„Fölszállott a páva” Svédországban - turné beszámoló

Nyomtatás

A Közszolgálat a Magyar Kultúráért Alapítvány, valamint a Svédországi Magyarok Országos Szövetség közös szervezésében, idén tavasszal nagyszabású népművészeti előadássorozatra került sor Svédországban. Több hónapos szervezés, egyeztetés után összesen 20 tehetséges fiatal zenész, táncos, énekes érkezett április végén Magyarországról, akik egy önálló, egyedi műsorral kápráztatták el a nézőket.

Fotó: MTVA

A műsorban fellépő fiatalok az MTVA és a Hagyományok Háza közös népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorának, a Duna TV-n futó „Fölszállott a páva” nevű verseny 2012/13-as szériájának emblematikus szereplői, akik egytől-egyik a szakma által elismert és munkájuk iránt elhivatott személyek. A most összeállított műsor célja az volt, hogy a fiatalok bemutassák a végtelen gazdagságú magyar népi kultúra legjavát. 

A sodró lendületű népzenével, a kiváló énekes szólistákkal, a lehengerlő táncprodukciókkal és az autentikus magyar néptánc magával ragadó dinamikájával egy szemet gyönyörködtető és szívet melengető műsor készült, mely felölelte a Kárpát-medence területén élő magyarság hagyományainak sokszínűségét. A műsort Sánta Gergő, Junior príma díjas táncművész, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistája szerkesztette és koreografálta.

 

Fotó: MTVA

A fiatalok műsorát összesen három alkalommal láthatta a közönség, három különböző helyszínen. A feszített tempót nem könnyített meg sem a fellépők sem a technikai közreműködők számára, hogy a helyszínek között több száz kilométer távolság volt.

A turné április 29-én indult, az első állomás Malmö volt. Itt a két helyi egyesület vezetője közösen fogadta a vendégeket, a műsor konferálását pedig Rosenheim Ilona vállalta. Az előadáson több mint 200-an vettek részt, vastapssal köszönték meg a fiataloknak a produkciót. A fellépés után vacsora és egy rövid mulatozás várt a művészekre, majd kora hajnalban indult tovább a turnébusz északra. A második állomás Jönköping városa volt, ahol Tompa Orsolya a helyi egyesület vezetője és Bihari Szabolcsa, a SMOSZ elnöke közösen köszöntötte a délutáni órákban érkező fiatalokat. A konferálást a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa, Márton Júlia vezette. A műsor itt is elsöprő sikert aratott, a vendégek felállva tapsoltak és ráadást követeltek. Az előadás után a művészeket első osztályú vacsora várt, majd az étkezés után Tompa Orsolya egy családias összejövetelre hívott minden „pihenni-nem-vágyó” fellépőt. Másnap egy bőséges hajnali reggeli után ismét útnak indult a csapat, akik fáradtság ellenére sem lankadtak, és mint mindig, most is időben érkeztek Stockholmba, a turné utolsó helyszínére. Az előadáson közel 200-an vettek részt, a jegyek szinte azonnal elfogytak már elővételben. A műsort itt is a Kőrösi Csoma Sándor Program egyik ösztöndíjasa konferálta, ezúttal Berecz Katalin, aki rutinosnak mondható ezen a téren, hiszen a SMOSZ 40 turnén is ő konferált a tavalyi évben.

Fotó: MTVA

A több mint 80 perces műsorban vegyes produkciókat láthatott a közönség, volt páros és egyéni tánc, a Zagyva Banda jóvoltából igényes népzene és meseszép népdalok is felcsendültek. A fellépők egyénileg is kiemelkedő előadók, de a közös produkció zseniálisan sikerült mindegyik helyszínen. Egytől-egyig kiváló, színvonalas és magával ragadó produkciókat láthattunk, úgy gondolom muszáj megemlítenem néhányat közülük. Ámulatba ejtő volt például Májer Tamás hortobágyi pásztor botolója, valamint Patonai Bátor tekerőlanton játszott szentesi lassú és friss csárdást dallamai. Kurdi Gábor naszvadi duda zenéje többször majdnem táncra perdítette a közönséget. Gábor,egyébként  2011-ben elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere díjat, és a zenélés mellett hangszerkészítéssel is foglalkozik. A két énekesnő, Kubinyi Júlia és Kacsó Hanga minden percben elvarázsolta a közönséget, legyen szó moldvai, gyimesi, nógrádi vagy kalotaszegi dallamokról.  Berecz István, aki a Páva 2012/13-as szérájának győztese volt, válaszúti ritkát és sűrű fogásolást is bemutatott a nézőknek, aki esetleg kételkedett volna Pityu virtózitásában, az az előadás alatt megbizonyosodhatott milyen is egy igazi, lendületes férfitánc. A műsor koreográfusa, Sánta Gergő igencsak vetekedett a virtuóz mozdulatokban Pityuval, a maros menti cigány táncban, amit Babus Tamással és Fundák Kristóffal táncoltak hárman a nézők csak úgy kapkodták a fejüket, melyik táncos lába jár gyorsabban. A kalotaszegi, nagyecsedi és gyimesi páros táncokban a  Czifra együttes tagjait láthattuk, név szerint : Bartha Zsófia,Babus Tamás,Bures Réka,Fundák Kristóf,Kaszai Lili ,Sánta Bíró Anna és Sánta Gergő. A táncokat, a 2002-ben alakult Zagyva Banda kísérte, akik nevüket a Karancs hegységben eredő Zagyva folyóról kapták. Az együttes tagjai: Boda Márton- nagybőgő, Mucsinyi Dániel- klarinét,  Szabó András -brácsa, Tóth Sebestyén- cimbalom,Király Miklós- tercprímás, Boda Gellért- prímás.

Fotó: MTVA

Mindenki, aki részt vett az előadáson szinte könnybe lábadt szemmel, hallgatta a produkciókat. Nem lehetett nem felállva tapsolni ezeknek a fiataloknak, akik egy hétvége erejére, de elhozták a hideg Svédországba az üde magyar tavaszt és a hazai ritmusokat. Ráadásként, Kubinyi Júlia jóvoltából senki sem ment haza üres kézzel, hiszen a közönség mindhárom helyszínen tanulhatott egy igazi szatmári huszár népdalt, amit közösen énekelt a fellépőkkel. Emlékeznek még az első sorokra? Valahogy így szólt: Fekete gyűrűfa sátor/ Csikós gulyás benne táncol / Benne táncol két katona/ Szépen szól a sarkantyúja. Tessék ismételni, aki elfelejtette volna! J

A művészeknek, a technikusoknak és a szervezőknek azt hiszem mindannyiunk nevében mondhatok köszönetet, hálásak vagyunk, hogy ilyen színvonalas és szívhez szóló produkciót sikerült elhozni Svédországba!

Márton Júlia