A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Kedves Híradó Olvasók!

Sorban a második online Híradót tarthatjuk most virtuálisan a „kezünkben”, tehát ezúttal sem jelenik meg az aktuális, júniusi lap nyomtatott formában, hanem a cikkek, beszámolók és interjúk kizárólag a Híradó honlapján olvashatók.

Az 1974-ben alapított Svédországi Magyarok Országos Szövetsége (SMOSZ) az idén töltötte be 50. „életévét”, természetesen hoztunk képes beszámolókat a jubileumi ünnepségről. A SOMIT Generációk pedig 30 éves lett – tudósításunk betekintést enged ebbe a születésnapi együttlétbe is. Hírt adunk az egyesületi élet történéseiről – megmutatjuk, ki, mivel ünnepelte március 15-ét, milyen közös programokkal köszöntötte a tavaszt. Megemlékezünk a Nemzeti Összetartozás Napjáról is.

A Könyvespolc rovatban Csépányi László visszatér a meditatív naplóstílusú szövegalkotáshoz – gyermeke születésével egy időre minden bizonnyal nélkülöznünk kell könyv- és filmkritikáit, de cserébe küldte nekünk ezeket az önreflexív naplórészleteket. A Korzó a természet illatát és ennek ellenpontjaként a város mindent felemésztő beépítettségét vetíti elénk, hogy aztán egy humoros, utcanevek apropóján formálódó párbeszédet olvashassunk. A Képzőművészet rovat Csikós Tibor Grafikai és festészeti folyamatok c. budapesti kiállítását mutatja be a művésszel készült interjú formájában.

A Kárpát-medence sorai ezúttal egészen messzire visznek. E sorok az Útról szólnak, az El Camino egy egészen piciny darabjáról. Amolyan naplórészletféleség. Amikor e sorokat írom, épp a Magyarországra betörni készülő első kánikulahullám előszobájában ülök. Szóval itt a nyár, vegyük a túrabakancsokat, amikor csak tehetjük!

 

Pilis kicsi

Antal József

főszerkesztő

Tarot-naplók I.

Tarot-naplók I.

Könyvespolc 2024. június 25.
Nem emlékszem pontosan, hogyan és mikor jelent meg a tarot az életemben. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy ott van, persze az is lehet, mindig is ott volt, csak valami eltakarta előlem egy időre. Vagy talán elrejtőzött valamiért, esetleg mimikrit…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME