A SMOSZ stockholmi közgyűléséről

Nyomtatás

A péntek szinte mindannyiunk számára az utazás és a megérkezés jegyében telt. Ahogy mindenki végzett a munkájával, autóba ült, vonatra szállt vagy éppen a Stockholm felé tartó légifolyosót használta, hogy a hétköznapok megszokott ritmusát hátrahagyva érezze, hogy a magyarságért végzett munkájával igazából egy hatalmas családhoz tartozik. S ahogy a családban is szokott dolog a megbeszélés, a kommunikáció a családtagok között, úgy a SMOSZ-nál sincs ez másképp. Némelyeknél kinyomtatva, másoknál cetliken, esetleg valamilyen digitális eszközön, sőt, többeknél „csak úgy”, a fejükben lapult az éves közgyűlésre szánt mondanivaló, beszéd, beszámoló. Szállodákban, illetve a Magyar Házban talált ránk végül péntek este-éjjel az álom.

Másnap délelőtt hivatalosan is kezdetét vette a SMOSZ tavaszi közgyűlése Bihari Szabolcs elnök megnyitójával, az egyes napirendi pontok elfogadásával. A következő, s egyben az egyik leglényegesebb pont a tagegyesületek rövid, maximum ötperces, éves tevékenységüket összefoglaló beszámolója volt, mely kiváló betekintést adott a tagegyesületek életébe, sikereikkel és kudarcaikkal pedig tanulságos mintául is szolgáltak egymás számára.

A legkeserűbb hírek egy-egy egyesület feloszlás közeli állapotát nyugtázták rezignált lemondással, de volt példa arra is, hogy az egyik egyesület egy másik egyesületbe olvadással menekült meg az eltűnéstől (EKE). A legnépesebb svéd városok magyar egyesületei változatos programokról, jól működő egyesületi életről számoltak be, a Jönköpingi Magyar Egyesület pedig megújult. Mivel nagyon előremutatónak látom, kiemelném a Petőfi Magyar Egyesület (Ljungby) beszámolójából a korosztályokra bontott programkínálatot, az egyházzal való együttműködést, s mindezek eredményeképp a régi tagok „visszavonzását” az egyesületi életbe. A Lundi Magyar Kultúrfórum külön gyerekeknek és külön felnőtteknek szóló jóga kurzusain keresztül jutott új tagokhoz. A stockholmi UHU pedig „garázs banda” eseményekkel (közös zenélés, örömzenélés) vonzza be, tartja meg az egyébként nehezen megfogható kamasz-fiatal felnőtt korosztályt. A Stockholmi Magyar Ház és a Hälleberga Tábortanyát érintő kérdésekre még visszatérünk.

Az elnöki beszámoló elején Bihari Szabolcs köszöntötte az egyesületek képviselőit, dr. Müller Adrien nagykövet asszonyt, Dr. Kaszás Veronika helyettes konzult, Sebestyén Gábort, a Svédországi Magyar Protestáns Gyülekezetek világi elnökét, s a Kőrösi Csoma Sándor Program (KCSP) ösztöndíjasait.

Bihari Szabolcs rámutatott, hogy a SMOSZ taglétszáma az elmúlt évekhez viszonyítva konszolidálódott. Tavaly közel 3300 tagot számláltak, viszont sajnálatos módon néhány, korábban kitűnően működő egyesületet törölni kényszerültek a nyilvántartásból, mert azok évek óta nem fizették a kötelező tagdíjat. Remélhetőleg, ez csak átmeneti állapot. A generációváltás nehézségeit vizsgálva elmondható, kiemelten fontos, hogy az újak a régiek munkáját és eredményeit megbecsüljék, a régiek pedig megértéssel segítsék az újak tevékenységét.

A tavalyi évben több egyesület is jubilált: a SOMIT generációk, a Halmstadi Barátság Magyar Egyesület és az Uppsalai Magyar Egyesület 25 éves lett, az Eskilstunai Magyar Közösség 30 éves, a Jönköpingi Magyar Egyesület pedig 35 éves fennállását ünnepelte.

Az Országos Szövetség gazdasági helyzetéről elmondható, hogy stabil, 2019-ben is sikerült egyensúlyban tartani. A bevételi oldalon a svéd állami támogatás, s Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának (BGA Zrt.) egyedi támogatása áll.

A SMOSZ e bevételből fedezi önmaga működésének anyagi kiadásait, egyesületei programjait, ebből támogatja a gyerek és ifjúsági programokat, ebből finanszírozza a központi programok költségeinek egy részét, a Híradó nyomdai- és postázási költségeit.

A SMOSZ továbbra is kiemelt ügyként tekint az anyanyelvi oktatás, a gyerek és ifjúsági programok támogatására, hiszen ezáltal biztosítható az utánpótlás, a másod- és harmadgenerációs gyermekek magyar identitásának megőrzése. Ma tíz körzetben zajlik jelentős gyerek és ifjúsági tevékenység, melyet a kerületi és országos jellegű programok egészítenek ki (pl. Kékvirág Anyanyelvi Tábor, SOMIT generációk családi tábora, a Tavaszi Szél, az UHU tábora, és a helsingborgaik Cimbora tábora). Ezeknek köszönhetően több száz gyerek és ifjú részesül rendszeres magyar nyelvű aktivitásban 1-17 éves kor között. A következő generáció nevelésében a magyar állam is partner, az egyesületek maguk is pályázhatnak a Nemzetpolitikai Államtitkárságnál (a BGA Zrt.-n keresztül) a gyerekfoglalkozások színesebbé tételére, működési költségeik fedezésére, valamint a Budapesten harmadik alkalommal megrendezett vasárnapi iskoláknak szóló konferencia is hatalmas szakmai segítséget nyújtott. De a leghatékonyabb támogatás, amit a svédországi magyarság kapott a magyar államtól: a KCSP-program – az ösztöndíjasok munkája, elkötelezettsége és szakmai tudása pótolhatatlan. Bihari Szabolcs azt is kiemelte, hogy a jelenlegi ösztöndíjas csapat az egyik legjobb, amelyik valaha Svédországban működött.

A SMOSZ ingatlanjairól beszélve az elnök elmondta, hogy két, sikeres BGA-pályázatnak köszönhetően a Hälleberga Tábortanya előadótermének befejezése, s a Magyar Ház nyílászáróinak cseréje is megvalósulhatott. Az ingatlanok felelőseitől (házkezelőség) megtudhattuk, hogy a Stockholmi Magyar Ház legújabb nagy projektje a tetőszerkezet cseréje-megújítása, Hällebergán pedig mindenekelőtt a fűtési és meleg vízzel kapcsolatos problémák megoldásán dolgoznak.

A következő fő pont a központi rendezvények, az országos programok és a Híradó működése volt. Az elnök megköszönte Bitay Erzsébet főszerkesztő eddigi, kiváló munkáját, melynek köszönhetően egy összetartó szerkesztőgárda alakult ki, az online megjelenés pedig a határainkon túlra is elvitte a Híradót. Egyúttal hivatalosan is bejelentette az új főszerkesztőt Antal József, KCSP-ösztöndíjas magyar nyelv és irodalom szakos tanár, irodalmár személyében.

DSC0155Dr. Müller Adrien nagykövet asszony és Bihari Szabolcs SMOSZ elnök a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaival (Nagyköveti rezidencia, Stockholm) / Fotó: Papp Veronika
DSC0115Bitay Erzsébet, a Híradó volt főszerkesztőjének búcsúztatása. / Fotó: Antal József

A Svédországi Magyar Protestáns Gyülekezettel és a közben spanyol- és olaszországi tagszervezetekkel bővült Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségével (NyEOMSZSZ) és a stockholmi Magyar Nagykövetséggel töretlenül jó a SMOSZ kapcsolata, mintaértékű az együttműködés. A közgyűlés egyhangúlag Bihari Szabolcs SMOSZ elnököt szavazta meg arra, hogy a svédországi magyarok képviseletében indulhasson a NyEOMSZSZ elnöki székéért annak tisztújító közgyűlésén.

A SMOSZ minden évben részt vesz a Magyar Diaszpóra Tanács (MDT) és a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) ülésein, melyeket a legrangosabb állami előkelőségek is megtisztelnek. Itt nyílik alkalom a regionális megbeszélésekre, ahol kontinentális problémákat és javaslatokat beszélnek meg a résztvevők, itt értesülhetnek első kézből a magyar kormány nyugati magyar diaszpórát érintő terveiről. A tavalyi MDT-n két fontos elképzelésről kaptak tájékoztatást: a nyugati magyar diaszpóra fiataljai számára kiírandó magyarországi felsőoktatási ösztöndíjról (a Stipendium Hungaricum program ösztöndíjának kiterjesztése a diaszpórára) és a 2020-as Nemzeti Összetartozás éve jegyében megrendezésre kerülő programok tervezetéről.

A SMOSZ legfontosabb svédországi kapcsolatai az Ungdomsstyrelsen-hez (MUFC –

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) kötődnek, ők folyósítják az éves állami támogatást. Habár elvárásaik szigorúbbak lettek, de továbbra is igazságosak és segítőkészek.

A közgyűlés kiemelt eseménye volt még dr. Müller Adrien nagykövet asszony köszöntője, melynek keretén belül kiváló, jól követhető összefoglaló hangzott el Magyarország konkrét programokban megnyilvánuló diaszpóra politikájáról, s a külhoni magyarságért folytatott politikájáról is. Müller Adrien arról is beszélt, hogy az idén ünnepeljük a Magyarország és Svédország közötti diplomáciai kapcsolatok fennállásának 100. évfordulóját.

Hosszú, de eredményes és hasznos éves közgyűlést zártunk. Remélhetőleg mindenki magával vitte az egyesülete számára fontos információkat, ötleteket, s nem felejt el nyitott szemmel járni a programötletek terén, hiszen dr. Müller Adrien nagykövet asszony felajánlotta segítségét abban, hogy a következő közgyűlésen áttekintjük a SMOSZ központi programrendezvényeinek újabb dimenzióit, lehetőségeit.

 

Antal József