A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A Stockholmi Önképzőkör 2010. június 23. és 27. között rendezte 23. nyári táborát. Világjáró magyarok nyomában témával

 
 
Idei meghívottunk, dr.Kubassek János, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója Almásy László és Kőrösi Csoma Sándor életéről és életművéről tartott nagyon érdekes előadást. Kubassek János annak szentelt húsz évet, hogy a magyar földrajzi felfedezők nyomába eredjen, minden helyszínt, ahol ők megfordultak, felkeressen, így írva meg hiteles történetüket. Almásy László nyomába eredve járt például Angliában, és a Szaharában megkereste a Gilf Kebir-i ”úszók barlangjában” az őskori sziklaképeket (amelyeket ”Az angol beteg” c. filmből ismerünk már). Kőrösi nyomában elment Nyugat-Tibetbe és a Zangla kolostorban megkereste azt a kis szobát, amelyben Kőrösi fagyoskodva írta a harmincezer tételes szójegyzékét. Tiglezán József a Magyarok a fényképezés történetében címmel tartott igen érdekes előadást. Kiállított saját fotóiból is. Kiállított még Tompa Anna és Bartha Magda is, mindketten akvarelleket. A kisebbségi jogokról szóló kerekasztal-beszélgetést ezúttal Sántha Hanga és Sall László szervezte, Jövőnk címmel. Helyet kaptak az egzaktabb tudományok is: Végh Norbert és Jenei István A fizikai világkép változása címmel tartottak érdekes előadást, általános műveltségünk emelése érdekében. Az irodalom sajnos hiányzott a programból, mert a budapesti meghívott író-költő házaspár nem tudott eljönni. A zene viszont jelen volt; a Stockholmi Magyar Kamarakórus fele eljött a táborba, és Mokos Magdi vezetésével napi egy-két alkalommal gyönyörködtetett bennünket szép énkekkel. A tábortűznél Sebestyén Indira és Sántha Hanga vezette a népdaléneklést, Lénárd István is besegített hegedűjével. Szemző Vali kínai tornagyakorlataival gondoskodott az egészséghez szükséges mozgásról. Ez utóbbihoz még a rőzsegyűjtés, csónakázás és úszás is hozzájárult. Lénárd István fiával, Ádámmal csodálatos keleti leveseket és szószokat varázsolt elő. A távolkeleti irányultságot ellensúlyozta kissé az éjjeli rock zene, de remélem, végül sikeresen megtaláltuk a középutat. Első nap, a megnyitó után Molnár Veress Pál lelkész tartott istentiszteletet.
 
F_19-3.jpg
Ünnepélyes tábori megnyitó
 
Az idő - minden borúlátó várakozás ellenére - remek volt, nem esett az eső! A tábortüzek mellett lángost ettünk és éjjelig ültünk a csillagos ég alatt. (Igaz, akkor éppen telihold volt és emiatt a csillagok nemigen látszottak.)
A táborban 45 személy (ebből 4 gyerek és 8 látogató) vett részt. A táborzárás előtti kiértékelésen javaslatok hangzottak el arról, hogy jövőre kiket hívjunk meg előadónak.
 
Az Önképzőkör ôszi programja még nincs készen, ám álljanak itt legalább az összejövetelek időpontjai: szeptember 29., október 27., november 24., tehát a hónap utolsó szerdáján este 7 órakor a stockholmi Magyar Házban (Lövåsvägen 12) találkozunk. Mindenkit szívesen látunk, nemcsak tagjainkat; a belépés ingyenes. Vacsora nincs, csak kávé és sütemény.
 
F_19-2-A-Kubassek.jpg
A Kubassek-házaspár Érdről
 
Meghívót tagjainknak postán/e-mailben küldünk, és azt idejében feltesszük honlapunkra is: http://onkepzokor.dinstudio.se/ A honlap a www.smosz.org –on keresztül az Önképzőkörre kattintva is elérhető.
Tagdíjunk változatlan; kérjük, fizessétek be a személyenkénti 50:-t a Pg 173941-6 Ekumeniska Kulturgruppen címre.
 
Szentkirályi Csaga 
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Olvasó! 2023. október 05.
Levél az Olvasóhoz Kedves Híradó Olvasók! Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül. „Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek…
Tovább
Előző életek

Előző életek

Könyvespolc 2023. október 05.
Érzékeny visszafogottság és érzelgősség nélküli érzelmek lebegnek a vásznon, lassan, mindenféle sietség nélkül mesélnek nekünk az életről és a sorsról Celine Song koreai filmrendező debütfilmjében, a Past Livesben, mely a Sundance filmfesztiválon mutatkozott be figyelemreméltó szakmai és közönségsikerrel.
Tovább
A VARÁZSLATOS SZÍN

A VARÁZSLATOS SZÍN

Képzőművészet 2023. október 05.
A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban Carl Kylberg, Hazatérés, olaj, vászon A meghirdetett kiállítás megtekintését a múzeum állandó anyaga felől kezdtem. Ezért először az emeleti termeket vettem szemügyre. Az egyik ilyen helységbe lépve azon nyomban Carl Kylberg „Hemkomsten” („Hazatérés”) című,…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább

Egyesületek

A Tavaszi Szél ősszel

A Tavaszi Szél ősszel

Közös tökfaragás A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli…
Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és…
A Kőrösi a tångagärdei házban

A Kőrösi a tångagärdei házban

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében.…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME