Beszámoló a SMOSZ kibővített vezetőségi üléséről

Nyomtatás

2020. október 31-én Bihari Szabolcs, a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége (SMOSZ) elnöke ezúttal online, a Zoom konferenciaprogramon keresztül nyitotta meg az őszi közgyűlés pótlására megrendezett rendkívüli, kibővített vezetőségi ülést és üdvözölte annak résztvevőit. Márciusban még személyesen zajlott le a SMOSZ éves közgyűlése Stockholmban. Ezúttal Hälleberga lett volna a soron következő helyszín, azonban a vírus második hulláma közbeszólt.

 

 

A SMOSZ általános helyzetéről

Az egyesület stabil pénzügyi helyzetét Aluuan Gabriella ismertette, Bihari Szabolcs pedig három periódusra osztva mutatta be az Országos Szövetség elmúlt hónapjait. Az első időszak 2019 májusától 2020. március 11-ig tartott, tehát a vírushelyzet betörésével és a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasainak hazarendelésével ért véget. A második időszak 2020. március 12-től 2020. június végéig tartott, amikor is a legfőbb feladatot annak kitalálása adta, hogy hogyan lehet túlélni ezt az időszakot. A harmadik periódus jelenleg is zajlik.

tavaszikozgyles22020FotoAntalJozsef

Az első időszakról (2019. május – 2020. március 11.) az mondható el, hogy a SMOSZ tevékenysége a szokott módon és intenzitással folyt. Májustól szeptember végéig megtartották a hagyományos táborokat – a négy SOMIT tábort, az Anyanyelvi tábort és két családi tábort. Ezeknek az Ifjúsági Központ, a Hälleberga Tábortanya volt a helyszíne. Szintén itt rendeztek három egyesületi és egy táncházas tábort. Ezeken kívül a tångagärdei Gyülekezeti Otthonban egy gyermek- és ifjúsági tábor került megrendezésre. Rendben zajlottak a helyi egyesületek évzáró összejövetelei is, melyeknek legfőbb közös jellemzője, hogy szinte kivétel nélkül mindegyik teltházas volt! Az Országos Szövetség minden évben egy sor színházi előadás és gyermekműsor turnéját szervezi. Tavaly májustól decemberig a következő előadások kerültek bemutatásra Svédország szerte: Déryné | Blaha Lujza – Csomor Csilla önálló estje (május); Marosán Csaba kolozsvári színész irodalmi-zenés összeállítása (szeptember); A feszültség NŐ c. színházi előadás a Prömier Színtársulat játékában (október); Mikulás okosórája című gyermekdarab a Pesti Kisszínház előadásában (december).

És ami talán a legfontosabb: a hétvégi iskolák/gyerekprogramok. Tíz városban hetente, illetve kéthetente zajlottak gyerekfoglalkozások, melyeket az Országos Szövetség kiemelt programoknak minősítette, anyagilag is támogatta, mert rendkívül fontosnak tartja a második- harmadik generáció számára a magyar anyanyelv, történelem, földrajz és kultúra oktatását.

2020 elején folytatódtak az egyesületi programok, a SMOSZ lapja (Híradó) negyedévenként jelent meg, az EKE és az Ághegy gondozásában pedig két kiadvány jött ki. A beruházások közül a Nemzetpolitikai Államtitkárság komoly anyagi támogatásának köszönhetően befejeződött és ünnepi keretek között átadásra került az Ifjúsági Központ előadóterme Hällebergán és elkészült a stockholmi Magyar Ház nyílászáróinak a cseréje.

Ennek a periódusnak méltó befejezése volt a 2020. március 7-én megrendezett SMOSZ közgyűlés, hiszen a tanácskozás lezárulta után dr. Müller Adrien nagykövet asszony vendégül látta a közgyűlés résztvevőit a nagyköveti rezidencián, ahol közösen emlékeztünk meg az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc eseményeiről.

 

A második periódus (2020. március 12. – 2020. június vége) azzal vette kezdetét, hogy a svéd kormány 2020. március 12-én vészhelyzetet hirdetett meg a koronavírus miatt, mellyel beszűkültek a nagyobb létszámú találkozási, gyülekezési lehetőségek. Szintén erre az időszakra esett a KCSP-ösztöndíjasok SOS hazarendelése. A gondosan összeállított tavaszi programok kártyavárként omlottak össze. A vírushelyzet miatt elmaradtak az egyesületi programok, a központi színházi rendezvények, a táborok, gyakorlatilag minden leállt. Az ösztöndíjasok ekkor kapcsolódtak be online módon az egyesületek életébe. Hála az ő kreatív kezdeményezésüknek, sikerült online elindítani, ill. folytatni a gyerek és az anyanyelvi foglalkozásokat a felnőttek részére pedig változatos programajánlókat küldtek meg interneten keresztül. A rendszeres online foglalkozások mellett fontos megemlíteni a SOMIT online megrendezett táborát. Az idő javulásával óvatosan beindultak a közösségi találkozók, programok is. Természetesen a gyerekes szülők léptek először szabadtéri rendezvényeikkel, aztán erre építve néhány, felnőtteknek szóló rendezvényt is meg mertek tartani az egyesületek, melyek sikeresek voltak ugyan, de messze nem pótolták a hagyományos rendezvényeket.

 

A harmadik, jelenleg is tartó időszakról azt mondhatjuk el, hogy habár a nyári járványenyhülés után Svédországban a tavaszhoz viszonyítva sokat javult a helyzet, ismét romlott a vírus okozta állapot. Emiatt az egyesületek valójában ott vannak most, ahol a tavasszal tartottak. Erről a beszámoló későbbi pontján maguk az egyesületek vezetői, képviselői fognak beszélni. A központi összejövetelek szintén online zajlanak. A legnagyobb problémát a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) pályázataihoz kapcsolódó kérdések jelentik. Egyrészt bizonyos nyertes pályázati pénzek késnek, másrészt akik megkapták a pénzt, nem tudják felhasználni az év végéig, vagy csak elkapkodva, elhamarkodva tudnák azt megtenni. Egy másik általános probléma, hogy ha valamely egyesület nem számol el időben a pályázatával, akkor nem adhat be újabb pályázatot a következő ciklusra a törvények szerint. Bihari Szabolcs a helyzet tisztázását ígérte, s hangsúlyozta, hogy biztató tárgyalásokat folytat az Államtitkársággal, ahol megerősítették, hogy ki fogják írni az új pályázatokat. Az egyéb kérdések tisztázására Pappné Popovics Judit osztályvezető asszonnyal ajánlatos felvenni a kapcsolatot a BGA részéről.  e-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Egyesületi beszámolók

 

A Magyar Házak beszámolói

Vass Attila a Hälleberga Tábortanyáról adott helyzetjelentést. Hällebergán volt egy pár tábor és néhány foglalás, de érthető módon nincs nagy forgalom mostanság. A Tábortanya megkapta a BGA pályázati pénzt egy szaunára, illetve ágyneműre, paplanokra, párnákra, konyhai felszerelésre, játszótérre, kerti bútorokra, így ez az időszak Hälleberga fejlesztéséről fog szólni. A stockholmi Magyar Ház fejlesztéseit Feldőtő Sándor és Emese foglalták össze: a pályázati pénzekből megtörtént a színpad felújítása, a függönycsere, új projektor és a plafonból leengedhető vetítővászon beszerzése, az internet gyorsabb lett. Ebben nagy segítséget jelentett a KCSP-ösztöndíjas munkája (Szalóki Petra). Az idei év jól indult, aztán a vírus betörésével a pangás időszaka érkezett el. Vendégek szinte egyáltalán nem jönnek a házba, így éppen hogy fenn tudja magát tartani az intézmény. Feldőtő Sándor és Budai Gábor arról is beszéltek, hogy a tervezettnél korábban beindult a Magyar Ház tetőcseréje, s ha minden jól megy, akár november végére be is fejeződhetnek a munkálatok. A következő projekt a fürdőszobák felújítása lesz, melyre már el is nyerték a pályázati pénzt. A Ház gondnoki teendőit Manyasz Gabriella vette át, fontos gyakorlati tudnivaló, hogy szállásfoglaláshoz telefonhívás helyett inkább e-mailt írjanak az érdeklődők.

HzavatoHalleberga2019FotoAntalJozsef

 

László Patrícia (Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör, Göteborg)

Az év elején két nagy eseményünk volt, egy debreceni néptánccsoport előadása és táncháza, valamint a hagyományos iHuset kiállítás. A március közepi leállást követően honlap fejlesztésbe fogtunk, ennek köszönhetően egy új, friss, informatív, gazdag képarchívummal rendelkező honlapunk lett. A göteborgi régióban érvényben lévő szigorú szabályozások miatt jelenleg szünetelnek a programjaink, nem merünk hosszú távú terveket szőni. A Kőrösi 30 éves lesz februárban, azt szeretnénk megünnepelni. Egy boros-fánkos, emlékeket felidéző összejövetelt tervezünk, ha legalább 50 ember összejöhet majd ebben az időszakban. A jubileum alkalmából cikket írunk a Híradó számára. Januárban próbaszerűen elhívjuk majd Pőcze Istvánt, aki több pszichológiai előadást tartott már nálunk, aztán meglátjuk, eljönnek-e az emberek.    https://korosi.se/

 

Orbán Eszter (Tavaszi Szél Kulturális Egyesület, Göteborg)

Váratlanul ért a megszorítás, csütörtökön [ti. október 29-én] jött ki, de a most vasárnapra tervezett foglalkozást még megtartjuk. Az egyesület nagy lendületet kapott, feszegetjük az 50 fős korlátot – megnövekedett a gyermekek és a felnőttek létszáma. A szigorítások miatt biztos, hogy két hét szünet következik. Kirándulásainkat nem tudjuk megvalósítani, a régi helyünkre is szerettünk volna visszaköltözni, de most ezt is halasztanunk kell. Nehéz így tervezni, amint lehet, újra rendszeresen találkozunk. Az online foglalkozás érzésem szerint megközelítőleg sem tudja pótolni a személyeset. Többek között a korlátozások miatt a közösség nagyon felfelé ívelő, de sajnos erre az évre nem túl jók a kilátások. Valószínű meg fogják hosszabbítani a szankciókat, ez az év minden bizonnyal elszállt.   https://www.tavasziszel.se/

 

Dézsy Ildikó (Boråsi Magyar Egyesület, Borås)

Sajnos nem tudok beszámolni nagyon sok tevékenységről. Két héttel ezelőtt megtartottunk egy focimeccset az ulricehamniakkal. Nagyon jól éreztük magunkat, aztán az egyesület minden fizető tagját meghívta büfés vacsorára. Készülünk a mikulás előadásra, de a korlátozások miatt egyelőre mi is várakozó pozíciót vettünk fel.   http://borasimagyar.se

 

Feldőtő Emese (Stockholmi Magyar Ház Házkezelősége, Stockholm)

Szerdán találkozni szoktak a főzőtanfolyamosok (mely időközben kulturális csoporttá alakult át), valamint a kártyások is összejönnek. Szervezett, kulturális program nincsen, egyedül az UHU működik.

 

Dorogi László (UHU, Stockholm)

Márciusban álltunk le, online módon Petra ösztöndíjasunk vitte tovább a gyerekfoglalkozásokat. Augusztusban elmaradt a nyári táborunk, aztán szeptemberben elkezdtük a foglalkozásokat, a megmaradt pénzből felkértünk két magyartanárt, s az ő segítségükkel zajlottak ezek az alkalmak. A következő foglalkozást már nem tartjuk meg a vírushelyzet miatt, viszont terveink szerint decemberben újra nekifutunk, legalább egy évzáróval. Az ösztöndíjastól tanulva a Facebook-on hirdetünk, így csúcson jár az 50 fő, úgyhogy nem tud mindenki részt venni a foglalkozásokon. A nagykövetséggel karöltve meghirdettünk két bábelőadást, amiről nem tudni, lesz-e végül a COVID miatt.

a-2019-es-szi-kozgyles-egy-pillanatafotoAntalJozsef

Tompa Anna (Őrszavak Custos, Kékvirág Anyanyelvi Tábor, Jönköping)

Elmaradt az idei tábor, lehetetlenné vált az állapotunk. A Híradóban régi táborosok emlékeit hozzuk le, hogy megmaradjon a közösség. Ha 2021-ben sikerül megtartani az anyanyelvi tábort, akkor a tábor 25. évében 24. alkalommal gyűlünk majd össze az idei kimaradás miatt. Meglátjuk még, hogy jubileumot ünneplünk-e majd. Ezen kívül egy hosszúhétvégés találkozó szervezését tervezzük „öreg”, azaz a 18 év feletti régi táborozóinknak.     https://kekvirag.se/

 

Rosenheim Ilona (Pannónia Klub, Malmö)

Itt is próbálkoztak az online gyerekprogramokkal, ami nagyon rosszul működött. Mivel az új vezetőségi tagok közül négyen is fiatalok, elkezdtük a gyerekfoglalkozások kidolgozását, ami nagyon jól megy. Tavasztól kirándulni jártak a családok, kétszer volt hällebergai nagy kirándulásunk, tartottuk erősen az 50 főt. Kéthetente van gyerekprogramunk. Úgy gondolom, hogy nagyon szépen elindultunk, s minden jól működik. Az erős szigorítások miatt most mi is leállunk 2-3 hétre. A Mikulást kétszer kell megrendeznünk az 50 fős korlát miatt, ha addig nem változik a helyzet. Nagyon jó a csapatunk, nem mindent a vezetőségnek kell csinálnia, hanem együtt dolgozunk.

 

Fusz Zsuzsanna (Uppsalai Magyar-Svéd Egyesület, Uppsala)

Uppsalában szeptember-októberben kint tartottunk három programot (áfonyaszedés, gombászás, séta, kirándulás), melyeken 20-25 ember jött össze. Kéthetente tartjuk a foglalkozásokat, vasárnap lett volna az első benti alkalom, de a szigorítások miatt lemondtuk. Nem tudjuk, mi legyen, ha az időjárás engedi, talán megint kinti programokkal próbálkozunk majd (íjazás, szánkózás, korcsolyázás).

 

Aluuan Gabriella (Lundi Magyar Kultúrfórum, Lund)

Eddig minden jól működött, egész nyáron volt kinti program (gyermek és felnőtt jóga a parkban, kirándulás). Az ősszel beindult a gyerekfoglalkozás minden hétvégén, két hete lángost sütöttünk, 23-án megünnepeltük a forradalom és szabadságharc emléknapját. Ma lett volna tökfaragás, de a korlátozások miatt le kellett állítani a programjainkat.    https://www.lundikulturforum.se/

 

Vass Attila (Halmstadi Barátság Magyar Egyesület, Halmstad)

Az évadnyitó bográcsozásunkon ötvennél többen voltunk, kéthetente tartunk gyerekfoglalkozásokat kinti helyszíneken vagy kirándulni megyünk (pl. jávorszarvas szafari, állatpark). Egyelőre nincsenek szigorítások errefelé, de feltehetően ide is elér majd a korlátozás.   http://www.baratsag.se/

 

Budai Gábor (Södertäljei Magyar Egyesület, Södertälje)

Södertäljén januárban és februárban, március elején találkoztunk. Azóta nem történt semmi, mert idősebb tagjaink vannak, akik félnek a vírustól. Telefonon tartjuk a kapcsolatot, sűrűn beszélünk, de személyesen nem találkozunk.

 

Urbán Éva (SOMIT)

A koronavírus járványra való tekintettel a SOMIT vezetősége a személyes találkozás helyett virtuális közgyűlésre invitálja a társaság tagjait. A közgyűlés űrlapja 2020. november 19. és 2020. december 13. között érhető el, kitöltésével a tagok segítik a vezetőség munkáját, és egyúttal lehetőségük is nyílik igényeik, meglátásaik, programjavaslataik közvetítésére. A közgyűlésen jelölőbizottságot is választanak.   https://www.somit.net/

 

Bihari Szabolcs (Jönköpingi Magyar Egyesület, Jönköping–Växjö)

Márciusig itt is voltak rendezvények, tavaly 35 éves volt az egyesület. Új elnökséget, vezetőséget választott a februári közgyűlés. A korlátozásokat követően az online gyerek- és felnőtt foglalkozásokkal próbáltuk életben tartani az egyesületet. Ahogy eljött a jó idő, a fiatalok és a kisgyermekes szülők kimentek a szabadba. Hogy most mi lesz, nem tudjuk, egyelőre Jönköpingben nincs korlátozás, de bármikor bekövetkezhet.    https://jomagyarklub.se/

 

Szöllősi Antal (Északi Magyar Archívum)

Rengeteg a munkám, a könyvek katalogizálásához jól jönne egy ösztöndíjas. A magyarországi hazaköltözés miatt lett égető ez a feladat.   http://www.ungerska.se/

 

Zárszóként Bihari Szabolcs megköszönte mindenki hozzájárulását a Székely Nemzeti Tanács által szervezett aláírásgyűjtéshez, mely egyelőre még nem érte el a célját, de ha minden jól megy, újra meg fogják hosszabbítani. Az elnök azzal zárta az ülést, hogy mindenkinek megköszönte a beszámolóját, s gratulált azért, hogy próbálják életben tartani a közösségi életet, majd boldog karácsonyt és új évet, jó egészséget kívánt mindenkinek!

 

Írta: Antal József