A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Kedves Híradó Olvasók!

Levél az Olvasóhoz

Kedves Híradó Olvasók!

Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül.

„Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek és zengenek  / az utolsó neszek, az őszi trillák.”

Az Őszi koncert Praeludiumának részlete, Kosztolányitól – ezúttal ebben a textusban fonódik össze az idő és a tér. Mielőtt megjelentek volna az ősz első jelei, megünnepeltük az államalapítást – a Magyar Házban tartott megemlékezésről Madarassy Enikő mesél nekünk. Mikor a lap legújabb száma a postaládákba jut, egészen közel leszünk már október 23-ához, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapjához, a III. magyar köztársaság kikiáltásának ünnepéhez – a következő oldalon a szabadságért vívott küzdelem hősei előtt hajtunk fejet.

SvedHirado2023 3


Jönköping, Malmö, Göteborg, Stockholm magyar egyesületei adnak hírt magukról – hogy mi történt a nyáron, s mit terveznek a következő évadra. A nyár nem múlhat el SOMIT tábor és Kékvirág anyanyelvi tábor nélkül – mindkét eseményről élvezetes beszámolókat olvashatunk.

A Könyvespolc | Diavetítő a Sundance filmfesztiválon sikeresen debütált Előző életek (Past lives) című amerikai-dél-koreai drámát ajánlja a figyelmünkbe, a Korzó szövegei az egyén magányosságát kutatják a közösségen belül.

„A monostor kísérlet arra, hogy a világ egy pici részét ideálisan rendezzük be” – idézi egy öreg szerzetes szavait Cirill főapát az apátsági weboldal nyitóoldalán. A nyáron megvalósítottam egy régóta halogatott látogatást Pannonhalmára. Ismét érezhettem a hegy szentségét, a Géza fejedelem által 996 körül alapított, s azóta folyamatosan működő monostor vendége voltam. Meditatív utazásom gondolatait olvashatja most a Kedves Olvasó a Kárpát-medence rovatban. És persze már töröm a fejem, merre menjek az őszi túraszezon beköszöntével.

Amikor aranyban fürdik az erdő, még feltöltekezhetünk a fényből a sötét tél előtt!

 

Előző életek

Előző életek

Könyvespolc 2023. október 05.
Érzékeny visszafogottság és érzelgősség nélküli érzelmek lebegnek a vásznon, lassan, mindenféle sietség nélkül mesélnek nekünk az életről és a sorsról Celine Song koreai filmrendező debütfilmjében, a Past Livesben, mely a Sundance filmfesztiválon mutatkozott be figyelemreméltó szakmai és közönségsikerrel.
Tovább
A VARÁZSLATOS SZÍN

A VARÁZSLATOS SZÍN

Képzőművészet 2023. október 05.
A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban Carl Kylberg, Hazatérés, olaj, vászon A meghirdetett kiállítás megtekintését a múzeum állandó anyaga felől kezdtem. Ezért először az emeleti termeket vettem szemügyre. Az egyik ilyen helységbe lépve azon nyomban Carl Kylberg „Hemkomsten” („Hazatérés”) című,…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább

Egyesületek

A Tavaszi Szél ősszel

A Tavaszi Szél ősszel

Közös tökfaragás A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli…
Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és…
A Kőrösi a tångagärdei házban

A Kőrösi a tångagärdei házban

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében.…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME