A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

15 éves a Pannónia klub. Emlékfoszlányok

...a 2006-os év egyik fárasztó, februári délutánja után lelkes kis csapatunk (Janszky Èva, Bencze Szabó Lajos, Ménesi Ferenc, Szilasi Laci és én) Bursan Zitánál jött össze egy kis „felejtésre”. Volt, akinek a földön jutott hely és megalapította az új malmői magyar egyesületet Pannónia klub néven. Aztán csatlakozott hozzánk Tóth Pista, Kovács Timi, Gyuri, Dobrovits József és később Kassai Erika, Lantz Kati, Ábrahám Ilonka, Rago Ági és Talpai Jani. Alapító tagjaink (drága Pintér Teri néni, a Molnár család és még sorolhatnám!) anyagilag is támogatták a kezdeményezésünket.

…és ötletekkel teli nekikezdtünk felépíteni az egyesület életét.

Az első nagy, több mint 340 fős MC Hawer koncertre Göteborgtól kezdve egészen Skåne városaiból jöttek lelkes magyarok. Ezzel az első nagy rendezvénnyel meg tudtuk alapozni az egyesület anyagi biztonságát!

…aztán saját rendezésű programokkal színesítettük a tagok kulturális igényeit. Pl.: „Bástya sétány 77”, Charley nénje „élményadó”, Karádi Katalin élete Varga Klára és Rusz Milán felejthetetlen rendezésében-előadásában, „Ingmar Bergman élete”, „Egy fekete, egy szőke” – Nyertes Zsuzsa és Szóka Júlia előadása, „Pest megér egy estet”: Bardóczy Attila – Vásári Mónika páros. És még sorolhatnám…

Beregi Péter, Böröczky József, Heller Tamás, Kokas Piroska és Ayala, Ihos József emlékezetes kabaré estje. Pándy Piroska csodás hangú operaénekes, Teleki Gergő zongoraművész, Csongrádi Kata „Sissy-estje”, Maros Gábor „Fizetek főúr” című darabja, Hoffmann Mónika, Tallós Rita, Kökényessy Ági által mindannyian felejthetetlen élményekkel lettünk gazdagabbak.

 

…zenés esték: Aradszky László,Tamás Gábor, Siliga Miklós tanár úr, Nyertes Zsuzsi, Szóka Júlia, Poór Péter, Ayala, Janicsák István felejthetetlen estjén minden korosztályt megtáncoltatott és sokak örömére Janicsák Veca és Dancs Annamari itt bontogatta először a szárnyait (a buli után 180 lángost ettünk meg Feri jóvoltából!), aztán Annamari többször is visszatért. Két fiatal, Lőrincz Veronika és Vanya Róbert, többször idevarázsolták a ’80-as és ’90-es évek zenéit. Veronika még a kicsiknek is tudott meglepetést okozni a gyerekfarsangon. Veronika és Alex Tamás „Idősebbek hullámhosszán”címmel a táncdalfesztivál hangulatát idézték fel.

 

Minden évben megünnepeltük a Magyar Kultúra Napját meghívott előadókkal. A 15 év alatt sok művész volt a vendégünk, a legutolsó Király Adrián színvonalas zenés-verses önálló estje volt.

Aztán a SMOSZ által meghívott színházi programokat fogadva még szélesebb lett a tagjaink számára nyújtott szolgáltatások kínálata.

Mikulás és húsvéti előadásokat mi szerveztünk elsőként a gyerekeknek, amely később a SMOSZ szervezésében folytatódott.

A vasárnap délelőtti „Magyaróra gyerekeknek” sorozatát 2007-ben kezdtük minden támogatás nélkül, heti kétszer ebédet főztünk az idős, rászorult magyaroknak, a lelkes vezetőségi tagok vállalták fel a munkát és a szervezést.

Aztán az utolsó években Körösi-ösztöndíjasokat kaptunk Magyarországról a gyerekprogramokhoz. Így már szervezettebbek, színvonalasabbak lettek ezek a programok is.

A 2007-es, karácsony előtti németországi kirándulásunkkal még jobban összekovácsolódott a tagságunk. Az anyaországból munkavállalási céllal Svédországba érkező magyaroknak svéd-magyar nyelvórával bővítettük a programjainkat.

 

…és a 100-150 fős évente ötször is megrendezett, telt házas bálok…

Polónyi Géza évekig a zenefelelősünk volt. A székelykevei Dávid Imre és Szatmári Mihály Sláger Tibóval kiegészülve többször ünnepelték velünk a szilvesztert. Az utóbbi években a vajdasági Kovács Norbi a zenefelelősünk. Rendezvényünk nagy népszerűségét mutatja, hogy még Dániából is voltak tagjaink a bálokon!

…és a bulik előtti bevásárlás, teremrendezés, díszítés, a finom vacsorák, Ménesi Feri és Józsi fáradhatatlan munkája (rendszerint 150 db rántott hús vagy fasírozott és a hozzávalók!). Margit finom süteményei. Ezeket ugye nem lehet elfelejteni…

Aztán a takarítás a bulik után, a mosogatás (nem volt mosogatógép) a lelkes vezetőségi tagokkal… Emlékek… És persze nagy köszönet a tagjainknak a felénk irányuló szeretet és támogatás miatt! Hiszen ez volt, ami életben tartott a bulik után, a következő bálig.

bl-eltt
mikroszkop-kabare
Janicsk-Istvn-tnc
bohoc
elsoszilveszter
magyar-kulturanapja
operett-est2008

…és a jelen.

Tavaly tavasszal egy új, lelkes vezetőségi tagokkal bővült Pannónia Klub kezdte meg a működését, ami meg is határozta az egyesület jövőjét: Berecki Emőke, Lukács Andrea, Kovács Sándor és Szilvi – mind gyakorló szülök! Az Ő lelkesedésükkel összefogták a magyar szülőket kirándulásokat szervezve (így próbálva átvészelni a mai vírusos időszakot), szombatonként pedig gyerekfoglalkozással kovácsoltak össze egy igen szép számú lelkes csapatot!

 

2021. február 20-án szeretnénk megünnepelni Veletek ezt a 15 évet, amire szeretettel meghívunk mindenkit!

 

Békés, Boldog Ünnepeket és Egészségben Gazdag Új Évet kívánunk!

 

a Pannónia Klub vezetősége,

Rosenheim Ilona elnök

 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME