A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Levél az Olvasóhoz

Uraji köd Fotó Antal József

Uraji köd / Fotó: Antal József

Kedves Híradó Olvasók!

Az egyre rövidülő nappalok, s vele párhuzamosan a hosszabb éjszakák időszaka ez. Nagymamám gyermekkori visszaemlékezéseiben rendre megjelenik, hogy a II. világháború környékén még olyan életet éltek az emberek, hogy ritmusuk a természetes idő folyásához alkalmazkodott – mondjuk felolvasott valaki közülük kis szórakozásként a hosszú téli estéken, aztán korán ágyba bújtak. Most a nagy energiaválság közepette is egy gombnyomásra ontja magából a fényt a mennyezeti- és az íróasztali lámpa. Esetleg a hangulatvilágítást megteremteni hívatott fényforrás. Meggyújtottam egy gyertyát is, jelképesen, advent első vasárnapján. Aztán mikor ágyba kerülök, újra csak egy gombnyomás és elsötétül minden. Kényelmes ágyamban arra gondolok, miért nem feküdtem le hamarabb, hogy kicsivel több időt tölthessek alvással…

Karácsony közeledtével viszont talán valami visszatér az elveszett időből, pontosabban az elveszett életritmusból. Egymásra, önmagunkra, testi-lelki feltöltődésünkre is jobban figyelünk. Vagy legalábbis alkalmasabbnak ígérkezik erre ez az időszak.

Mióta a Híradó főszerkesztője vagyok, nem jött még össze ennyi interjúanyag. Szili Katalin miniszterelnöki megbízottal Berecki Emőke beszélgetett. Aztán bemutatkoznak a szolgálatuknak lassan feléhez érő KCSP-ösztöndíjasok is. Egyik nap egy Sebestyén Gábor-interjút találtam virtuális postaládámban. Aztán meginterjúvolták a Kékvirág Tábor nagymamáját, egyik kedves szerzőnket, Tóth Ildikót is.
Természetesen tudósítunk a SMOSZ őszi közgyűléséről, a pezsgő – táborok, bálok, kon­certek tarkította – egyesületi életről. A Könyvespolc | Diavetítő rovat elcsendesülésre, belső világunk felfedezésére hív a Tao Te King sorain keresztül. A Korzó versei és képei két, szülőhelyétől gyökeresen más környezetben élő ember mindennapjaiból terítenek ki elénk egy darabot.
Lótuszok a ködben. Ezúttal a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert ösvényein sétáltam. Részese lehettem a természet tél előtti utolsó felvillanásának. Néhány fa még megtartotta magán pompás sárga lombozatát. A köd és a napsugár különös játékot űztek velem, megadva ottlétem alaphangulatát.

Áldott Karácsonyi Ünnepeket és nagyon Boldog Új Évet Kívánok minden kedves Olvasónknak!

 

Sved pdf online

Előző életek

Előző életek

Könyvespolc 2023. október 05.
Érzékeny visszafogottság és érzelgősség nélküli érzelmek lebegnek a vásznon, lassan, mindenféle sietség nélkül mesélnek nekünk az életről és a sorsról Celine Song koreai filmrendező debütfilmjében, a Past Livesben, mely a Sundance filmfesztiválon mutatkozott be figyelemreméltó szakmai és közönségsikerrel.
Tovább
A VARÁZSLATOS SZÍN

A VARÁZSLATOS SZÍN

Képzőművészet 2023. október 05.
A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban Carl Kylberg, Hazatérés, olaj, vászon A meghirdetett kiállítás megtekintését a múzeum állandó anyaga felől kezdtem. Ezért először az emeleti termeket vettem szemügyre. Az egyik ilyen helységbe lépve azon nyomban Carl Kylberg „Hemkomsten” („Hazatérés”) című,…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább

Egyesületek

A Tavaszi Szél ősszel

A Tavaszi Szél ősszel

Közös tökfaragás A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli…
Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és…
A Kőrösi a tångagärdei házban

A Kőrösi a tångagärdei házban

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében.…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME