A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Levél az Olvasóhoz

Kedves Híradó Olvasók!

SvedHirado2023 4 PRESS 32pages 1

 

Ahogy illusztrációt keresgéltem a Korzó rovatban olvasható A szürke alagút c. írásomhoz a régi fotóim között, megláttam a 2020 elején készült videómat – arra kértek, hogy videóüzenetben foglaljam össze a KCSP-ösztöndíjasként megélt évet és mutassam be a helyi diaszpóra magyarságot. A svédországi közösség bemutatásakor kiemeltem a Híradó fontosságát, mely a svédországi magyarság élő, írásbeli kultúrájának őrzője, ezáltal pedig segíti a magyar kultúra, a magyar nyelv megmaradását. Bízom benne, hogy valamilyen módon fenn tud maradni ez a nagy múltra visszatekintő lap – a téma aktualitásáról a SMOSZ rovatból tájékozódhat a Kedves Olvasó.


A címlapfotót 2020 decemberében készítettem a Mátrában, karácsony előtt pár nappal. A települést elhagyva még sáros volt az út, aztán ahogy haladtunk felfelé, s elértük a kb. 800 méteres magasságot, annak ellenére, hogy hó éppen nem volt, de a fák ágaira-gallyaira fagyott jég és zúzmara hatására mégis télies világba csöppentünk. Nagy ajándéknak éltem meg ezt karácsony előtt.

Az Egyesületek rovat ezúttal is arról tanúskodik, milyen aktív közösségi élet folyt az őszi időszakban is – Szőnyi Dorottya KCSP-ösztöndíjas beszámolójában boldogan nyugtázta, hogy a sötétség és a hideg idő egyáltalán nem fagyasztotta be az egyesületek életét. Megemlékezünk az idén 50 éves Északi Magyar Archívumról (ÉMA), folytatódik a dr. Sebestyén Gáborral készült interjú és a Skandináviai Szent György Lovagrend interjúsorozata is.

A Könyvespolc | Diavetítő rovatban Gérecz Imre – Tóth Brúnó Átmenet. Zarándoktapasztalatok című könyvéről olvashatunk. A két bencés szerzetes közös alkotásával gyakorlatias módon, ugyanakkor személyes történeteken keresztül kerülhetünk közelebb a zarándoklathoz. Természetesen a hit, a bibliai párhuzamok, példák sem maradtak ki a kötetből. A Kárpát-medence rovat Ariadné útjával kecsegtet, és valóban, a Pilisben eredtünk az istennő nyomába, részint a Remeték útját is járva.

Köszönöm az egész szerkesztőség munkáját, a szerzőink szövegeit, képeit, idejét, mindent, amit egész évben a Híradóért tettek! Az Olvasóknak pedig, hogy végigkövették velünk ezt az évet!
Áldott Karácsonyi Ünnepeket és nagyon Boldog Új Évet Kívánok minden kedves Olvasónknak!

Fotó Antal József w

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Gondolatok az 1848–49-es forradalom és szabadságharcról, valamint Varga Emília festészetéről

Gondolatok az 1848–49-es forradalom és szabadságharcról, valamint Varga Emília festészetéről

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulóját gyűltünk össze megünnepelni. Különös örömömre szolgál, hogy ezúttal egy fiatal…
Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME