Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki Tamás Gábort

Nyomtatás

Az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából Áder János köztársasági elnök megbízásából Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter állami kitüntetéseket adott át augusztus 17-én, Budapesten.

Államalapításunk ünnepének alkalmából Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki Tamás Gábor előadóművészt, zeneszerzőt a magyar kultúra határokon átívelő összetartó erejét hirdető, értékteremtő művészi munkája és sokrétű karitatív tevékenysége elismeréseként. Az alábbiakban a részletes indoklást, illetve a szakmai életút ismertetését olvashatjuk.

TAMÁS GÁBOR

Munkahelye: A világ magyarlakta területeinek színpadjai

Foglalkozása: előadóművész, énekes-zeneszerző

Korábbi állami kitüntetése: Magyar Kultúra Lovagja 2004

Egyéb díjak : Duna Díj 2008, Erdélyi Vitézi Rend 2003, A Világ Magyarságáért 2012, Magyar megmaradás és együvé tartozás hírnöke 2012.

Oklevél EMTE 2009.

Számos erdélyi város díszpolgára.

Javaslat a kitüntetés átadására: 68. születésnapja alkalmából, Szent István és alkotmányunk ünnepén - Budapesten.

 

Kolozsváron, a legkeményebb Ceaușescu elnyomás évében, 1973-ban, amikor a városba tömegével telepítették a román etnikumot, a teljesen megdermedt, hitehagyott kolozsváriak a helyi rádióban egyszer csak egy magyar dalra, érzésre figyeltek fel, egy fiatal énekes -Tamás Gábor,- a Donát úti orgonák című dalára, amely azóta is a kolozsváriak szívdobbanását jelenti.

Azóta már alig van olyan magyar a Kárpát-medencében, aki ne ismerné a Gyere velem a Hargitára, az Ó, Erdély szép hazám vagy az 56-os forradalmunkra írt Októberi tavasz című szerzeményeit, amelyek a Magyar Kultúra erejét igazolják és hirdetik, hogy a nemzet egy és oszthatatlan.

Tamás Gábor énekes-zeneszerző, nemcsak több TV adó kívánságműsorainak kedvence, hanem e műsoroknak emblematikus, határok feletti, minden magyart összekötő alakja, Svédországtól - Erdélyen és Magyarországon át - távoli kontinensekig. Nem csupán előadóművész, hanem egy valóságos jelenség. Koncertjein a legegyszerűbb embertől az értelmiségi elitig együtt örül - tapsol a közönség, és az együttlét öröme mellett mindig felbukkan az összmagyarság örök gondja, - a megmaradás kérdése öt-hatezres tömeg előtt adott koncertje után, írta róla egy újságíró: ,,ha több Tamás Gáborunk lenne a megmaradás feladatát is könnyebb lenne megoldani", hiszen a művészet tudatformáló hatalma azért nagy, mert az így éledő nemzeti tudat megmaradást biztosító erején át képes hatni.

A diktatúra éveiben távozásra kényszerült ugyan (hiszen megtagadta a Ceaușescu rendszert éltető hazafias dalok tolmácsolását), de új gyökereit, a régieket nem feledve eresztette, és arra kellett rájönnie, hogy a szülőföldet szolgálni - esetében - legjobban távolról lehet, hiszen e szolgálat feltételeit otthon nem biztosíthatná. Így lett belőle Skandinávia és a Kárpát-medence közt örökösen úton levő művész.

Dalaival, egyéniségével, művészi teljesítményével megmozgatja az összmagyarság szívét - szórványban, tömbben egyaránt - szikkadó lelkekbe önt hitet, és ami oly fontos: az élet örömét - azt, hogy szeretni mindenképpen érdemes.

Tamás Gábor fontos küldetést végez a magyarság körében. Nagykövet a világban, fáklyaláng Erdélyben, akinek nemcsak szíve, de karitatív munkája is (amelyet immár 25. éve végez) nemzetét szolgálja.

Évente több koncertje bevételét ajánlja fel az elszakadt területeken élő magyarság fennmaradását szolgáló intézmények (színházak, operák, árvaházak) megsegítésére. Így például nagy jótékonysági koncertet adott a beregszászi színház felújítására, de a legeldugottabb mezőségi falvakba is elmegy díjmentesen koncertezni.

Az Erdélyország az én hazám világtalálkozón már hét alkalommal vett rész, a Nemzet Televíziójának nagykövete, az Uránia Nemzeti Filmszínház évi nagy koncertjének előadója.

Nem mehetünk el munkássága mellet úgy, mintha az mit sem számítana nemzetegyesítési szándékaink sikerre vitelében.

Eddigi életművét számos hazai és erdélyi elismerés méltatta, de a magyar emberek szeretete jelenti számára a legtöbbet. Kévés olyan tevékenység akad, melynek hatása ennyire kézzelfoghatóan és azonnal érzékelhető. Elég, ha csupán azt mérjük fel, hogy mit jelent több millió lemez megvásárlása a gazdag piacot jól ismerő közönség részéről. Tamás Gábornak több platina, gyémánt és aranylemeze volt az elmúlt évek során.

Az 1956 - os forradalom 50 . évfordulójára írt Októberi tavasz című szerzeménye körbejárta az öt kontinens magyarságát, és mára az emlékező magyarok gyakran óhajtott dala a különböző kívánságműsorokban.

Idézet a dal szövegéből: „Ne széthúzás tartson össze,/ hisz egy az örömünk s bánatunk/ aki magyar fogjon össze/ mindegy az hogy hol vagyunk!"

Ezért javasoljuk tagságunk és vezető társaim teljes egyetértésével, hogy Nemzeti Kormányunk Tamás Gábor áldozatos munkáját, első nagy sikerének 40., az ő születésének 68. évében magas állami kitüntetés adományozásával ismerje el.

dr. Szekeres Lukács Sándor, elnök

Erdélyi Körök Országos Szövetsége

 Ferencz Vilmos, elnök

Budapesti Székely Kör