Haydn-est a Magyar Házban

Nyomtatás


Idén május 31-én lesz kétszáz éve, hogy a zenetörténet egyik legnagyobb zeneszerzője, Joseph Haydn, 77 éves korában elhúnyt. A március 25-i önképzőköri összejövetelen a Magyar Házban Mokos Imre tartott megemlékezést a szimfónia atyjának életéről és munkásságáról. Az anekdotákkal és zenével színesített előadásra nagyon sokan voltak kíváncsiak; megtelt a ház díszterme.

 

Mokos Imre szórakoztató, érdekes előadásának
zenei illusztrálásában többen is részt vettek,
közöttük a Stockholmi Magyar Kamarakórus

 


Elhangzott, hogy Haydn hogyan lett egy egyszerű kerékgyártó fiából kiváló énekes a bécsi Stephansdom fiúkórusában, majd kapellmeisterként az Eszterházy udvar zenei életét felvirágoztatta, és Európa-szerte híressé tette.
Haydn a zenészek körében kedvelt ember volt. Humorát, ötletességét szerzeményei is kiválóan tükrözik. A híres Búcsúszimfóniát, amelyben a zenészek kettesével hagyják el a színpadot előadás közben, akkor írta, amikor a muzsikusok elmaradt szabadságukat követelték, és Haydn szeretett volna hangot adni elégedetlenkedésüknek Eszterházy Miklós herceg előtt. Mokos Imre ezt az eseményt a történelem elsõ szervezett zenészsztrájkjának nevezte. Szintén a hercegnek szánta a zeneszerző a Meglepetés avagy Üstdobütés Szimfóniát, ugyanis gyakran előfordult, hogy Miklós a koncerteken elbóbiskolt. Hogy Haydn a figyelmét felkeltse, a lassú, andalító tételt egy hangos dobütéssel szakította meg. Ebbe a Magyar Ház közönsége is belekóstolhatott, csak ezen az előadáson üstdob helyett két fazékfedő összeütése rázta fel az elmélázókat.


Ám Haydnt nem csak a szimfóniái tették népszerűvé. Vonósnégyeseit, oratóriumait, szonátáit és népdalfeldolgozásait is világszerte szívesen játszák. Magyarként büszkék lehetünk arra, hogy egyes műveiben a magyar népzene sajátosságai is fellelhetők.


Mokos Imre szórakoztató, érdekes előadásának zenei illusztrálásában többen is részt vettek: Bereczky Rebeka, Citron Zsuzsa, Práda Jánky Ilona, Mokos Imre és Mokos Ádám zongorán, Mokos Magdolna csellón, Práda Kinga fuvolán, Zsigmond Ágnes és János-Jakab Renáta hegedűn, Végh Norbert „cintányéron” játszott, Papp Veronika és Cselényi Zsolt énekelt, a műsort pedig a Stockholmi Magyar Kamarakórus előadása zárta.


Aki jelen lehetett ezen a megemlékezésen, Haydn személyiségét tükröző kellemes, vidám hangulatú estét tölthetett a klasszicizmus egyik legnagyobb mesterének szellemével.

Papp Veronika