvekkel és gazdag programmal várta a közönséget.


Esterházy Péterrel Gunnar Bolin, a Svéd Rádió kultúrrovatának
vezetője beszélgetett. Fotó: Sall Pál

Pénteken délután szemináriumi program keretén belül Esterházy Péterrel Gunnar Bolin, a Svéd Rádió kultúrrovatának vezetője beszélgetett. Az neves írót életéről és az idén svédül megjelent Esti című regényéről faggatta.

Este a West Coast Kávézóban berendezett irodalmi pódiumon három kortárs magyar író mutatkozott be: Kemény Zsófi, Hász Róbert és Háy János.

Szombaton Papp Tibor költő a vizuális- és hangköltészetről beszélgetett Johan Öberggel, a Valand Művészeti Akadémia tanszékvezetőjével és Lipcsey Andersson Emőke íróval.

A magyar programot pénteken és szombaton felolvasások, filmvetítések, dedikálások színesítették.

A Balassi Intézet svéd nyelvű katalógusában húsz kortárs magyar íróról olvasható ismertetés. Célja, hogy a már ismert írók mellett azokra is felhívja a figyelmet, akiknek művei eddig nem jelentek meg svédül.

A Balassi Intézet svédországi koordinátora, a Göteborgban élő írónő, Lipcsey Andersson Emőke elárulta, hogy a Göteborgi Könyvvásár díszvendége 2015-ben Magyarország lesz.

Larsson Mária