Megtartotta a SMOSZ az őszi közgyűlését

Nyomtatás

A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének 2016-os őszi közgyűlését Hällebergában, a Svédországi Ifjúsági Központban tartották. Jó hírnek örvend, hogy a Központ már a SMOSZ tulajdona, ahol számos tábort, találkozót, rendezvényt tartanak évente több alkalommal.

A gyűlés szeptember 2-4. között került megrendezésre a Szövetség összes egyesületével, vezetőikkel és képviselőikkel. Bihari Szabolcs elnök úr nyitotta meg a hétvégi megbeszélést. Szombat délelőtt a Kőrösi Csoma Sándor Program svédországi ösztöndíjasainak bemutatásával, bemutatkozásával, feladataik megbeszélésével telt. Majd egy ízletes ebéd után folytatódott a gyűlés a napirendi pontok elfogadásával, ezek kifejtésével. A részletes elnöki beszámoló után sor került a pénztári elszámolásra, a központi rendezvények részleteire, a Magyar Házak helyzetjelentésére (Stockholmi Magyar Ház, Hällebergi Ifjúsági Központ és a Dél-svédországi Magyar Otthon), mely utóbbinál bejelentették a ház eladását, mely a közgyűlés előtti napokban került nyilvánosságra.

A további napirendi pontok a következőek voltak: őszi-tavaszi előadások, rendezvények, a Híradó és a honlap szerkesztőségének beszámolója, összegzés a NYEOMSZSZ 2016-os évi közgyűlés sikerességéről, melyet a Stockholmi Magyar Házban rendeztek. Ezután Dr. Thuróczy Zoltán diplomata szólalt fel a magyarok segítésére irányuló beszédében, majd Szabó Sándor Balázs svédországi konzul ismertette az október 2-án tartandó népszavazás menetét, lehetőségeit az itt élő magyarok számára. A tartalmas gyűlést Bihari Szabolcs elnök úr lelkesítő zárszavai követték. Este egy születésnapi, ünnepi vacsorával kedveskedtek Tompa Annának (az anyanyelvi tábor főszervezőjének), ahol mi ösztöndíjasok, egy meglepetés műsort adtunk elő, mely nagy örömmel szolgált az ünnepeltnek és az egyesületi tagoknak egyaránt. A finom ízek, a meglepetés és a köszöntés után egy spontán jó hangulatú népzenei bemutatót rögtönöztünk ösztöndíjas társaimmal. Másnap délelőtt folytatódtak a megbeszélések formális és informális keretek között: sor került a SMOSZ vezetőségi gyűlésére, valamint az egyesület vezetői külön ülést tartottak kérdéseik megvitatására. Az aznapi program egy közös ebéddel zárult.

Tartalmas hétvégét tudhatunk a hátunk mögött, egy nagyon szép környezetben, kellemes, őszi időben gazdagodtunk mind emberileg, mind lelkileg és szellemileg. Sikerült sok jó emberrel találkoznunk, megismerni egyesületük működését, lelkesedésüket, odaadásukat.

Tóth Luca Réka, stockholmi ösztöndíjas