Szórakoztató kulturális rendezvények Stockholmban

Nyomtatás
 
Decemberben, mikulásjárás táján a budapesti Figurina Animációs Kisszínpad néhány művésze lépett fel Veress Zoltán: Tóbiás és Kelemen című verses meséjének árnyjátékos-élőzenés feldolgozásával a stockholmi Magyar Házban. Teltház volt; a gyerekeket - és felnőtteket – végig jól elszórakoztatta a bájos kakastörténetek láncolata. Az árnyjátékot megkövetelő televíziószerű (kétdimenziós) látványt még élőbbé (és háromdimenzióssá) tette a bábosok jól koreografált színpadi mozgása.
 
hiradokep (7).jpg
Kassai István a Magyar Házban -
Fotó: Döry Imre
 
Januárban, vízkeresztkor Kassai István budapesti zongoraművész lepett meg bennünket egy csodálatos, gyorsan megszervezett előadóesttel. Kassai István elismert és ünnepelt zongoraművész, akit (hogy csak a legutóbbiakat említsem) 1990-ben a Magyar Rádió Nívódíjával, 2001-ben Liszt Ferenc-díjjal és 2010-ben Weiner Leó Emlékdíjjal tüntettek ki. Számos lemezfelvétele jelent meg hazai (Hungaroton) és külföldi (Marco Polo/Naxos) kiadóknál. Egyik fő célkitűzése a magyar zeneirodalom (Hubay, Mosonyi, Erkel stb.) megismertetése mind otthon, mind a határokon túl. Feleségét, Csányi Valériát, a budapesti Operaház karmesterét kísérte el stockholmi útjára (aki egyébként a Stockholmi Strauss Zenekar újévi koncertjét vezényelte december 31-én és január 1-én a Bergwaldhallen-ben), és felajánlotta, hogy az elmúlt Erkel-emlékév tiszteletére koncertet ad a Magyar Házban. Kezdeményezését megtoldotta azzal, hogy azt est teljes bevételét felajánlotta a Magyar Ház javára. Természetes lénye, csodálatos zongorajátéka és imponáló zenetörténeti tudása azonnal lenyűgözte a - sajnos kisszámú – közönséget. Fellépése a stockholmi kulturális rendezvények egyik legszínvonalasabbika volt!
 
hiradokep (5).jpg
A szerző az előadók körében - Fotó: Ónodi Erika
 
Februárban Szentkirályi Csaga tagtársunk görög mitológiából ihletődött színjátékát adták elő a szintén amatőrökből összeverbuvált alkalmi ”társulat (Dőry Gitta, Török Ernő, Szakács Imre, Móra Ildikó, Sántha Hanga, Feldőtő Sándor, Sebestyén Gábor, Jenei István, Tittenberger József, Móra Kálmán, Fábián Mihály,  Árpádffy Zoltán, Bartha László, Ullholm György Kamilla,  Szentkirályi Heni, Török Anna, Feldőtő Emese, Bartha Magdi, Stuber Ágnes, Végh Norbert, Tiglezán József. A rendező munkatársai voltak: Vígh Anna,  Tiglezán Csilla, Tittenberger Erzsébet, Dőry Imre, Fábián Zita és Szentkirályi Gábor).
 
hiradokep (6).jpg
A szórakoztató bohózat előadói, a szerzővel - Fotó: Sántha Ferenc
 
A szerzőnek nem ez volt az első saját maga írta és rendezte színpadi játéka, de A trójai háború c. bohózat mindenképpen elviszi a pálmát ami az előadók nagy számát, ügyességét, a díszletek és kosztümök ötletességét és a mozgalmas rendezést illeti. A dicsőség tulajdonkáppen egyenlően illeti meg a szerzőt és a szereplőket, akik betanulták szövegüket, átéléssel játszották szerepeiket, sőt, a díszleteket és egyéb kellékeket is elkészítették. Köszönet a szép közösségi élményért minden lelkes résztvevőnek!
 
SJ