A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Levél az Olvasóhoz

Uraji köd Fotó Antal József

Uraji köd / Fotó: Antal József

Kedves Híradó Olvasók!

Az egyre rövidülő nappalok, s vele párhuzamosan a hosszabb éjszakák időszaka ez. Nagymamám gyermekkori visszaemlékezéseiben rendre megjelenik, hogy a II. világháború környékén még olyan életet éltek az emberek, hogy ritmusuk a természetes idő folyásához alkalmazkodott – mondjuk felolvasott valaki közülük kis szórakozásként a hosszú téli estéken, aztán korán ágyba bújtak. Most a nagy energiaválság közepette is egy gombnyomásra ontja magából a fényt a mennyezeti- és az íróasztali lámpa. Esetleg a hangulatvilágítást megteremteni hívatott fényforrás. Meggyújtottam egy gyertyát is, jelképesen, advent első vasárnapján. Aztán mikor ágyba kerülök, újra csak egy gombnyomás és elsötétül minden. Kényelmes ágyamban arra gondolok, miért nem feküdtem le hamarabb, hogy kicsivel több időt tölthessek alvással…

Karácsony közeledtével viszont talán valami visszatér az elveszett időből, pontosabban az elveszett életritmusból. Egymásra, önmagunkra, testi-lelki feltöltődésünkre is jobban figyelünk. Vagy legalábbis alkalmasabbnak ígérkezik erre ez az időszak.

Mióta a Híradó főszerkesztője vagyok, nem jött még össze ennyi interjúanyag. Szili Katalin miniszterelnöki megbízottal Berecki Emőke beszélgetett. Aztán bemutatkoznak a szolgálatuknak lassan feléhez érő KCSP-ösztöndíjasok is. Egyik nap egy Sebestyén Gábor-interjút találtam virtuális postaládámban. Aztán meginterjúvolták a Kékvirág Tábor nagymamáját, egyik kedves szerzőnket, Tóth Ildikót is.
Természetesen tudósítunk a SMOSZ őszi közgyűléséről, a pezsgő – táborok, bálok, kon­certek tarkította – egyesületi életről. A Könyvespolc | Diavetítő rovat elcsendesülésre, belső világunk felfedezésére hív a Tao Te King sorain keresztül. A Korzó versei és képei két, szülőhelyétől gyökeresen más környezetben élő ember mindennapjaiból terítenek ki elénk egy darabot.
Lótuszok a ködben. Ezúttal a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert ösvényein sétáltam. Részese lehettem a természet tél előtti utolsó felvillanásának. Néhány fa még megtartotta magán pompás sárga lombozatát. A köd és a napsugár különös játékot űztek velem, megadva ottlétem alaphangulatát.

Áldott Karácsonyi Ünnepeket és nagyon Boldog Új Évet Kívánok minden kedves Olvasónknak!

 

Sved pdf online

Tarot-naplók I.

Tarot-naplók I.

Könyvespolc 2024. június 25.
Nem emlékszem pontosan, hogyan és mikor jelent meg a tarot az életemben. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy ott van, persze az is lehet, mindig is ott volt, csak valami eltakarta előlem egy időre. Vagy talán elrejtőzött valamiért, esetleg mimikrit…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME