Budapest FINA VB 2017

Nyomtatás

Örömmel és büszkén gratulálunk a svéd színekben versenyző Maday Tündének, aki a IV. és a VI. helyen végzett a budapesti FINA Szenior Világbajnokságon.

50 évvel ezelőtt ugrottál utoljára Pesten, az Ifjúsági bajnokságon és akkor arany éremmel álltál a dobogón. Most 67 évesen 4 pont híján majdnem ismét dobogóra kerültél. Milyen érzés volt újból hazai pályán versenyezni?

Életem legnagyobb és a legnehezebb versenye volt ez a VB, főleg azért, mert Szülőhazámban versenyeztem ismét. Ilyen sok év után és ilyen öregen! Ahogy mondani szokás, ebben a korban minden nap extra kihívásnak számit!  Ezen a világversenyen viszont sokan „rátettek egy lapáttal”, 86 és 87 évesek is mérkőztek és nagyszerű kondícióban vették az akadályokat. Olimpikonok és világbajnokok voltak a konkurenseim. Még álmomban sem gondoltam volna, hogy bármiféle éremhez jutok, ezzel szemben a 3 méteren, ahol mellesleg egyéni csúcsomat döntöttem meg, csak négy pont különbséggel előztek meg. Hihetetlen!

A bajnokság előtt azt mondogattam magamban, hogy ha ilyen rangos versenyen baleset nélkül megúszom a 10 ugrást, akkor nyerő vagyok magam előtt. Ez a mérce abból adódik, hogy tízszer kell maximumot produkálni. Ez óriási pszichés megterhelés. Mint már többször is említettem, a legkisebb hiba is komoly következményekkel járhat, melynek többször is szemtanúi lehettünk a versenyeken. Például az én korosztályomban a két évvel ezelőtti világbajnoknő hirtelen elvesztette az egyensúlyát és egyszerűen leesett a deszkáról.

A budapesti VB életcélom volt. Beteljesült, és ezzel a kör bezárult, visszakanyarodok őshazámhoz olyan gyorsan, ahogyan csak a körülményeim megengedik. Hobby szinten azért folytatom az edzéseket, mert a repülés örömét továbbra is élvezni akarom.

Örömteli, óriási visszhangja volt a VB-nek minden tekintetben. A város szépsége és a magyar emberek kedves, barátságos gesztusai elbűvöltek mindenkit. Engem folyamatosan kértek a svéd ugrók, hogy közöljem a rendezőkkel, hogy ilyen fantasztikusan nívós versenyen még soha nem vettek részt, és visszatérnek mind a pesti uszodai lehetőségekhez, mind a gyönyörű Budapesthez.

Magyarország magasra húzta meg a mércét ezen a világraszóló eseményen és kivívta az emberek legnagyobb tiszteletét.

(A FINA Bureau tagja beszédében megköszönte Magyarország Kormányának, a szervezőknek és önkénteseknek, hogy a Masters Világbajnokság résztvevőinek is ugyanolyan feltételeket biztosított, mint a világ legjobbjainak. Magyarország a FINA Világbajnokság után lenyűgöző Masters Világbajnokságot rendezett. Kiemelte, hogy a Nemzetközi Úszószövetség óriási jelentőséget tulajdonít a Masters Világbajnokságnak, hiszen az elitsporton kívül a nemzetközi szövetség küldetése, hogy világszerte minden korosztály számára népszerűsítse a vizes sportokat).

Maday Szőke Félix