A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Magyarországon nem egyszer, sokszor kaptam már kérdést rólunk,  külhonban élőkről, pontosabban a külhonban élő magyarok „magyarkodásáról”. Tényleg? Mi tényleg magyarkodunk? 
Néha főzünk egy gulyáslevest, vagy valami egyéb finomat; tudósokat, énekeseket, zenekarokat, színészeket hívunk meg Erdélyből,  Magyarországról, vagy más magyarlakta területekről; gyermekeinket magyarul tanítjuk meg történelmünk fontos eseményeinek ismeretére, népi szokásainkra, dalainkra, az Otthon földrajzára, sportolóink lassan megszámlálhatatlan világelsőinek, vagy a tizenöt magyar Nobel-díjasnak nevére.
Magyarkodunk...

Mi történik, ha két város diaszpóra magyarsága összefog? Játékos versengésre, vacsorapárbajra hívja ki a másikat? Nos, az biztos, hogy éhen senki nem marad. Garantált a jókedv, a finom falatok, a magyar szó, az agyak és az ízek összecsapása (mert hogy kvíz is volt). Történetesen ezúttal Göteborg ment Boråsba 2019. május 11-én.

A Boråsi Magyar Egyesület tavaly ősszel rendezte az első vacsoracsatáját – akkor még városon belül. Idén tavasszal újragondolt névvel, II. Csodafakanál vacsorapárbaj címmel hívták ki egy főzőversenyre a göteborgi Kőrösi Csoma Művelődési Kört. Tehát Borås és Göteborg összecsapására készült a két város érintett magyar közössége. A magam részéről örültem ennek a kezdeményezésnek, hiszen jó irány arra, hogyan lehetne még tovább színesíteni a két város magyarságának életét, no és maga az összefogás ténye már önmagában értékelendő.

Vannak királyok, művészek, feltalálók, akiket tisztelet vett körül, mielőtt meghaltak. Aztán az idő múltával lassan feledésbe merült a nevük, mert új események, új értékek hozták izgalomba az embereket. Az ezernyolcszázas évek közepén Európában sokfelé ropogtak fegyverek, mert a népek nem viselhették tovább a nyomort, az álladó kihasználtságot, de még a következő évszázad két világégésének borzalmai után sem volt képes semmi elhomályosítani a most százhetvenegy éve Magyarországon kivégzett, vagy harcban elesett hősök emlékét. Évről évre megemlékezünk róluk, elsuttogjuk neveiket, mert a későbbi idők magyarjainak minden szabadságért folytatott küzdelme az ő harcuk folytatása.

Május első hétvégéjén ismét élettel és magyar szóval telt meg Hälleberga. A minden igényt kielégítő  Tábortanyán rendezte meg ugyanis családi hétvégéjét a SOMIT Generációk, melyen abszolút telt ház, azaz több mint 80 ember gyűlt össze. A kétnapos, igen aktívnak ígérkező együttlét színes programokkal kecsegtetett. És mint végül kiderült nem is keltett senkiben csalódást.

Tavasszal is folytattuk a nagyon nagy népszerűségnek örvendő gyermekprogramokat. Vasárnaponként a nagyobb gyerekeknek tartunk vasárnapi iskolát, míg szerdánként a baba-mama ringató programra várjuk a piciket. Mindkét foglalkozást Sebestyén Marianna, KCSP ösztöndíjas tanárnő vezeti. Ősztől folytatjuk a megkezdett munkát Mariannal, és szerencsére sikerült előre lefoglalni a kirsabergi Folket Husben a termet az őszi programokra.

A kétezres évek eleje óta alkalmankint négy-öt magyar tudós és kutató tartott előadást a göteborgi Vetenskapsfestiválokon. Emlékszem, az egyik alkalommal az atomenergiáról, a napenergia házi felhasználásáról és más egyéb „könnyed” témáról beszéltek nagytudású honfitársaink. A nézőtéren ülő magyarok keble hatalmasra dagadt a büszkeségtől, miközben az egyébként nemzetközi közönség soraiból nem egyszer hangzott fel spontán taps és a „bravó!” felkiáltás. Azután nagy nevetés követte a svédül kinyilvánított tetszést: „Hogy neked micsoda agyad van!”. A címzett ebben az esetben az egyik magyar atomfizikus volt, aki gyorsan beszélt és néha félszavakat használt, hogy a rendelkezésére álló idő alatt minél több információval szolgáljon a jelenlévőknek.

Hogy mi történt április 14.-én a Magyar Házban? Aki ott volt, tudja, aki nem, annak most elmesélem.
Dél körül kezdődött. Egyre több autó parkolt le a ház udvarán, csomagok kerültek elő ezekből az autókból: sütemények tálcán, finom saláták tálakban.  Egyre többen siettek csomagokkal felpakolva a házba. Aztán megjöttek a gyerekek, a fiatalok is valamiféle ünnepélyes izgatott vidámságba öltözve. 
Mi történt odabent?  A konyhán nagy volt a sürgés-forgás, hiszen mindenkit meg akartak vendégelni, aki aznap odalátogatott, és bizony sok embert vártak. Közben odafent az emeleten, farkasok, királyok, udvarhölgyek, katonák, banyák, házi és erdei állatok, sőt ördögök készültek nagy barátságban valami titokzatos dologra. A színpadon pedig két apuka ördögtanya építésébe fogott. S ha ez nem volna elég, kamerákat, lámpákat szereltek fel itt is, ott is. 

„A sors talán azt akarja, hogy sok nem megfelelő emberrel találkozz, mielőtt megismered az igazit, hogy mikor ez megtörténik, igazán hálás legyél érte”
Paulo Coelho
27 év után, akár mint alapító tag a Kőrösiben, vagy a zászlóvivők között a frontvonalon, nem folytatatom küldetésemet.
Nem tragédia, csak simán realizálni kell a tényeket.
Annyit tudok, hogy a 27 év alatt (kisebb-nagyobb kihagyással) a Kőrösi életében ott voltam. Sok nehézség, feszültség mellett, ma már csak a jóra emlékezem.
Az a sok rendezvény, ismeretségek új művészekkel, irodalmárokkal, politikusokkal, sportolókkal, és csak a jó Isten tudja még, hány emberrel találkoztam. Minden új találkozással gazdagabb lettem.

Márciusban lezajlott Tavaszi Bálunk teltházas volt, sőt egy héttel a bál előtt kitettük a „Telt ház” táblát. Nagyszerű hangulat volt, a jó zene és a finom vacsora, az értékes tombolatárgyak csak növelték a jó hangulatot.

Április közepén tartottuk az éves közgyűlésünk, melyen ez alkalommal tisztújításra is sor került. Változás nem történt a vezetőségben, akinek lejárt a mandátuma, újra lett választva.

Majd következett a Mindszenty József bíborosról szóló emlékest. A műsor rávilágított – képekkel illusztrálva, – az esztergomi érsek életén keresztül a magyarországi történelemre is. Az előadást kötetlen beszélgetés és közös vacsora követte.

Hol sírjaink (még) domborulnak…

Hol sírjaink (még) domborulnak…

Kedves Olvasó! 2019. július 07.
Alig pár napja, június 4-én emlékeztünk a trianoni békeszerződés 99. évfordulójára. A történelmi viszonylatban jelentéktelen évszázad elszakítottsága, emberi léptékkel mérve, már jelentős idő lehetne az együttélés normalizálódásához. Hiszen a hátunk mögött hagyott évszázad akár esélyt is nyújthatott volna egy korrekt…
Tovább
A boszorkányos Börzsöny

A boszorkányos Börzsöny

Kárpát-medence 2019. július 07.
„Taníts engem utadra, Uram, hogy igazságod szerint járjak.” (Zsolt. 85.11) – Pannonhalmi zsoltároskönyv   A közelgő nyár mindig jó lehetőség új tájak, új érzések, új emberek megismerésére. Az erdélyi Sóvidék, a Dél-Felvidék keleti vonulatai és Derenk „szellemfaluja” után a Nógrád…
Tovább
Háború utáni absztrakció, IV. befejező rész

Háború utáni absztrakció, IV. befejező rész

Képzőművészet 2019. július 07.
Egy kiugró lépcsőnél furcsamód a következő oktató feliratot helyezték el: „ Absztrakt Az absztrakt szó eredete a latin abstractus (elvont) és abstrahere (elvonni) szavakra vezethető vissza. A képzőművészettel összefüggésben az absztraktnak két alapvető jelentése van. Az egyik azt jelenti, hogy a képi sík hangsúlyos. A második jelentés inkább…
Tovább
Egy lélek ezeregy élet, avagy irodalom és újjászületés

Egy lélek ezeregy élet, avagy irodalom és újjászületés

Könyvespolc 2019. július 07.
Mondák és legendák minden időkben kifogyhatatlan forrásokként szolgáltak az irodalomban. Az egyik legbefolyásosabb legendakör Artúr királyról és a kerek asztal lovagjairól szól. Artúr király, a titokzatos brit király, feltehetőleg az ötödik vagy hatodik században élt, és megvédte Britanniát a betörő…
Tovább

Egyesületek

A  tizenötödik  iHuset

A tizenötödik iHuset

Magyarországon nem egyszer, sokszor kaptam már kérdést rólunk,  külhonban élőkről, pontosabban a külhonban élő magyarok „magyarkodásáról”. Tényleg? Mi…
Városok viadala

Városok viadala

Mi történik, ha két város diaszpóra magyarsága összefog? Játékos versengésre, vacsorapárbajra hívja ki a másikat? Nos, az biztos,…
Varázslatos hétvége a SOMIT Családos Táborán

Varázslatos hétvége a SOMIT Családos Táborán

Május első hétvégéjén ismét élettel és magyar szóval telt meg Hälleberga. A minden igényt kielégítő  Tábortanyán rendezte meg…
A Kőrösi is ott volt

A Kőrösi is ott volt

A kétezres évek eleje óta alkalmankint négy-öt magyar tudós és kutató tartott előadást a göteborgi Vetenskapsfestiválokon. Emlékszem, az…
Hasta la vista!

Hasta la vista!

„A sors talán azt akarja, hogy sok nem megfelelő emberrel találkozz, mielőtt megismered az igazit, hogy mikor ez…
Március 15. Göteborgban

Március 15. Göteborgban

Vannak királyok, művészek, feltalálók, akiket tisztelet vett körül, mielőtt meghaltak. Aztán az idő múltával lassan feledésbe merült a…
A Pannónia Klub életéből

A Pannónia Klub életéből

Tavasszal is folytattuk a nagyon nagy népszerűségnek örvendő gyermekprogramokat. Vasárnaponként a nagyobb gyerekeknek tartunk vasárnapi iskolát, míg szerdánként…
Tízedszerre álltak színpadra a Magyar Ház színészei

Tízedszerre álltak színpadra a Magyar Ház színészei

Hogy mi történt április 14.-én a Magyar Házban? Aki ott volt, tudja, aki nem, annak most elmesélem. Dél…
A malmői Hungaroclub hírei

A malmői Hungaroclub hírei

Márciusban lezajlott Tavaszi Bálunk teltházas volt, sőt egy héttel a bál előtt kitettük a „Telt ház” táblát. Nagyszerű…
Irodalmi kávéház Lundban

Irodalmi kávéház Lundban

A Lundi Magyar Kultúrfórum több mint, hatvan éve jól működő egyesület Svédországban. Vállalom, hogy elcsépelt, de most ez…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME