A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Anzix a skånei gyerekfoglalkozásokról

Skånéban három helyen, Malmőben a Pannónia klub, Lundban a Lundi Magyar Kultúrfórum és Helsingborgban, a Hungária klub égisze alatt folynak gyerekfoglalkozások, óvodás- és kisiskoláskorú gyerekek részvételével. Ez ma már természetes jelenség, de tekintsünk egy kicsit vissza! Mi volt a kezdetekkor?

A szervezetek mindig figyelmet fordítottak arra, hogy a Svédországban élő gyerekek – legalább a sátoros ünnepek alkalmával – magyar nyelven jussanak olyan lehetőségekhez, amelyek az anyaországban természetesek egy kisgyerek életében. Így a Mikulás-műsor és a húsvéti előadás nem maradhatott el.

Ezen felül természetes igény alakult ki a szülők részéről gyermekeik anyanyelvi ápolására, támogatására, erősítésére. A szervezett gyerekfoglalkozás Lundban jelent meg először, 1982-ben, melynek felelőse Takács Marietta volt. (A 2007-ben megjelent 50 év Lundban – Egy svédországi magyar egyesület félévszázados története című kiadványa alapján.) Tehát idestova 38 éve van gyerekfoglalkozás Lundban, melyet lelkes pedagógusok önkéntes munkája fémjelez. A Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas program – mely 2013-ban vette kezdetét – óriási lehetőséget nyújtott a diaszpórában élő magyarok számára. Ezzel a lehetőséggel élve Lundban 2015-től Molnár Anna vette át a gyerekfoglalkozások vezetését. A következő ösztöndíjas, Szilvási Tünde megszólította a minden egyesület számára elérhetetlen korcsoportot, a kamaszokat. Lundban azóta is aktívan működik ez a csapat LUFIK (LUndi FIatalok Klubja) néven. Malmőben 2007-re datálódik a gyerekfoglalkozások elindítása, amely a vezetőségi tagok és Szilasi Éva nevéhez fűződik, majd 2017-től Kovács Nóra ösztöndíjas vette át ezt a feladatot itt és Helsingborban. 2018-tól jómagam, pedagógusi végzettséggel tartom kézben mindhárom város gyerekfoglalkozásait.

S most jöjjön a jelen! Lundban, mivel több évtizedes múltra tekint vissza e kezdeményezés, jól bejáratott szisztéma szerint működik minden hétvégén, két csoportban a „tanoda”. A kicsik az óvodás korosztályt, a nagyok a kisiskolás korosztályt képviselik. Ez utóbbi csoportban differenciálni kellett, mert igen nagy számban és eltérő életkorral vannak jelen a gyerekek. Állandó segítőm, jobb kezem, Szász Kata, középiskolás fiatal tehetség, aki elhivatottságot érez a pedagógia iránt, s talán egy napon ő fogja átvenni ezt a szép feladatot. Mindkét csoport résztvevői többnyire ugyanazok, csupán néhány kisebb betegség, egyéb elfoglaltság vesz ki időnként egy-egy gyereket a hétvégi magyar oviból, iskolából, s olykor újak csatlakoznak. Átlagosan 12-16 gyerkőc jelenik meg. A szülők és a gyerekek is elégedettek, szeretnek a foglalkozásokra járni.

Malmőben úttörő munkát kellett végezni a gyerekfoglalkozások terén, ugyanis át kellett strukturálni ezt a programot. 2017-től a KCSP-ösztöndíjas megjelenése biztosította a klub számára a személyi feltételt és a rendszerességet, tehát konkrét terveket lehetett készíteni. A cél nemes, a kihívás pedig nagyon komoly és folyamatos. Mind a vezetőség, mind a szülők, mind az ösztöndíjasok részéről odaadó munkát igényelt. 2018-ban vettem át ezt a szolgálatot, az első alkalommal öt gyerek jelent meg. Aztán egyre gyarapodott az érdeklődők száma, volt, hogy alig fértünk el. 2019-től új helyen, kedvezőbb feltételekkel a gyerekfoglalkozások mellett hétvégi iskolát indítottunk, heti rendszerességgel. Az életkori sajátosságokat és a szülői igényeket figyelembe véve kellett alakítanom az ismeretek mélységét, illetve a struktúrát. Amit tényként közölhetek, hogy szombatonként átlagosan 10-14 gyerek jelenik meg, népszerűek a foglalkozások és itt is van egy állandó mag, ami az előrehaladást megkönnyíti. A hétvégi foglalkozásokon való részvétel nagy áldozatot követel a szülőktől is, de szívesen teszik, mert nekik is jólesik találkozni a közösség többi tagjával.

  • Hb
  • L-tanuls

Helsingborgban a legfiatalabb a kezdeményezés, hiszen 2017-ben, három éve indult útjára. Havi rendszerességgel vannak foglalkozások. Az életkori szórás heterogén, ám itt is van egy biztos bázis, akik minden alkalommal részt vesznek. Mivel kevesebbszer jutnak ehhez a lehetőséghez, tapasztalatom szerint nagyon hálásak és örömmel várják az aktivitásokat. Fontos, hogy megmaradjanak a gyerekfoglalkozások, s ha összehasonlítom az elmúlt éveket az ideivel, mindenképp fejlődésről számolhatok be. Rendkívül jónak és hasznosnak tartom, hogy a Hungária klubban a gyerekprogramok sorát a többnapos Cimbora tábor zárja május végén.

Ha summáznom kellene a gyerekfoglalkozások működését, csak annyit mondanék röviden, hogy eredményes és szükség van rá. Mind Lundban, mind Malmőben, mind Helsingborgban igen nagy odaadásról tesznek tanúbizonyságot az egyesület elnökei, tagjai, és a szülők, melyet önmagukért, gyermekeikért, a magyarságért tesznek. Ehhez jön adalékként az ösztöndíjasok eddigi és jövőbeli munkája. Ha egy csipetnyit hozzátettem munkámmal a magyar nyelv és a magyarságtudat támogatásáért Svédország déli részén, Skånéban, már nem volt hiábavaló a küldetésem.

 

Sebestyén Marianna

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME