A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Antal József: Szeretem a magyar nyelvet, szeretek írni, „beteg, botladozó” szövegeket gyógyítani…

Immár másodszorra vagy Göteborgban és környékén ösztöndíjasként. Mi motivált abban, hogy újra jelentkezz, és újra ide jelentkezz? Melyek a legfőbb feladataid?

Ha a belső motivációimat tekintjük, akkor az elsődleges okok között tudnám említeni, hogy olyan munkálatokba kapcsolódtam be az ösztöndíjas időszak alatt, olyan kezdeményezéseket indítottam útjára a diaszpóra magyarságának körében, amelyeket örömmel vittem volna tovább. A göteborgi Tavaszi Szél Kulturális Egyesület és a Boråsi Magyar Egyesület gyerek- és kamaszfoglalkozásain előny, ha a gyermekek a megszokott emberrel folytathatják tovább. Több egyesület körében is nagy sikernek örvendő, interaktív irodalmi előadássorozatba kezdtem, s úgy éreztem, hogy nemcsak ők, de én is ugyanúgy várom a folytatást, az újabb közös, irodalmi kalandokat.

A külső motivációk közül a környezetemből jövő pozitív, marasztaló visszajelzéseket emelném ki mindenekelőtt, azt a közösségélményt, mellyel egy-egy jól sikerült tábor, rendezvény során sokat gazdagodom.

Mit tartasz a legnagyobb kihívásnak a munkáddal kapcsolatban?

Az itteni magyar közösségeket járva azt látom, hogy a legnagyobb kihívás közös: hogyan tudnánk növelni a gyerekfoglalkozások látogatóinak számát. A szülőknek önmaguknak kell belátniuk azt, hogy ha nem használják otthon a magyar nyelvet, akkor a heti rendszerességű gyerekfoglalkozástól nem várhat csodákat, heti néhány óra nem elég, hogy egy idegen nyelvi környezetben élő gyermek elsajátítson egy másik nyelvet, a magyart. Biztosan nem lehet egyszerű összehangolni alaphangon sem az életet, különösen mikor eltérő nemzetiségű emberek lelnek egymásban társra, s kultúrák találkoznak, élnek egymás mellett (vagy csak az egyik él igazán, a másik visszahúzódik…). Tehát a legnagyobb kihívásnak azt látom, hogy növelni tudjuk a gyerekfoglalkozásokon résztvevők számát. Ugyanakkor számtalan pozitív példával is találkoztam, találkozom. Most jövök a SOMIT téli táboráról. Beszélgettem kicsit egy Ljungbyben született, erdélyi gyökerekkel rendelkező lánnyal, aki jelenleg Budapesten tanul az egyetemen. Nyelvhasználatában olyan gyönyörűen őrizte eredetét, ízesen beszélt. Nekem mindig nagy öröm a magyar nyelv egy változatát hallani. Azt hiszem, olyan ez, mint felfedezni például egy jó költőt, verseskötetet. Adott a mindenki számára ugyanúgy elérhető matéria, de a szubjektum varázsolja egyénivé. A köznyelv megszokottságából ezek a pillanatok (is) varázsolnak „nyelvi ünnepet”, mutatnak rá a nyelvünkben rejlő igazi mélységekre. Szóval vannak üdítő példák.

Azt csiripelik a verebek, hogy jövőre is szívesen szolgálnál Göteborgban. Igaz ez a hír?

Ezek a verebek… Igen, hitelesek a forrásaid. (Nevetés.) Szeretném beadni újra a pályázatomat a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjára, s mivel elégedett vagyok a szűkebb, göteborgi pátriárkámmal, maradnék jelenlegi állomáshelyemen.

Arra nem is gondoltam volna, hogy valaha a Híradó főszerkesztői feladataival bíznak meg. Testhezálló szerepről, munkáról van szó, hiszen dolgoztam már szerkesztőként, szeretem a magyar nyelvet, szeretek írni, „beteg, botladozó” szövegeket gyógyítani… Hogy egy diaszpóra közösség rád bízza a legfőbb írásbeli orgánumát, nagyon nagy bizalmi helyzet, állapot. Érzem is a súlyát.

További sok sikert kívánok a munkádhoz és köszönöm az interjút!

Köszönöm szépen én is, neked is sok sikert a továbbiakhoz!

Kérdezett: Bálint Réka

Cigonya

Cigonya

Képzőművészet 2021. április 18.
Tihamért gyerekként ismertem meg Magyarkanizsán, a hatvanas években. Ötödikes koromban lehetett az eszmélésem. Akkor már túl voltunk jó néhány korcsolyázáson a befagyott Körös jegén, jó időben pedig pecázni jártunk a Bányába, vagy a Slajcra, kis Tiszára (a Tisza holtága) vagy…
Tovább

Egyesületek

„Anya, mikor lesz újra magyar ovi? Úgy hiányzik...!”

„Anya, mikor lesz újra magyar ovi? Úgy hiányzik...!”

Már 2021-et írunk, de az elmúlt év eseményei továbbra is megnehezítik a mindennapjainkat. Ősszel ugyan még volt lehetőségünk…
Virtuális Nálad-Nálam, avagy az év első SOMIT találkozója

Virtuális Nálad-Nálam, avagy az év első SOMIT találkozója

Az elmúlt évben bizonyára sokunk fejében megfordult afféle gondolatok tömkelege, mint pl. „ennél rosszabb már nem lehet...”, „meddig…
Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as év – sajnos – nem egy szokványos év lett. Sokan álmainkban sem gondoltunk arra, ami bekövetkezett…
A pandémia ellenére is összetartunk

A pandémia ellenére is összetartunk

Eme évünk megközelítőleg sem alakul a legjobban, azonban az egykori LMKF fiatalok nem adja fel céljait. Elsősorban névváltozással…
Strängnäsi istentisztelet 2020

Strängnäsi istentisztelet 2020

Rendhagyó módon került megrendezésre immár 12. alkalommal a magyar mártírok emlékére megrendezett istentisztelet a strängnäsi Dómtemplomban. Mivel a…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME