Élményekben gazdag klubest a Stockholmi Magyar Katolikus Körben

Nyomtatás

 


A Stockholmi Magyar Katolikus Kör április 17-i klubestjén a látogatóknak igen kellemes, szemet-fület-lelket szórakoztató élményben volt részük.


Először is megcsodálhattuk Wladimir Katalin, Svédországban festőművész kiállítását. Katalin Kassán szëletett, majd Magyarországra került; 1964 óta pedig Svédországban él. 12 éves korától fest; Svédországban művésziskolát végzett. Ez alkalommal38 képet csodálhattak meg az érdeklődők. Az anyagot a Magyar Katolikus Kör honlapján is meg lehet tekinteni: www.stockholmi-magyarkatkor.se .

 

A kiállítás megnyitóján Katalin kedves barátja, Karl-Otto Hagen-Olsen koncertzongorista is fellépett, Liszt Ferenc, Ernesto Lecuona, Frédéric Chopin, Christian Sinding, Edvard Grieg és Wilhelm Peterson-Berger műveivel gyönyörködtetve a közönséget. A repertoár egy önálló zongoraestként is megállta volna a helyét!

 

Az est további vendégei Bihari Szabolcs, a SMOSZ elnöke, Kerényi György államtitkár, valamint a Magyar Írószövetség volt elnöke, Kalász Márton, illetve titkára, L. Simon László voltak.

 

Vacsora után Kerényi György felolvasta Szili Katalinnak, a Magyar Országgyűlés elnökének köszöntőlevelét, és átadta a Magyar Katolikus Körnek az Országgyűlés ezüst plakettjét a magyar kultúra terjesztéséért és anyanyelvünk megőrzéséért végzett eredményes munkájáért. A plakettet Móra Ildikó elnök vette át, és az egyesület nevében megköszönte a kitüntetést.

 

Az est további részében vendégeink, Kalász Márton kétszeres József Attila-díjas költő és műfordító, valamint L. Simon László, József Attila-díjas író, szerkesztő is bemutatkoztak a hallgatóságnak. Vendégeink dedikált példányt ajándékoztak könyveikből a Magyar Ház könyvtárának és a Katolikus Körnek (Kalász Márton: Át a pallón, valamint Kezdő haláltánc, illetve L. Simon László: Japán hajtás).


Úgy érezzük, hogy kellemes, élménydús klubestben volt része minden jelenlevőnek!

 

Huschit Katalin