A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Levél az Olvasóhoz

Kedves Híradó Olvasók!
„Felhőn vet ágyat már az alkonyat / s a fáradt fákra fátylas fény esőz. / Kibomló konttyal jő az édes ősz.”
És igen. Radnóti Miklós Szeptember című verséből való ez az idézet. Valóban beköszöntött az ősz. De mielőtt „Szent Mihály útján suhant nesztelen”, megünnepeltük az államalapítást augusztus 20-án – e lapban Lakatos Mihály író, költő, újságíró Magyar Házban tartott szónoklatát olvashatjuk ebből az alkalomból.

 

Ezt követi október 6. Az aradi vértanúk emléknapja. Aztán október 23. Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja, a III. magyar köztársaság kikiáltásának ünnepe. A címlapra ezúttal egy 7 évvel ezelőttről való október 23-i képemet választottam, melyet az Országház előtt készítettem. Akkor és most is az ragadott meg a vízfelszínen tükröződő nemzetiszín lobogó képében, hogy optikailag számtalan „lyuk” keletkezik a tükörkép zászlón, ezzel utalva’56 lyukas zászlajára.
Nagyon gazdag, programokban dús időszakot tudhatnak maguk mögött az egyesületek, ezt jól mutatja a róluk szóló rovatunk (Egyesületek). A pandémia okozta kétéves kimaradás után az idén nyáron végre újra megrendezésre került a Kékvirág anyanyelvi tábor – erről is olvashatunk részleteiben. Berecki Emőke ezúttal Szuper Levente magyar jégkorongozót interjúvolta meg. A Könyvespolc rovat az éppen száz évvel ezelőtt megjelent Sziddhárta című Hermann Hesse kötetről elmélkedik. A Korzó egyik verse egy Petőfi-klasszikust értelmez újra, egy másik írásban belehelyezkedhetünk egy dobozba zárt lány helyzetébe, aztán két sorban teremtődik meg az október.
Az egyik szeptemberi hétvégén kedves túratársammal az Északi Zöldet kezdtük el járni. Igazából az volt az apropója, hogy a szülőfalum mellett is elhalad ez az útvonal. Bár ezúttal másfelé jártunk: Ceredtől túráztunk át Karancsberényre. Túrabakancsokat fel!

Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME