A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Gondolatok a Kékvirág Anyanyelvi Tábor farádi csapatépítő konferenciájáról (2020. január 11-12.)

Az idén januárban újra megtartottuk csapatépítő konferenciánkat a táborcsapat számára, ahol átbeszéltük a legutóbbi tábor tapasztalatait, s a jövőre koncentráltunk (ekkor persze még álmodni sem mertünk arról, hogy néhány hónap múlva lemondani kényszerülünk az anyanyelvi tábort). A múlt és a jövő mellett a jelen is kiemelt szerepet kapott, hiszen meghívott előadóink segítségével gondolatébresztő előadásokban részesültünk – újabb mintákat kaptunk arról, mások hogyan táboroztatnak sikeresen, hogyan prezentálják önmagukat látványos diabemutatóval, videóval. A fáradtság levezetéseként Magyarország borvidékeivel is megismerkedhettünk, egy kis kóstolóval fűszerezve.

Konferenciánk tervezett időpontja és programja (kevés változással) sikeresen valósult meg.

Vendégeink időbeni akadályoztatása miatt volt egy helycsere a pénteki és a szombati programok között. Az említett tábori előadásban Kövecsesné G. Viktória bevezetőül ismerkedési játékokkal nyitott, majd a Spanyolországban, magyar gyermekek számára rendezett tábor szakmai bemutatása következett. Az előadás során igen érdekes meglátások kerültek előtérbe, mint pl. a gyerekek csapatkohéziója. Intellektuális/lelki beállítottság szerint csoportosították a gyermekeket, aszerint, hogy ki milyen formában tudja könnyebben elsajátítani az új ismereteket, ennek megfelelően a munkafeladatoknál az új teendők ismertetését összekapcsolták a gyerekek intellektuális fogódzóival.

Lampert Bálint az általa vezetett erdei iskolát „hozta” közénk színes, jó hangulatú előadásában – innen is ezernyi inspirációt nyertünk, hiszen Hälleberga erdő övezte tábora kiválóan alkalmas arra, hogy mi is bevonjuk a jövőben az erdei iskola számunkra is hasznosítható módszereit, eredményeit.

Másnap, azaz szombaton első napirendi programunkként a 2019-ben megtartott 23. táborunkat vettük górcső alá – nevesen új módszerünket, a forgószínpad ötletét. A gyerekek reakcióit, a stáb tapasztalatait egybevetve arra jutottunk, hogy visszatérünk a korcsoportok szerint való foglalkoztatásra. Ennek okai: a gyerekek nem érezték kellőképp, hogy kihez, melyik vezetőhöz tartoznak; a délelőtti „vándorlás” miatt a délutáni csapatépítő és személyiségfejlesztő szabadidős tevékenységekre (számháború, hétpróba, táncház, kézművesség) kevesebb idő jutott.

A nap második felében az idei, 2020-as táborunk munkájának, témájának tervezésére került sor.

Tavalyi táborunkban A Pál utcai fiúk megzenésített változata igen fölkeltette a gyerekek érdeklődését, így azt tervezzük, hogy egy ifjúsági regényt, magyar modern mesét fogunk megismertetni velük. Érdemes a kortárs irodalomnak is teret engedni (bábozás, megzenésített versek, gyermekjátékok). A nyelvi játékok jutalmazását a cukorkákról gyöngyszemekre módosítjuk az egészségtudatosság jegyében. Tábori naplófüzet vezetésnek ötlete – (B)irodalmi följegyzések.

Az ötletek és javaslatok rendszerezésére, hasznosítására öt munkacsoportot alakítottunk (a tábor témájának előkészítése; szabadidő; marketing; (b)irodalmi följegyzések; ellátás). A munkacsoportok megbeszélték a vállalt feladatok kivitelezésének lehetőségeit, a szükséges lépéseket megteszik.

A tartalmas és részletes munka után Németh Ferenc borlovag házigazdánk érdekes előadást tartott filmvetítéssel. Magyarország borvidékei, a szőlőtermesztés, a borkészítés fortélyai vegyültek a borkóstolás örömeivel.

Vasárnapi munkareggelivel zártuk a találkozót, magunkkal víve munkánk örömét, egymás megbecsülését, várva az újabb munkával, és örömmel teli táboros találkozást!

 

Köszönöm/köszönjük a munkátokat!

 

Tompa Anna – Antal József

Aurora Borealis

Aurora Borealis

Kedves Olvasó! 2020. december 22.
Kedves Híradó Olvasók! Az év elején vettem át a Híradó főszerkesztését. Nagy izgalommal fogtam neki az új kihívások teljesítésének, a márciusi szám még a vírus előtti boldog „békeidőkben” születhetett meg. Azóta ez már a harmadik lap, melyet a koronavírus szeszélyes…
Tovább
Jean-Paul Sartre: Az Undor

Jean-Paul Sartre: Az Undor

Könyvespolc 2020. december 22.
Valahol a Zen Buddhizmus és a Peyote kaktusz szakrális fogyasztásának metszéspontjánál bukkant fel Sartre neve a semmiből. Úgy értem, szinte egyidejűleg hivatkoztak rá valamilyen kontextusban az adott témákban aktuális olvasmányaim szerzői. Így került szóba az Undor c. regény is, amely…
Tovább
Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Képzőművészet 2020. december 28.
Meg kell, hogy szokjam, hogy a koronavírus miatt Göteborgban hol lehet, hol pedig a szigorúbb rendelkezések miatt nem lehet kiállításokat látogatni. Így ezúttal egy idén májusban látott kiállításról fogok írni. A most 90 éves művész egykori bemutatkozó kiállítása is az…
Tovább
„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

Portré 2020. december 28.
1999-ben született és hatéves kora óta a „futballpályán ragadt”. 12 éves korában szerződött az FTC-hez, szerepelt az U17-es és az U19-es magyar válogatottban, 2019 februárja óta pedig már a felnőtt nemzeti csapat tagja. 2020 júniusa óta a göteborgi Kopparbergs csapatát…
Tovább
Óriási felelősség külföldön magyarnak lenni!

Óriási felelősség külföldön magyarnak lenni!

Portré 2020. december 28.
Nemrég felkérést kaptam, hogy készítsek interjút Lázár Oszkárral, én pedig örömmel tettem eleget a feladatnak. Ilyenkor az ember sok mindent hall, sokat tanul: én most leckét kaptam szerénységből, alázatból, hiszen ahogy Oszkárék fogadtak otthonukban – barátságosan, mintha csak a szokásos…
Tovább

Egyesületek

Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as év – sajnos – nem egy szokványos év lett. Sokan álmainkban sem gondoltunk arra, ami bekövetkezett…
A pandémia ellenére is összetartunk

A pandémia ellenére is összetartunk

Eme évünk megközelítőleg sem alakul a legjobban, azonban az egykori LMKF fiatalok nem adja fel céljait. Elsősorban névváltozással…
Strängnäsi istentisztelet 2020

Strängnäsi istentisztelet 2020

Rendhagyó módon került megrendezésre immár 12. alkalommal a magyar mártírok emlékére megrendezett istentisztelet a strängnäsi Dómtemplomban. Mivel a…
Én beszélni magyart...

Én beszélni magyart...

A legtöbb külföldön élő magyarnak ismerős a fenti jelenség, de sokan csak legyintenek rá, mondván: „olyan aranyos, ahogy…
Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Normális körülmények között ez az írás arról szólna, hogy november nyolcadikán miként tért vissza a Tavaszi Szél a…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME