A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Levél az Olvasóhoz

Karácsony a Lisebergben, 2018 / Fotó: Antal József

Kedves Híradó Olvasók!
Azon gondolkodtam, mi változott a koronavírus-járvány tépázta emberiség életében az elmúlt 365 napban. Nyilván rengeteg minden. Én most elsősorban a találkozás aspektusára helyezném a hangsúlyt. Az év első felében még jobbára online közgyűlésekről, megbeszélésekről, képzelt táborokról tudósítottunk. Azonban néhány hónapja újra megszaporodtak a személyes találkozások, s csak bízni tudok abban, hogy nem kerekedik fölül mindenen ismét a vírus újabb hulláma.

Az idei év utolsó számában két új rovat indulásáról is van szerencsém hírt adni. A Nagykövetségi és diaszpóra hírek a Stockholmi Magyar Nagykövetség számára biztosít teret, hogy egy újabb fórumon érhessék el a svédországi magyarságot. A SOMIT rovat pedig az Őrszavak mellé sorakozik föl – míg az utóbbi a gyermekeket célozza meg nyári, anyanyelvi táborával, addig a SOMIT a felnőtt generációra fókuszál.
Örvendetes, hogy a SMOSZ őszi közgyűlését már hagyományos módon, azaz személyes jelenléttel tudtuk megtartani. A gyűlés eseményeinek összefoglalója a SMOSZ rovatában olvasható.
Bemutatkozik az Ághegy-Liget Baráti Társaság (ÁLBT) és az Erdélyi Könyv Egylet (EKE) összeolvadásából létrejött Skandináviai Magyarok Kulturális és Tudományos Társasága (SMKTT), s folytatjuk az egyesületi bemutatkozásokat is.
Képzelt riport a 2020-as Kékvirág táborról címmel közölt pályázati felhívást az „Őrszavak/Custos” Anyanyelvápolók Egyesülete a lap 2020. júniusi számában. A felhívásra született írások 2020. október és 2021. október között jelentek meg a Híradóban. Itt az ideje az eredményhirdetésnek!
Tóth Ildikó, a Kékvirág tábor „nagymamája” ezúttal sem hagy minket az ünnepekre való ráhangolódás nélkül – soraival a magyar Luca hagyomány babonás vizeire evezhetünk, de megpillanthatjuk ennek tükrén az érem másik oldalát, a svéd verziót is – a Lussekatt történetét, készítésének minden csínját-bínját. Jóízűen emlékezem erre a skandináv finomságra, melyet eddig két Lucia ünnepen volt alkalmam elmajszolni Göteborg városában.
A Könyvespolc | Diavetítő ezúttal Denis Villeneuve Dűnéjéről formál véleményt. Jómagam nem olvastam még Frank Herbert nagysikerű sci-fi regényét. A könyvet és a filmet érzékletes, összetett, számtalan nézőpontból közelítő írás olvasása során egészen megkívántam a Dűne c. regényt – hogy aztán nyugodt szívvel nézhessem meg a belőle készült, legújabb filmadaptációt.
Folytatjuk az előző számban, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos Ferencz Orsolyával megkezdett interjút, Rácz Zsófia helyettes államtitkár pedig a családról, a hitről, a fiatalok mozgósításáról osztja meg velünk a gondolatait.
Bakonyi békesség. Ez a novemberi, igazi őszi időben tett felemelő séta a természet téli álom előtti arcát villantotta fel előttem – az ősz színpompájának, harmóniájának minden gyönyörűségével. A Kárpát-medence rovatban fellelhető, legújabb úti esszém címe nem véletlenül idézheti fel bennünk azt a békét, békességet, melyet karácsony felé közeledve annyira és egyre inkább vágyunk.
Áldott Karácsonyi Ünnepeket és nagyon Boldog Új Évet Kívánok minden kedves Olvasónknak!

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME