A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A SOMIT őszi tábora

2018. október 5–7. között ismét a SOMIT-os tábor résztvevői vittek életet a Hälleberga Tábortanyára. Az ősz a betakarítás, a szüret ideje. A SOMIT is beérett, SOMIT generációk lett belőle. Egy újabb jól sikerült összejövetel, barátságok, jókedv, találkozás.

Az éves SMOSZ közgyűlés miatt már jártam Hällebergán nem sokkal a tábor előtt, tehát nem volt teljesen ismeretlen számomra a helyszín. Sőt már vártam, hogy visszatérjek az erdő övezte gyönyörű vidékre, s részt vehessek életem első SOMIT táborán! A Kőrösi Program ösztöndíjasai közül Bálint Réka, Kalmár Eszter és jómagam kaptunk meghívást, hogy segítsünk a tábor, a programok lebonyolításában.

Október 6-án, a SOMIT 2018-as őszi táborán rendkívüli közgyűlés keretében döntött a tagság az egyesület névváltoztatásáról. A Svédországi Magyar Ifjak Társasága úgy érezte, a fennállásának lassan 25 éve alatt kinőtte egykori köntösét, és SOMIT Generációk név alatt, szélesebb közönséget kíván megcélozni rendezvényeivel. A névválasztás miértjeiről, az egyesület új stratégiájáról, valamint a közelgő jubileumról Bitay Zsoltot, a SOMIT egyik alapító tagját, az egyesület titkárát kérdeztük.

Patrubány Miklós 2000 óta a Magyarok Világszövetségének elnöke. Amikor először járt Göteborgban, egy zászlót ajándékozott a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Körnek. Ennek most van húsz éve.

- A zászló itt látható a falon – mondotta bevezetőjében Csata Attila, a Kőrösi elnöke.

Az előadót Jordáky Béla mutatta be a szép számban megjelent érdeklődőknek.

Tamás Gábor koncertje

Teljes véletlen, hogy éppen az aradi vértanúk napjának (október 6.) végén gyülekeztek a régen hallott dallamokra éhes vendégek a Redbergsteater lelátóján, az iHuset keretén belül. Nem csak az erdélyi, de a Vajdaságból, a Felvidékről származó göteborgiak, boråsiak is eljöttek, hogy láthassák, meghallgathassák Tamás Gábor koncertjét.

Október elején a marosvásárhelyi Yorick színház Sminkszoba című előadását fogadtuk. Az előadók a SMOSZ meghívott előadói voltak.

Az őszi programsorozatot egy sikeres szüreti bál követte, amelyen egy budapesti zenész húzta a talpalávalót, és értékes tombolatárgyakat sorsoltunk ki.

A nagyapa októbere című ’56-os zenés emlékműsort a Pannonia klubbal közösen szerveztük. Az előadást könnyű vacsora és kötetlen beszélgetés követte.

Az életről olyan sokat lehet írni. Gondolataink támadnak éveink minden olyan eseményéről, amelyből tanultunk, okultunk, vagy amelyektől talán még boldogok is lettünk. Kik azok, akik segíthetnek nekünk az emlékezésben? Költők, írók, zenészek, színészek? Igen.

Na és itt vannak a legősibb szakma „nyugdíjasai”. Figyelnünk kell rájuk, mert ők sok emberrel találkoztak életük során. Ezek a hölgyek úgy éltek, hogy meghallgatták a nekik panaszkodó kuncsaftjaikat. Férfiakat, akik lehettek gazadagok, szegények, katonatisztek, szénhordók, politikusok, szerencsejátékosok... Hosszú a sor, mert sokan vannak, akik fizetnek, ha kedvességre, szeretetre vágynak. És akik őket meghallgatják, szintén vágynak a melegségre, egy kis őszinte mosolyra, ölelésre.

Berecz András és István előadása
November 17-én Berecz András Kossuth-díjas előadóművész családjával a Stockholmi Magyar Házban összegyűlt 125 fős közönség előtt adta elő Apja-Fia elnevezésű műsorukat. A magával ragadó műsor után Bodó Emese KCSP ösztöndíjas tett fel pár kérdést Berecz Andrásnak az előadással kapcsolatban:
Milyen érzés volt ismét fellépni Stockholmban?
- Öröm volt visszatérni, szép emlékek kötnek Stockholmhoz, Svédországhoz. A többi északi országot is bejártam már, Svédország mindig a legjobb élmények közé tartozott, a legtöbb magyarral itt találkoztam. Nagyon örültem a régi ismerősökkel való találkozásnak, remélem Svédország más magyar lakta városaiba is visszalátogathatok még hamarosan. 

A Lundi Fiatalok (LuFi) szezonnyitó klubestet tartottak, ezzel azonos időben a „nagyok” közös pogácsasütésre gyűltek össze a Lundi Magyar Kultúrfórum szervezésében.

A Svédországban hatvan éve működő Lundi Magyar Kultúrfórum, mint a neve is fémjelzi, a magyar kultúrát hivatott ápolni elsősorban, ám ezen kívül számos, színes programmal kelti fel az ott élő magyarság figyelmét. Az egyesület híres összetartó, aktív közösségéről.

Október első szombatján a szokásos, heti gyerekfoglalkozásokon kívül két izgalmas rendezvényt is kínált az egyesület. A Lundi Fiatalok (LuFi) a Linero Klubot vették birtokba, ahol számtalan szabadidős tevékenységgel múlathatták az időt. Biliárdterem, pingpongterem várta a tiniket, valamint egy olyan nyitott tér, ahol társasjátékozni lehet.

Mire mindannyian összegyülekeztünk Shamsi Neeimai Gallery and More galériájában, megérkezett az első idei hó. Mivel a 2018-as iHuset megnyitóján zene szólt, most, az év végéhez közeledve öt magyar képzőművész mutatta be alkotásait. A Kőrösi elnökének, Csata Attilának ötletére a titulus nem vernisszázs, hanem finisszázs lett: Dimenziók.

Csata Attila megnyitója után hazánk tiszteletbeli konzulja, dr. Bengt Halse foglalta össze az eddigi hasonló rendezvények lényegét és göteborgi jelentőségét. Kifejtette a címválasztás – Dimenziók – találó voltát, mivel az öt magyar képzőművész az anyaországból, Szlovákiából, a mai Szerbiából és Erdélyből származik. Ma is mindannyian Svédországban élnek.

A Pannónia klub őszi időszaka sok programot tartogat a Malmö és környékén élő magyarok számára. Ősztől a gyerekfoglalkozások minden vasárnap 10 és 15 óra között zajlanak két csoportban. A kisebb gyerekek vasárnaponként játékos formában ismerkedhetnek a magyar kultúrával, népi szokásokkal, valamint különböző népi játékokkal. A nagyobbak a magyar nyelv szépségét tanulják meg Sebestyén Marianna tanárnővel, a Kőrösi Program keretében itt munkálkodó ösztöndíjassal.

Szeptemberben tartottuk az első klub estét, meghívott vendéggel és magyaros hidegtállal emlékezve a jó magyar ízekre.

Az októberi hónap kulturális kínálataként a SMOSZ program keretében a Nagypapa októbere című előadás tekinthettük meg a Hungaroclubbal közösen rendezve, amelyen ismert dallamokkal emlékeztünk 1956-ra. A meghívottak a Tanod’Art zenés budapesti színház szereplői.

Bemutatkoznak a 2018–2019-es Kőrösi Csoma Sándor Program svédországi ösztöndíjasai

Bemutatkoznak a 2018–2019-es Kőrösi Csoma Sándor Program svédországi ösztöndíjasai

Portré 2018. december 15.
Szeptembertől újra köreinkben tudhatjuk a Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas program keretében érkezett fiatalokat, és társaságukat, valamint szakmai segítségüket élvezhetjük Svédország különböző tájain. Előző lapszámunkból Antal Józsefet és Dobos Tamást ismerhette meg az olvasó, ezúttal pedig Sebestyén Marianna malmői, Bálint Réka…
Readmore
Háború utáni absztrakció II. rész

Háború utáni absztrakció II. rész

Képzőművészet 2018. december 15.
E központi szoborcsoporttól, vagy nevezhetjük akár kisplasztika csoportnak is, a fal felé fordulva, szinte bronzos felületű, vagy vasfekete vásznak kapcsolódnak a nagyszerű anyaghoz. Három kitűnő spanyol festőművész, méreteiben és színeiben is hasonló, absztrakt vásznai. Az 1929-ben Spanyolországban született Luis Feito…
Readmore

Egyesületek

Szüreti mulatság, generációk találkozása

Szüreti mulatság, generációk találkozása

A SOMIT őszi tábora 2018. október 5–7. között ismét a SOMIT-os tábor résztvevői vittek életet a Hälleberga Tábortanyára.…
SOMIT: összefonódó generációk

SOMIT: összefonódó generációk

Október 6-án, a SOMIT 2018-as őszi táborán rendkívüli közgyűlés keretében döntött a tagság az egyesület névváltoztatásáról. A Svédországi…
A Stockholmi Magyar Ház őszi programjai

A Stockholmi Magyar Ház őszi programjai

A Stockholmi Magyar Ház a nyár és az ősz folyamán lezajlott jelentős tatarozási munkálatok után, új környezetben, megszépült…
Hírek a Hungaroclubtól

Hírek a Hungaroclubtól

Október elején a marosvásárhelyi Yorick színház Sminkszoba című előadását fogadtuk. Az előadók a SMOSZ meghívott előadói voltak. Az…
Apja-Fia a Stockholmi Magyar Ház színpadán

Apja-Fia a Stockholmi Magyar Ház színpadán

Berecz András és István előadása November 17-én Berecz András Kossuth-díjas előadóművész családjával a Stockholmi Magyar Házban összegyűlt 125…
iHuset 2018 – Dimenziók kiállítás megnyitó

iHuset 2018 – Dimenziók kiállítás megnyitó

Mire mindannyian összegyülekeztünk Shamsi Neeimai Gallery and More galériájában, megérkezett az első idei hó. Mivel a 2018-as iHuset…
Patrubány Miklós göteborgi előadása

Patrubány Miklós göteborgi előadása

Patrubány Miklós 2000 óta a Magyarok Világszövetségének elnöke. Amikor először járt Göteborgban, egy zászlót ajándékozott a Kőrösi Csoma…
Gyere velem a Hargitára

Gyere velem a Hargitára

Tamás Gábor koncertje Teljes véletlen, hogy éppen az aradi vértanúk napjának (október 6.) végén gyülekeztek a régen hallott…
Sminkszoba

Sminkszoba

Az életről olyan sokat lehet írni. Gondolataink támadnak éveink minden olyan eseményéről, amelyből tanultunk, okultunk, vagy amelyektől talán…
Pogácsasütés és LuFi Lundban

Pogácsasütés és LuFi Lundban

A Lundi Fiatalok (LuFi) szezonnyitó klubestet tartottak, ezzel azonos időben a „nagyok” közös pogácsasütésre gyűltek össze a Lundi…
A Pannónia klub életéből

A Pannónia klub életéből

A Pannónia klub őszi időszaka sok programot tartogat a Malmö és környékén élő magyarok számára. Ősztől a gyerekfoglalkozások…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan elő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME