A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A programokkal teli 2019-es év után új fejezet nyílt a Jönköpingi Magyar Egyesület életében. A tavalyi évben 35 éves fennállását ünneplő közösség az idei évet megújult erővel és új vezetőséggel kezdte meg. 2020. január 14-én az egyesület idei közgyűlésén új vezetőséget választottak. A leköszönő elnök, Bonis Gabriella, Szántó Istvánnak adta át a stafétabotot. Az új elnökség megválasztott tagjai továbbá: Tímár Róbert alelnök, Simonsen Eszter pénztáros és Lindström Zsófia titkár. Szántóné Oláh Éva, Bak-Balázs Zsolt, Gaál Imre és Bonis Beáta a vezetőségi tagok teendőivel foglalkoznak az idei évtől. A revizori feladatokat Bihari Szabolcs és Szabo Ervin látja el. Két tiszteletbeli pozíciót is megszavazott a közgyűlés. Mentorként Kururcz-Morvai Katarina segíti a vezetőség munkáját, Bonis Gabriella, az egyesület alapítója pedig tiszteletbeli elnöki címet kapott.

A stockholmi Magyar Ház Házkezelősége 2019-ben sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által a diaszpórában élő magyarság szervezetei számára kiírt támogatásra.

Az elnyert összegből a Magyar Ház legtöbb programjának helyszínt biztosító előadóterem korszerűsítésére került sor. Lehetőségünk nyílt vásárolni egy új projektort, amely most már profi módon a mennyezetre van felszerelve – így a jövőben nem veszítünk el értékes ülőhelyeket a nézőtéren a projektor állványának elhelyezése miatt –, valamint egy ehhez tartozó nagyméretű vetítővásznat is. A megújulás részeként szintén a mennyezetre felkerült két hangfal, valamint beszerelésre került egy új, modern vezérlőegység, amelyre bármilyen típusú eszközzel könnyedén rácsatlakozhatnak jövőbeli meghívott előadóink.

A 2020-as évadunkat január végén kezdtük, amikor is Dr. Pölcz Éva tartott nekünk egy érdekes előadást a stresszről, a szorongásról és a pánikról.

Február közepén teltházas farsangi bálunk volt 90 résztvevővel, sikeres álarcversennyel. Finom vacsora után köszöntöttük a születésnaposokat.

Március 7-én színházi előadást tervezünk a Nydala Teaterben, Gajdó Delinke művésznő a meghívottunk, aki Szelíden és szilárdan c. előadásával méltón emlékezik meg Szabó Magda írónőről. E hónap végén tavaszi bált szervezünk a táncos lábú tagjainknak.

Április folyamán tartjuk meg az évi közgyűlésünket, s a hónapot Méhes Katalin színművésznő Ádám és Éva című előadása zárja, akit a SMOSZ hívott meg országos turnéra. Annak emlékére, hogy 400 esztendeje született Zrínyi Miklós, az Országgyűlés Zrínyi Miklós-emlékévvé nyilvánította az idei évet. Májusra tervezünk egy emlékműsort, melyben méltatjuk Zrínyi katonai, politikai és irodalmi tevékenységét. Június elején a hagyományos grillpartival zárjuk a tavaszi félévet.

 

Lakatos Júlia

... de még hogy!

Stockholmban már január második hetében beindult az egyesületi élet. A legszorgalmasabbak a színjátszókörösök voltak, akik ekkor kezdték meg próbáik sorát, hogy március végén színpadra vihessék Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány című történetét.

Szintén ezen a héten beindult az UHU (Stockholmi Magyar Családi Kör) is, akik a hagyományokhoz híven kéthetente tartják gyermekfoglalkozásaikat a stockholmi Magyar Házban. Az egyesület január végén egy közeli iskola tornatermében megtartotta nagy népszerűségnek örvendő sportnapját is, február elején pedig családi farsangra került sor jelmezbemutatóval, tombolával, sok játékkal, zenével és tánccal.

A 2019-es év végét két, nagyon szép, színvonalas programmal zártuk. Lohn Annamária KCSP-ösztöndíjas Magyar Nobel-díjasok és feltalálók című előadása volt az egyik. Sok új információval lettünk gazdagabbak általa. A másik, a gyermekek körében minden évben nagy népszerűségnek örvendő Mikulás program volt. Öröm nézni a sok kicsi, boldog arcocskát, mikor tárt szemekkel nézik a mesés színházi előadást.

Januárban folytattuk a minden szombaton zajló, egyre nagyobb létszámban látogatott magyar iskola gyerekprogramokat Sebestyén Marianna KCSP-ösztöndíjas tanítónővel. Ebben a hónapban volt a Magyar Kultúra Napja is, Király Adrián színész verses-zenés előadásával ünnepeltük meg ezt a jeles alkalmat.

Az idei első, Téli SOMIT mind a szervezők és mind a résztvevők nagy örömére már hetekkel a tábor kezdete előtt telt házas eseménnyé duzzadt.

Pénteken délután kezdtek el szállingózni az első táborlakók a hällebergai házba, ami szépen lassan megtelt mosolygó, egymásnak örülő arcokkal, de ismerkedni is volt lehetőségünk, hiszen mint mindig, most is voltak újonnan csatlakozók.

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én tartjuk abból az alkalomból, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását Szatmárcsekén. A diaszpórában is számon tartják ezt, és méltón emlékeznek Kölcseyre, illetve a Himnusz születésnapjára.

A tánc szinte egyidős az emberrel. Hangulatot, gondolatokat fejez ki, hogy lássa és értse az, aki nézi. Az egykori „hó-rukk” munkadalok mellé késedelem nélkül társult a mozgás, amely hamarosan a tánc nevet kapta. Az úgynevezett népi tánc a művészi tánchoz, majd a baletthez vezetett. A kiváló táncosok munkáját koreográfusok hangolták össze.

A minap a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör meghívására Göteborgba látogattak az 1953-ban megalakult Debreceni Hajdú Táncegyüttes seniorjai, azok, akiket a néptánc, a dalok és barátok szeretete 2003-ban arra az elhatározásra késztetett, hogy saját szórakoztatásukra folytassák táncos pályafutásukat. Ez a közösség a HAJDAN-HAJDÚ SENIOR TÁNCEGYÜTTES nevet kapta. 

           Egy hazafias érzelmű kis csoport ötleteként, 1989 kora tavaszán, Barra Regina lakásán született meg az elhatározás, hogy alakítsunk egy magyar egyesületet Eskilstunában. Ezen a találkozón, a vendéglátón kívül, részt vett Persson Mária, Kollarik György, Burda Judit, Kovács Gyula, Bokor Imre és Fekete Jenő.

           A nagy lelkesedés nyomán, 1989. május 7-én, nagy létszámú részvevő jelenlétében megtartottuk az alakuló közgyűlést, amelyen részt vett az Országos Szövetség akkori elnöke, Jakabffy Ernő is. Az otthonias hangulatot a Barozda népzenei együttes biztosította. 

Magyarországot mindig is jó bortermelő országnak ismerte a világ. Sajnos, a háborút követően volt egy hosszú időszak, amikor egykori büszkeségünk nagyipari méreteket öltött. A nyugati felvásárlók tudták, hogy a magyaroknak szükségük van valutára: filléreket adtak az igazán jó borokért is, miközben óriási mennyiségű, de alacsony minőségű szállítmányok száguldottak a Szovjetunióba, ahol az emberek bármilyen bort szívesen ittak, csak magyar legyen. A legutóbbi harminc év azonban nagy változásokat hozott. Évente jelentek meg jobb és jobb magyar bortermelők. A magyar borok egyre több versenyt nyertek és egyre többször hagyták maguk mögött a francia, olasz és spanyol konkurenciát.

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2020. március 24.
Kedves Híradó Olvasók! Ezennel fölveszem azt a bizonyos letett lantot. Nyilván mindenki máshogy szólaltatja meg kicsit a hangszert, beleviszi önmagát, a személyiségét. Egy évek alatt kiforrott lapot kaptam örökül. Nem kezdtem gyors, mindenáron való változtatásokba. Először szeretném hallani, hogyan szól…
Tovább
A bükki partizánok útján

A bükki partizánok útján

Kárpát-medence 2020. április 03.
Az eddigi útleírásaim közül ez a mostani visz legközelebb szülővárosomhoz. Tulajdonképpen egy ó-bükki hátizsákos túrára hívom most magammal a kedves Olvasót! Őszintén remélem, hogy mire ezek a sorok eljutnak hozzátok, már a tavaszi erdőben sétálhatunk! Egy barátommal, volt kollégámmal elhatároztuk,…
Tovább
Őszi látogatás Firenzében

Őszi látogatás Firenzében

Képzőművészet 2020. április 02.
Ősszel Firenzébe látogattunk. Este érkeztünk meg a pályaudvarra. Fél órába is beletelt, mire a vasútállomás körül megtaláltuk a szállásunkra induló városi autóbusz megállóját. A város fényei első látásra is vonzónak tűntek. Átkeltünk az Arnó folyó hídján, és az első megállóban…
Tovább

Egyesületek

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

A programokkal teli 2019-es év után új fejezet nyílt a Jönköpingi Magyar Egyesület életében. A tavalyi évben 35…
A stockholmi Magyar Ház technikai korszerűsítése

A stockholmi Magyar Ház technikai korszerűsítése

A stockholmi Magyar Ház Házkezelősége 2019-ben sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által a diaszpórában élő magyarság…
Ez az év is elkezdődött...

Ez az év is elkezdődött...

... de még hogy! Stockholmban már január második hetében beindult az egyesületi élet. A legszorgalmasabbak a színjátszókörösök voltak,…
Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Az idei első, Téli SOMIT mind a szervezők és mind a résztvevők nagy örömére már hetekkel a tábor…
Hajdan-Hajdú

Hajdan-Hajdú

A tánc szinte egyidős az emberrel. Hangulatot, gondolatokat fejez ki, hogy lássa és értse az, aki nézi. Az…
Szabó Tünde borász Göteborgban

Szabó Tünde borász Göteborgban

Magyarországot mindig is jó bortermelő országnak ismerte a világ. Sajnos, a háborút követően volt egy hosszú időszak, amikor…
Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as évadunkat január végén kezdtük, amikor is Dr. Pölcz Éva tartott nekünk egy érdekes előadást a stresszről,…
A Pannónia Klub életéből

A Pannónia Klub életéből

A 2019-es év végét két, nagyon szép, színvonalas programmal zártuk. Lohn Annamária KCSP-ösztöndíjas Magyar Nobel-díjasok és feltalálók című…
A magyar kultúra napja Malmőben – így emlékeztek a Pannónia Klub tagjai

A magyar kultúra napja Malmőben – így emlékeztek a Pannónia Klub tagjai

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én tartjuk abból az alkalomból, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a…
30 éves az eskilstunai magyar közösség

30 éves az eskilstunai magyar közösség

           Egy hazafias érzelmű kis csoport ötleteként, 1989 kora tavaszán, Barra Regina lakásán született…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME