A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Kisebbségek Európában – jegyzetek egy stockholmi szemináriumról

 
 
A kisebbségvédelem szerepel főpontként az Európa Tanács 2010-re kitüzött céljai között. Reméljük, hogy Európa méltó figyelemmel fogja kísérni és szankcionálni az egyre gyakoribb kisebbségellenes intézkedéseket; amelyek nemegyszer a Kárpát-medencében kisebbségben élő nemzettársainkat sújtják. Szintén kisebbségvédelmi célokat szolgál az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) keretén belül működő Kisebbségi Főbiztos intézménye, aki egy fajta megfigyelő és megelőző funkciót tölt be ezen a téren.
Stockholmban február 1.-én az itteni székhelyű svéd EBESZ-hálózat (OSSE-nätverket) szemináriumot rendezett Kisebbségek Európában címmel. Az előadók között volt Thomas Hammarberg, az Európa Tanács emberi jogi biztosa és Rolf Ekéus, az EBESZ volt kisebbségi főbiztosa, akik a szeminárium végén kérdésekre válaszoltak.
 
A szeminárium elsősorban az európai nemzeti kisebbségek helyzetével foglalkozott, kiemelt helyen a roma kérdés szerepelt (ennek kapcsán említették Magyarországot is). A szeminárium végén a beszélgetés alakult ki; éltem tehát a lehetőséggel, hogy mind az emberi jogi biztoshoz, mind a volt kisebbségi főbiztoshoz néhány kérdést intézzek, a felvidéki magyarok helyzetével, illetve a szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatosan.
 
- Tisztelt Rolf Ekéus úr! Mint volt kisebbségi főbiztos, legyen szíves kommentálni a szlovák nyelvtörvényt és annak módosítását és mondja el, hogyan vélekedik az ügy kimeneteléről.
 
Rolf Ekéus: Ezzel kapcsolatosan nem szabad megfeledkeznünk az ezt megelőző, a Fidesz és Orbán Viktor által 2001-ben hozott státustörvényről, amit a szomszédos államok szintén nacionalista intézkedésnek tartottak. Magyarországon a jobboldal előretörése miatt egyre súlyosbodik a helyzet, hiszen nagy valószínűséggel Orbán, „a nacionalisták vezetője”, fogja megnyerni az idei választásokat és várhatóan igenis nacionalista politikát fognak folytatni, ezért a szlovák nyelvvel kapcsolatos intézkedések vagy védekezésnek, vagy a magyarországi nacionalista áramlatok tükörképeként fogható fel.
 
- Az Ön véleménye szerint a kisebbségi főbiztos intézménye elegendő-e ahhoz, hogy hozzájáruljon egy jogos és igazságos államszuverenitás illetve konkrét kisebbségvédelem közötti egyensúlyhoz?, Mennyire hatékonyak az eszközei, amikor például nyílvánvalóan asszimilációs politikai törekvéseket észlel egy-egy tagállamban?
 
Rolf Ekéus: Az államok nagyon nehezen tudtak annak idején (a kilencvenes évek elején) közös nevezőre jutni, ami a kisebbségi főbiztos szerepét és eszközeit illeti. Annak, hogy egyáltalán létrejöhessen egy ilyesfajta intézmény többek között az volt a feltétele, hogy szigorú titoktartás feltételei szerint fog működni, ami azt jelenti, hogy a felek közt elhangzott részleteket nem szabad közölni a sajtóval, így tehát a nyílvánossággal sem. A főbiztos keze ezért bizonyos szempontból meg van kötve.
 
- Köszönöm a válaszait.

- Tisztelt Thomas Hammarberg úr, hogyan vélekedik a szlovák nyelvtörvényről?
 
Thomas Hammarberg: Problémás, hogy mindkét országban erősen előretörőben van a jobboldal. A Fidesz várhatóan „nagyon nacionalista” politikát fog folytatni, ezért, mint Ekéus úr is említette, Szlovákia csupán tükörképe lesz a magyar fejlődésnek.
 
- A státustörvénnyel kapcsolatos méltatlan megbélyegzés tehát mindmáig tart?
 
Thomas Hammarberg: Ha egy állam toleranciát, megértést és kisebbségvédelmet vár egy szomszédos államtól, ő maga is azt kell tanusítsa.
 
- Mi magyarok napjainkig hordozzuk történelmünk súlyát, így az első világháborút lezáró méltatlan békeszerződésnek a következményeit is. Ennek következtében több százezren élnek kisebbségben a szomszédos államokban (de azon túl is), akik sok meghurcoltatáson és üldöztetésen mentek keresztül az elmúlt kilencven évben. A legsúlyosabb helyzetük ma talán a Szlovákiában élő magyaroknak van, ahol egyéb rendelkezések mellett (Thália Színháztól megvont támogatás, Selye János-egyetem lefokozása) legutóbb a magyar nyelv (az Európai Unió egyik tagállamának nyelve) használatát akarják korlátozni. Ezek ismeretében mit ajánl a magyaroknak, milyen legyen a hozzáállásuk?
 
Thomas Hammarberg: Azt ajánlom, hogy a súlypontot helyezzék át a határkérdésről a magyar kultúra védelmére. A kultúra védelmére amúgy az Európai Unió is több hangsúlyt kellene fektessen.
 
- Köszönöm a válaszait.
 
Sántha Hanga
 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. július 05.
Kedves Híradó Olvasók!   Oly mélyre estünk, hogy nem hullhatunk már, nincs is magas és nincs számunkra mély. Anyánk nyelvén sikoltunk a világhoz, mi lesz szivünkkel és mi lesz szavunkkal, ha jő az éj?
Tovább
Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Könyvespolc 2022. július 04.
Valami erős sci-fi-t kerestem mostanában, valami olyasmit, mint a Hyperion vagy a Metro 2033 volt legutóbb, ami nyomot hagy bennem és gondolkodásra késztet. Nem is kellett sokáig kutakodnom a neten, gyorsan rám talált A háromtest-probléma című regény. Intuitív módon hatott…
Tovább
Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Képzőművészet 2022. március 16.
Grafik i Väst galéria Göteborg. Fia Kvissberg „Játék a színekkel és a formákkal” 2022.01.29.–02.16.
Tovább
Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Portré 2022. július 04.
Benczédi Zsuzsa néni 31 éve él Svédországban, zenetanár, kórusvezető, akinek generációkon átívelő pályafutása példaértékű. Zsuzsa néni lelkesedése sosem fogy el, hiszen mai napig is aktívan vezeti úgy a Ljungby-i Magyar iskolát, mint a kóruspróbákat valamint előadásra készül fáradhatatlanul.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább

Egyesületek

iHuset. 18.

iHuset. 18.

Bengt Halse, aki Magyarország tiszteletbeli konzulja Göteborgban, most azt mondaná, hogy már csak nyolcvankét év választ el attól,…
A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör és a nehéz idők

A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör és a nehéz idők

Micsoda évek vannak mögöttünk! És vajon mi van még előttünk? Ki tudja, élhetünk-e még vakcinák nélkül?
A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME