A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Gondolatok a Kékvirág Anyanyelvi Tábor farádi csapatépítő konferenciájáról (2020. január 11-12.)

Az idén januárban újra megtartottuk csapatépítő konferenciánkat a táborcsapat számára, ahol átbeszéltük a legutóbbi tábor tapasztalatait, s a jövőre koncentráltunk (ekkor persze még álmodni sem mertünk arról, hogy néhány hónap múlva lemondani kényszerülünk az anyanyelvi tábort). A múlt és a jövő mellett a jelen is kiemelt szerepet kapott, hiszen meghívott előadóink segítségével gondolatébresztő előadásokban részesültünk – újabb mintákat kaptunk arról, mások hogyan táboroztatnak sikeresen, hogyan prezentálják önmagukat látványos diabemutatóval, videóval. A fáradtság levezetéseként Magyarország borvidékeivel is megismerkedhettünk, egy kis kóstolóval fűszerezve.

Konferenciánk tervezett időpontja és programja (kevés változással) sikeresen valósult meg.

Vendégeink időbeni akadályoztatása miatt volt egy helycsere a pénteki és a szombati programok között. Az említett tábori előadásban Kövecsesné G. Viktória bevezetőül ismerkedési játékokkal nyitott, majd a Spanyolországban, magyar gyermekek számára rendezett tábor szakmai bemutatása következett. Az előadás során igen érdekes meglátások kerültek előtérbe, mint pl. a gyerekek csapatkohéziója. Intellektuális/lelki beállítottság szerint csoportosították a gyermekeket, aszerint, hogy ki milyen formában tudja könnyebben elsajátítani az új ismereteket, ennek megfelelően a munkafeladatoknál az új teendők ismertetését összekapcsolták a gyerekek intellektuális fogódzóival.

Lampert Bálint az általa vezetett erdei iskolát „hozta” közénk színes, jó hangulatú előadásában – innen is ezernyi inspirációt nyertünk, hiszen Hälleberga erdő övezte tábora kiválóan alkalmas arra, hogy mi is bevonjuk a jövőben az erdei iskola számunkra is hasznosítható módszereit, eredményeit.

Másnap, azaz szombaton első napirendi programunkként a 2019-ben megtartott 23. táborunkat vettük górcső alá – nevesen új módszerünket, a forgószínpad ötletét. A gyerekek reakcióit, a stáb tapasztalatait egybevetve arra jutottunk, hogy visszatérünk a korcsoportok szerint való foglalkoztatásra. Ennek okai: a gyerekek nem érezték kellőképp, hogy kihez, melyik vezetőhöz tartoznak; a délelőtti „vándorlás” miatt a délutáni csapatépítő és személyiségfejlesztő szabadidős tevékenységekre (számháború, hétpróba, táncház, kézművesség) kevesebb idő jutott.

A nap második felében az idei, 2020-as táborunk munkájának, témájának tervezésére került sor.

Tavalyi táborunkban A Pál utcai fiúk megzenésített változata igen fölkeltette a gyerekek érdeklődését, így azt tervezzük, hogy egy ifjúsági regényt, magyar modern mesét fogunk megismertetni velük. Érdemes a kortárs irodalomnak is teret engedni (bábozás, megzenésített versek, gyermekjátékok). A nyelvi játékok jutalmazását a cukorkákról gyöngyszemekre módosítjuk az egészségtudatosság jegyében. Tábori naplófüzet vezetésnek ötlete – (B)irodalmi följegyzések.

Az ötletek és javaslatok rendszerezésére, hasznosítására öt munkacsoportot alakítottunk (a tábor témájának előkészítése; szabadidő; marketing; (b)irodalmi följegyzések; ellátás). A munkacsoportok megbeszélték a vállalt feladatok kivitelezésének lehetőségeit, a szükséges lépéseket megteszik.

A tartalmas és részletes munka után Németh Ferenc borlovag házigazdánk érdekes előadást tartott filmvetítéssel. Magyarország borvidékei, a szőlőtermesztés, a borkészítés fortélyai vegyültek a borkóstolás örömeivel.

Vasárnapi munkareggelivel zártuk a találkozót, magunkkal víve munkánk örömét, egymás megbecsülését, várva az újabb munkával, és örömmel teli táboros találkozást!

 

Köszönöm/köszönjük a munkátokat!

 

Tompa Anna – Antal József

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2023. december 11.
Kedves Híradó Olvasók!   Ahogy illusztrációt keresgéltem a Korzó rovatban olvasható A szürke alagút c. írásomhoz a régi fotóim között, megláttam a 2020 elején készült videómat – arra kértek, hogy videóüzenetben foglaljam össze a KCSP-ösztöndíjasként megélt évet és mutassam be…
Tovább
Gérecz Imre – Tóth Brúnó: Átmenet. Zarándoktapasztalatok

Gérecz Imre – Tóth Brúnó: Átmenet. Zarándoktapasztalatok

Könyvespolc 2023. december 11.
A Híradó előző számában esett szó az augusztusi, Pannonhalmára tett látogatásomról. Gyermekkori jó barátom, Gérecz Imre (bencés szerzetes, a pannonhalmi közösség alperjele és magisztere) az érkezésem estéjén beszélt arról, hogy formálódik egy könyv a zarándoklatról, amelyet szerzetestestvérével, Tóth Brúnóval közösen…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább

Egyesületek

SOMIT hírek – 2023. ősz

SOMIT hírek – 2023. ősz

A családos tábor Közvetlenül a nyári szabadságok után ismét munkához látott a SOMIT vezetősége, hiszen az első őszi…
Egy mondat a zsarnokságról

Egy mondat a zsarnokságról

  1956-ra emlékeztünk a göteborgi Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör ünnepi összejövetelén. Évente tisztelgünk a forradalom hősei előtt.…
A KnockOut Göteborgban

A KnockOut Göteborgban

  Azt hallottam a napokban, hogy a zene egészségben tartja művelőjét. Persze, ismertem én beteges zenészt is, de…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME