A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Gondolatok a Kékvirág Anyanyelvi Tábor farádi csapatépítő konferenciájáról (2020. január 11-12.)

Az idén januárban újra megtartottuk csapatépítő konferenciánkat a táborcsapat számára, ahol átbeszéltük a legutóbbi tábor tapasztalatait, s a jövőre koncentráltunk (ekkor persze még álmodni sem mertünk arról, hogy néhány hónap múlva lemondani kényszerülünk az anyanyelvi tábort). A múlt és a jövő mellett a jelen is kiemelt szerepet kapott, hiszen meghívott előadóink segítségével gondolatébresztő előadásokban részesültünk – újabb mintákat kaptunk arról, mások hogyan táboroztatnak sikeresen, hogyan prezentálják önmagukat látványos diabemutatóval, videóval. A fáradtság levezetéseként Magyarország borvidékeivel is megismerkedhettünk, egy kis kóstolóval fűszerezve.

Konferenciánk tervezett időpontja és programja (kevés változással) sikeresen valósult meg.

Vendégeink időbeni akadályoztatása miatt volt egy helycsere a pénteki és a szombati programok között. Az említett tábori előadásban Kövecsesné G. Viktória bevezetőül ismerkedési játékokkal nyitott, majd a Spanyolországban, magyar gyermekek számára rendezett tábor szakmai bemutatása következett. Az előadás során igen érdekes meglátások kerültek előtérbe, mint pl. a gyerekek csapatkohéziója. Intellektuális/lelki beállítottság szerint csoportosították a gyermekeket, aszerint, hogy ki milyen formában tudja könnyebben elsajátítani az új ismereteket, ennek megfelelően a munkafeladatoknál az új teendők ismertetését összekapcsolták a gyerekek intellektuális fogódzóival.

Lampert Bálint az általa vezetett erdei iskolát „hozta” közénk színes, jó hangulatú előadásában – innen is ezernyi inspirációt nyertünk, hiszen Hälleberga erdő övezte tábora kiválóan alkalmas arra, hogy mi is bevonjuk a jövőben az erdei iskola számunkra is hasznosítható módszereit, eredményeit.

Másnap, azaz szombaton első napirendi programunkként a 2019-ben megtartott 23. táborunkat vettük górcső alá – nevesen új módszerünket, a forgószínpad ötletét. A gyerekek reakcióit, a stáb tapasztalatait egybevetve arra jutottunk, hogy visszatérünk a korcsoportok szerint való foglalkoztatásra. Ennek okai: a gyerekek nem érezték kellőképp, hogy kihez, melyik vezetőhöz tartoznak; a délelőtti „vándorlás” miatt a délutáni csapatépítő és személyiségfejlesztő szabadidős tevékenységekre (számháború, hétpróba, táncház, kézművesség) kevesebb idő jutott.

A nap második felében az idei, 2020-as táborunk munkájának, témájának tervezésére került sor.

Tavalyi táborunkban A Pál utcai fiúk megzenésített változata igen fölkeltette a gyerekek érdeklődését, így azt tervezzük, hogy egy ifjúsági regényt, magyar modern mesét fogunk megismertetni velük. Érdemes a kortárs irodalomnak is teret engedni (bábozás, megzenésített versek, gyermekjátékok). A nyelvi játékok jutalmazását a cukorkákról gyöngyszemekre módosítjuk az egészségtudatosság jegyében. Tábori naplófüzet vezetésnek ötlete – (B)irodalmi följegyzések.

Az ötletek és javaslatok rendszerezésére, hasznosítására öt munkacsoportot alakítottunk (a tábor témájának előkészítése; szabadidő; marketing; (b)irodalmi följegyzések; ellátás). A munkacsoportok megbeszélték a vállalt feladatok kivitelezésének lehetőségeit, a szükséges lépéseket megteszik.

A tartalmas és részletes munka után Németh Ferenc borlovag házigazdánk érdekes előadást tartott filmvetítéssel. Magyarország borvidékei, a szőlőtermesztés, a borkészítés fortélyai vegyültek a borkóstolás örömeivel.

Vasárnapi munkareggelivel zártuk a találkozót, magunkkal víve munkánk örömét, egymás megbecsülését, várva az újabb munkával, és örömmel teli táboros találkozást!

 

Köszönöm/köszönjük a munkátokat!

 

Tompa Anna – Antal József

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME