A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Elhangzott a stockholmi Magyar Házban Augusztus 20. megünneplésének alkalmából

 

Tisztelt meghívott vendégek, kedves egybegyűltek, barátaim, kedves Anett! És te is Béla, aki minden kétséget kizáróan velünk vagy abban a számunkra még ismeretlen dimenzióban, ahol majd valaha – bízzunk benne – ismét találkozunk!

Az ősz beköszöntével beindult az őszi-téli aktivitásunk.

A forró nyár alkalmával tagjaink többször is összejöttek közös grillezésre, de valójában az augusztus 20-i ünnepléssel indítottuk programjainkat. 25 tagunk gyűlt össze egy közös grillvacsorára, s az est folyamán közösen emlékeztünk meg az új kenyér ünnepéről is.

Szeptember 4-én Malmőbe látogatott dr. Müller Adrien, Magyarország stockholmi nagykövete, és egy kötetlen beszélgetés keretében a Hungaroclub és a Pannonia klub tagjai kérdéseket intéztek a nagykövetasszonyhoz. Sikeres este volt, ezúton is köszönjük a nagykövetasszony látogatását.

Nagyon szép és gazdag félévet búcsúztattunk a gyerekekkel május végén. Majd a nyári szünidőt követően, szeptember 1-től szülői értekezlettel kezdtük az új tanévet. A gyerekek korának és az eddigi foglalkozásoknak köszönhetően a résztvevők éretté váltak az iskolai foglalkozásokra, így Sebestyén Marianna KCSP ösztöndijas tanárnő vezetésével ettől a félévtől elkezdhettük vasárnapi iskolát. Így a gyerekek már két csoportban tanulhatják a szép magyar beszédet.

Szeptember 1-jén megtartottuk az ősz első zenés klubdélutánunkat, ahol lehetőség nyílt megbeszélni az őszi programokat tagjainkkal.

Szeptember 4-én a Hungaroclubbal közössen fogadtuk Dr. Müller Adrient, Magyarország stockholmi nagykövetét.

A gyermeknapot minden év június elején megünnepeljük Uppsalában. Tesszük ezt örömmel, mivel az egyesület tagjainak átlagéletkorát tekintve fiatalok vagyunk.

Ilyen tájt szép idő van már, és rendszerint a szabadban főzünk bográcsban valami finom magyarosat, miközben mindenki kipróbálhatja az ügyességét a különböző szabadtéri játékokban, legyen szó fizikai vagy szellemi kihívásról.

Ez évben azonban elhagyva Uppsala erdeit, egy kirándulásra esett a választásunk a stockholmi Technikai Múzeumba. A családok egy része vonattal, más része autóval érkezett.

A nagy területen elfekvő kiállítást aztán kisebb-nagyobb csoportokba verődve néztük meg. A telefon történetétől kezdve a röntgenkészüléken keresztül az űrszondáig, sok-sok technikai dolog fejlődését követhettük végig.

A kisebb gyerekek számára félelmetes, a nagyobbaknak titokzatos, a felnőtteknek pedig tanulságos volt lemenni a bányába.

A hang- és fényeffektusok kíséretében teljesen beleélhettük magunkat a föld mélyében zajló kemény munkába, amelyhez a korabeli ábrázolások, leírások és a kiállított tárgyak is segítséget nyújtottak.

Ezt követően érdekes kísérletet láthattunk, amelyet diákok mutattak be a levegő és a légüres tér hatásainak megtapasztalására.

Keresztény szabadságot

Keresztény szabadságot

Kedves Olvasó! 2019. november 26.
Hasonlatokkal gondolva, életünk lehet virágos mező, gyümölcstermő fa, árnyas út, erdei tisztás, felhőtlen égbolt, sötét erdőrengeteg, sziklás meder, nehezen mászható meredek fal, fény felé vezető sötét alagút, tengermély keserűség, gondkazal, erőpróbás zarándokút, csillagösvény és még sok más, mindenkinek képzelete szerint,…
Tovább
Kalandozások a magyar tenger északi felén

Kalandozások a magyar tenger északi felén

Kárpát-medence 2019. november 27.
Nenének, emlékül     A nyár mindig tele van ezernyi lehetőséggel – az évben ekkor a leghosszabbak és legmelegebbek a nappalok. A kisebb-nagyobb kirándulásaim közül ezúttal a Balaton-felvidék tájaira viszem magammal kedves olvasóimat. Két keréken, jól megrakodva, sátrazásra készen – merthogy…
Tovább
Máriási Masznyik Iván Kozmikus léptékéről

Máriási Masznyik Iván Kozmikus léptékéről

Képzőművészet 2019. november 27.
Nyugdíjas barátom felesége nézte meg, javasolta számunkra a budapesti Műcsarnok nyári programját. A közeli Oktogonról indultunk kiállítást nézni a Hősök Terén lévő Műcsarnokba. A földszinten látható, feltehetően óriási méretű építészeti Szalont kihagyva, könnyedebb élményre vágytunk. Az alagsori termekben egy számomra…
Tovább
Titkok pokla, avagy rejtélyek purgatóriuma

Titkok pokla, avagy rejtélyek purgatóriuma

Könyvespolc 2019. november 27.
Az emberi természet szinte kielégítetlenül éhezik válaszok után. Titkok, rejtélyek és kérdések özöne foglalkoztat minket naponta. A való világban egy válasz mindig ezer új kérdéshez vezet, de egy jól megalkotott rejtélyes regény pillanatnyilag kielégítheti az olvasó érdeklődését. Sir Arthur Conan…
Tovább

Egyesületek

Rozsnyai Béla emlékkiállítás, 2019. augusztus 31.

Rozsnyai Béla emlékkiállítás, 2019. augusztus 31.

Elhangzott a stockholmi Magyar Házban Augusztus 20. megünneplésének alkalmából   Tisztelt meghívott vendégek, kedves egybegyűltek, barátaim, kedves Anett!…
Hírek a Stockholmi Magyar Házból

Hírek a Stockholmi Magyar Házból

Sikeres pályázatunk eredményeként  megvalósult a stockholmi Magyar Ház nyílászáróinak cseréje. Augusztus elején megérkeztek a méretre gyártott nyílászárók. A…
Gyermeknapi kirándulás

Gyermeknapi kirándulás

A gyermeknapot minden év június elején megünnepeljük Uppsalában. Tesszük ezt örömmel, mivel az egyesület tagjainak átlagéletkorát tekintve fiatalok…
Hírek a malmői Hungaroclubtól

Hírek a malmői Hungaroclubtól

Az ősz beköszöntével beindult az őszi-téli aktivitásunk. A forró nyár alkalmával tagjaink többször is összejöttek közös grillezésre, de…
A Pannónia klub életéből

A Pannónia klub életéből

Nagyon szép és gazdag félévet búcsúztattunk a gyerekekkel május végén. Majd a nyári szünidőt követően, szeptember 1-től szülői…
Isten éltessen! | Gondolatok a SOMIT Generációk 25 éves jubileumi táboráról

Isten éltessen! | Gondolatok a SOMIT Generációk 25 éves jubileumi táboráról

Az 1994-ben útjára indított Svédországi Magyar Ifjak Társasága 2019. május 30. és június 2. között a Hälleberga Tábortanyán…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME