A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Hazánk büszkesége, Hévíz - Világhírű gyógyfürdőnk bemutatása

A Hévíz név egy 1328-ból keltezett oklevélben tűnik fel először. 1730-ban a tó a Festetics család tulajdona lett és 1735-ben gróf Festetics György nevéhez fűződik ennek fejlesztése, és egy fürdőház megépítése 1795-ben.
 
 
A két világháború között Hévíz Magyarország és Európa legjelentősebb fürdőjévé fejlődött.
A nagy építkezéseknek köszönhetően az 1930-as évekre a szállodák, vendégfogadók  száma megnőtt, és ezáltal a fürdővendégek száma is.
A második világháború után  a hoteleket  és a panziókat  államosították, és 1952-ben hozták létre a Hévízi Állami Gyógyfürdő Kórházat. A szocializmus évtizedeiben – elsősorban a szakszervezeti üdülők: bányász, belügy, honvéd, postás  stb. , fogadták a beutaltakat.
A rendszerváltás 1989-ben  Hévíz életében is gyökeres átalakulást eredményezett. A szállodák, üdülők  fejlesztése már elsősorban magánerőből, vállalkozási alapon indult meg, amely még jelenleg is jellemző.
1992. május elsejétől Hévíz városi rangot kapott.
A közel 5000 lakosú  település ma országunk egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb fürdőhelye lett a tónak köszönhetően.
 
A TÓ
A Hévízi Gyógytó a Föld legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termál tava. Magyarország kincse, de a világon is egyedülálló. A 4,4 ha vízfelületű tó gazdag ásványi anyag tartalmú, forrása a 40 m mélyen található barlangban fakad. A gyógytó átlagos mélysége 2-3 m körül van, vízhozama 410 l / mp, a víz három és félnaponta kicserélődik, hőmérséklete télen sem csökken 23°C alá,  nyáron eléri a 38°C-t is. Így használata nem szezonális, minden évszakban előnyös gyógyulásra, pihenésre.
A gyógyvíz ivókúraként is alkalmazható.
A tó azonban magában nem tudja kielégíteni az igényes idelátogatókat, ezért a város gazdag és nívós kulturális és szabadidős programokkal kecsegteti vendégeit.
Papp Gábor, a város polgármestere erről így nyilatkozik: 
„Fények, színek, virágok, gyógyító víz, igazi békebeli hangulat – ezt kínálja Hévíz valamennyi látogatójának.
Legnagyobb értékünk, nemzetközileg is ismert és elismert gyógyvizünk a test megújulását adja. A várost ölelő táj, rendezvényeink sokszínűsége, városunk nyugalma, a századforduló polgári hangulatát őrző házak, utcák, a lélek felüdülését biztosítják.”
Sokat tesz a város azért, hogy az idelátogató vendégek és a helyi lakosság is egész évben szórakoztató programokban részesüljenek. Télen is pezseg az élet, koncertek, színházi esték, néptánc bemutatók, kézműves vásár, tehetségkutató versenyek szórakoztatják az arra vágyókat.
 
VENDÉGLÁTÁS
A vendégek színvonalas ellátásáról a cukrászdák, éttermek és a borozók sokasága gondoskodik. Kiemelkedő az egregyi városrészben található hangulatos pincesor, amely a délutáni és esti órákban mágnesként vonzza a  vendégeket. Az ízletes vacsorához a cigányzene szolgáltatja a kitűnő hangulatot.
A leírtakat mi, a Södertäljei Magyar Egyesület tagjai is tudjuk bizonyítani, akik immár 15-ik alkalommal élvezzük a város mozgalmas életét, és a tó megújulást, felüdülést adó jótékony hatását.
 
Móré Imre 
Hévíz Város Tiszteletbeli  Nagykövete Svédországban
 
Aurora Borealis

Aurora Borealis

Kedves Olvasó! 2020. december 22.
Kedves Híradó Olvasók! Az év elején vettem át a Híradó főszerkesztését. Nagy izgalommal fogtam neki az új kihívások teljesítésének, a márciusi szám még a vírus előtti boldog „békeidőkben” születhetett meg. Azóta ez már a harmadik lap, melyet a koronavírus szeszélyes…
Tovább
Jean-Paul Sartre: Az Undor

Jean-Paul Sartre: Az Undor

Könyvespolc 2020. december 22.
Valahol a Zen Buddhizmus és a Peyote kaktusz szakrális fogyasztásának metszéspontjánál bukkant fel Sartre neve a semmiből. Úgy értem, szinte egyidejűleg hivatkoztak rá valamilyen kontextusban az adott témákban aktuális olvasmányaim szerzői. Így került szóba az Undor c. regény is, amely…
Tovább
Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Képzőművészet 2020. december 28.
Meg kell, hogy szokjam, hogy a koronavírus miatt Göteborgban hol lehet, hol pedig a szigorúbb rendelkezések miatt nem lehet kiállításokat látogatni. Így ezúttal egy idén májusban látott kiállításról fogok írni. A most 90 éves művész egykori bemutatkozó kiállítása is az…
Tovább
„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

Portré 2020. december 28.
1999-ben született és hatéves kora óta a „futballpályán ragadt”. 12 éves korában szerződött az FTC-hez, szerepelt az U17-es és az U19-es magyar válogatottban, 2019 februárja óta pedig már a felnőtt nemzeti csapat tagja. 2020 júniusa óta a göteborgi Kopparbergs csapatát…
Tovább

Egyesületek

Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as év – sajnos – nem egy szokványos év lett. Sokan álmainkban sem gondoltunk arra, ami bekövetkezett…
A pandémia ellenére is összetartunk

A pandémia ellenére is összetartunk

Eme évünk megközelítőleg sem alakul a legjobban, azonban az egykori LMKF fiatalok nem adja fel céljait. Elsősorban névváltozással…
Strängnäsi istentisztelet 2020

Strängnäsi istentisztelet 2020

Rendhagyó módon került megrendezésre immár 12. alkalommal a magyar mártírok emlékére megrendezett istentisztelet a strängnäsi Dómtemplomban. Mivel a…
Én beszélni magyart...

Én beszélni magyart...

A legtöbb külföldön élő magyarnak ismerős a fenti jelenség, de sokan csak legyintenek rá, mondván: „olyan aranyos, ahogy…
Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Normális körülmények között ez az írás arról szólna, hogy november nyolcadikán miként tért vissza a Tavaszi Szél a…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME