Áprilisi kufli-kalandok a göteborgi cserkészházban

Egészen Svédországig fújta a népszerű kuflikat a Tavaszi Szél

 

Az idei iHuset - Göteborgi Kultúr Napok keretében érkezett Svédországba Dániel András, a nemcsak a magyarországi, hanem a külhoni magyar gyermekek körében is rendkívül népszerű kufli-könyvek szerzője. Az elismert gyerekkönyvíró és illusztrátor az Írók Göteborgban rendezvénysorozat meghívottjaként a Backa Cserkészházban mesélt munkásságáról és jövőbeni terveiről április 15-én, vasárnap délután.

Bővebben: Áprilisi kufli-kalandok a göteborgi cserkészházban

Igazi feltöltődés és baráti együttlét a kora nyári időben – megtartották a SOMIT tavaszi táborát

Május 10-13-án ismét élettel telt meg a hällebergai Tábor Tanya – ezúttal a pünkösd örömteli, ünnepi hangulatában gyűltek össze a svédországi magyar ifjak, hogy együtt töltsenek egy hosszú, csütörtöktől vasárnapig tartó hétvégét. Ahogy ez már rég megszokott a SOMIT táboraitól, igazi kiszakadás volt ez a pár nap a mindennapok monoton láncolatából. Színes programokkal, a pünkösd ünnepének emelkedettségével és az időjárás különleges kegyével ajándékozta meg a résztvevőket: szép májusi napokat tölthettünk együtt az rendkívül otthonos vidéki tanyán.

Pünkösdi királyválasztás /  Fotó: Bitay Zsolt

Bővebben: Igazi feltöltődés és baráti együttlét a kora nyári időben – megtartották a SOMIT tavaszi táborát

Tisztelt egyesületi Elnökök, magyar nyelvi foglalkozást Vezetők! [Hirdetés]

Az „Őrszavak-Custos” Magyar Anyanyelvvédők Egyesületének vezetősége szeretné megköszönni a svédországi magyar nyelvű foglalkozásokat vezető, ott munkálkodók önkéntes munkáját, egy hétvégi találkozás, ismerkedés, tapasztalatcsere, kölcsönös tájékoztatás, együtt-szórakozás keretében.

Mivel vezetőségünk nem ismer mindenkit, aki a hétvégi magyartanítás, gyermekfoglalkozás nemes feladatán munkálkodik, vagy a múltban munkálkodott, kérjük, augusztus 30-ig küldjétek el a közreműködők neveit e-mail címükkel együtt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  címre.

A találkozót folyó év 41. hetében, október 12-13-14 rendeznénk meg, a Hälleberga Tábor Tanyán. A programról a későbbiekben tájékoztatjuk a meghívottakat.

A találkozó költségeit (szállás-ellátás) az Őrszavak Egyesület vállalja magára, az érintett egyesületek vezetőségét pedig arra kérjük, a meghívottak helyszínre, illetve hazautazásának utazás költségeit vállalják magukra.

Bővebben: Tisztelt egyesületi Elnökök, magyar nyelvi foglalkozást Vezetők! [Hirdetés]

Megható anyák napi műsort adtak elő az UHU-sok

Milyen csodálatos dolog, hogy amikor a természet megújul, s az év legszebb hónapja van, az első vasárnap mindenhol egy valakit köszöntenek a gyermekek: az Édesanyákat. Nem tudjuk szavakba foglalni, hogy mit jelent nekünk, gyerekeknek az édesanya. Petőfi Sándor így ír róla:

Bővebben: Megható anyák napi műsort adtak elő az UHU-sok

Hírek a malmői Hungaroclubtól

A zord időt március elején egy tavaszi bállal próbáltuk enyhíteni.

Március közepén a nemzeti ünnepünket együtt ünnepeltük a Körösi Csoma Sándor ösztöndíjasaival, köszönjük a fellépőknek a nívós előadást.

A malmöiek újfent találkoztak dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel, aki ismét egy érdekes előadást tartott az Európát érintő aktuális problémákról. Az alkalomból Kiss Magdolna festőművész festménykiállításával tette színesebbé az előadást.

Az áprilisi évi közgyűlésünkön vezetőségünk nagy része újra lett választva.

 

Lakatos Julia

Újabb előadással lépett színre a Stockholmi Magyar Ház színjátszó csoportja

2018. április 22-én, vasárnap délután nagy volt a sürgés-forgás a Stockholmi Magyar Házban. A színjátszó csoport már február óta készült, hogy előadja a Kacor király, A kis ködmön, A rátóti csikótojás, A két koma, A nyúlpásztor című meséket, melyeket Pósa Lajos: Kacor király című verse, Arany László: Magyar népmesék című kötete és Jankovich Marcell: Magyar népmesék sorozat rajzfilmjei alapján színpadra állított Szentkirályi Csaga.

Jelenet a Kacor király színdarabból

Bizony, nem voltak könnyen egyeztethetőek a próbák a dolgos hétköznapokban, azonban minden szereplő igyekezett a legtöbb időt szánni rá, hogy minél színvonalasabb produkcióval álljunk ki a közönség elé. Megannyi olvasópróba, színpadi jelenlétet gyakorló próba előzte meg az előadást. Már hetekkel a produkció előtt közösen terveztük a díszletet, jelmezeket, és mindenki a maga sajátos ötletével színezte ki még színesebbre a meséket.

Bővebben: Újabb előadással lépett színre a Stockholmi Magyar Ház színjátszó csoportja

Így zárjuk az évadot, avagy betekintés a Jönköpingi Hungária Egyesület életébe

Hétvégi gyerekfoglalkozás /  Forrás az egyesület Facebook oldala

Egy éve ilyenkor régi-új vezetőség vette szárnyai alá a Jönköpingi Hungária Egyesületet. Az elnöki posztot Bónis Gabriella vállalta el, aki a szervezetet 30 évvel ezelőtt létrehozta. Az elmúlt egy évben igyekeztek a legtöbb korosztályt megszólítani, bevonni a családosokat, az egyedülállókat, fiatalabbakat és idősebbeket egyaránt. A gyerekek számára kéthetente magyar nyelvtanítással egybekötött tematikus gyerekfoglalkozásokat tartottak, és természetesen a Mikulás és a húsvéti nyúl is ellátogatott hozzájuk. Az őszi időszakban az 56’-os október 23-i eseményekre emlékező színvonalas és megindító színelőadást láthattak a nagyobbak és a felnőttek, március 15-e kapcsán pedig az idei KCSP ösztöndíjasok elevenítették meg a tavaszi forradalom és szabadságharc legjelentősebb eseményeit. Természetesen nem maradhatott ki a színes adventi műsor sem, melyen ugyanúgy láthattunk és hallhattunk 4 éves kisfiút szavalni, mint 18 éves leányt gyönyörű zongoradarabot előadni. Ezúton is köszönjük a részvételt a fellépőknek és a lelkes közönségnek is.

Bővebben: Így zárjuk az évadot, avagy betekintés a Jönköpingi Hungária Egyesület életébe

Pannónia klub életéből

Gyerekfoglalkozás a szabadban

Nagyon mozgalmas, gazdag programokkal tarkított volt 2018 első féléve.

Januárban fogadtuk a Magyar Kultúra Napja keretében a Lovasíjász c. film író-rendezőjét, Kaszás Gézát, aki személyesen, nagyszámú érdeklődő közönség előtt mutatta be a filmet.

Bővebben: Pannónia klub életéből