Programdömping Skånéban

Nyomtatás

Svédország déli részén, Skåne megyében lendületesen indult a magyar szervezetek, klubok tevékenysége a nyári szünet után.

A svéd nyár hamar elillant, bár az idő még kegyes volt, és olykor-olykor megcsillantotta erejét. Az itt élő magyarok visszatértek a nyaralásból, és folytatják életüket a megszokott ritmusban. Ehhez ígéretes programokat kínál a Malmőben működő Pannónia Klub és Hungaroclub, a Lundi Magyar Kultúrfórum és a Helsingborgi Hungária Klub.

Szeptember 1-jén „becsengettek” a Pannóniában. A legfiatalabbak a hétvégi magyar oviban és suliban táplálhatják, csiszolhatják magyar tudásukat és kézügyességüket, melyre heti rendszerességgel kerül sor. Örömünkre, igen nagy az érdeklődés a gyerekfoglalkozásaink iránt. A felnőtteknek kínált szórakozási lehetőséget a klub a hónap végén, ugyanis szüreti bálra várta a táncoslábúakat. A csordultig telt teremben az ízletes vacsora után hajnalig ropták mindannyian, korosztályra való tekintet nélkül. A Feszültség NŐ címmel, zenés előadást láthattak a kultúrára éhes látogatók októberben, melyet a budapesti Prömier színtársulat mutatott be. Szem nem maradt szárazon, no nem a meghatottságtól vagy a szomorúságtól!

Dr. Müller Adrien hivatalos látogatást tett Malmőben, ahol a két klub közössége együtt fogadta a stockholmi magyar nagykövetasszonyt. A Pannónia és a Hungaroclub közös együttműködése folytatódott októberben, hiszen együtt emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire.

20190928161813-3
20191005113500-2
20190918182107-2
20190928161813-3 20191005113500-2 20190918182107-2

A Hungaroclub kulturális eseménnyel nyitotta meg a szezont. Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház fiatal és szuggesztív színművésze Humor az irodalomban című előadásán kacaghattak a hallgatók. Októberben nem maradhatott el a szokásos szüreti bál. A jó hangulatról tanúskodik az a tény, hogy a Hungaroclub báljait nem csupán magyarok látogatják.

A Lundi Magyar Kultúrfórum szívügyének tekinti, hogy minden korosztály számára vonzó programokat kínáljon. Az évek óta sikeresen működő Gyémántmadár gyerekfoglalkozások szeptember elejétől minden hétvégén várják az óvodás- és iskoláskorú gyerekeket. A nyelvművelésen, a komoly- és vidám munkán kívül a kézműveskedés itt sem maradhat el.

LUFIK a konyhában! A LUndi FIataloK kezükbe vették a fakanalat és kellemes estét varázsoltak maguknak. A fiatalok (12-18 éves korosztály) rendkívül aktívak és örömmel jönnek össze. Ezúttal közösen készítették el vacsorájukat, majd úgy belemerültek a társasjátékba, hogy még a záróra sem szabott nekik határt.

A lundi felnőtt tagság nagyon nyitott, könnyen mozdítható az igényes előadásokra, így ezt a kívánalmat szem előtt tartva a Kultúrfórum vezetősége változatos programtervet állít össze. Ezúttal Dobos Tamás történész és sportújságíró tartott érdekfeszítő sporttörténeti előadást, a résztvevők legnagyobb megelégedésére. A gyerekeknek sem kellett sokat várniuk egy kis ínyencségre. Kecskés Karina színművésznő szórakoztatta őket interaktív gyerekműsorával. Az október sem múlt el különleges program nélkül. Az ’56-os forradalom tiszteletére életmódtörténeti fotókiállítást rendeztek, melynek ötletgazdája a LMKF elnöke volt. A tárlatot Lohn Annamária történész, muzeológus nyitotta meg. A lundi sokszínűséget mi sem bizonyítja jobban, minthogy a szellemi táplálékon túl a testi igényeket is szem előtt tartják. Gyermekeknek és felnőtteknek nyújtanak jógázási lehetőséget szombat délutánonként.

Helsingborgban is beindult a szezon. A szeptemberi programokat humoros irodalmi esttel kezdték. Marosán Csaba itt is tiszteletét tette és csalt mosolyt a helsingborgi közösség arcára. Majd a feszültség is nőtt! Persze csak a színpadon, hiszen a Prömier színtársulat ide is ellátogatott. A gyerekklubba vasárnaponként az óvódás- és iskoláskorú csemetéket várják, hogy anyanyelvüket csiszolhassák, új barátokat szerezhessenek. Az ’56-os eseményekről ők is méltóképpen emlékeztek meg.

A Skånéban elő magyarok nem panaszkodhatnak a programkínálatot illetően, s ez csupán a kezdet. 

Sebestyén Marianna