A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Figyelem! Magyar anyanyelvi tábor Tångagärdén!

 


A tizenkettedik táborunkat tartjuk aug.7-15 között !


Most is, mint minden alkalommal, nagy izgalommal készülünk, hiszen mindnyájunk öröme ,ha ez alkalommal is ragyogó szemű gyermekek vidám hangjától visszhangzik ismét Tångagärde, és jólsikerült táborról számolhatunk majd be.


Idei táborunk témája NÉPI KULTÚRÁNK, HAGYOMÁNYAINK, e téma köré építjük a tábor programját, szellemi ,ill. szabadidős foglalkozásait.


A közkedvelt csapatépítő játékok, a Császár Sanyi gitárja, éneklés , Écsi Gyöngyi bábjai ismét életre kelnek, a rajzolás festés nemezelés sem marad el Kárpáty József  képzőművész ismét élővé teszi a festősátrat.Nem marad el Emese sem, aki az izgalmas erőprobák: kenuzás, íjászat és hegymászás rejtelmeibe vezet be.


A tábort az idén kürtöskalács sütés farsangi állarcosbál, a közkedvelt számháború és – reméljük - sok-sok fürdés teszi majd kellemessé.

Az eddig is jól sikerült táboraink híre eljutott még az operenciás tengeren is túlra, ezért idén Benedek Zsuzsi Buenos Airesből látogat hozzánk. Zsuzsi a Dél-Amerikában élő , magyar gyerekek oktatójaként szertene ott hasonló tábort szervezni.


Lassan nemzetközi táborrá alakulunk , nemcsak Erdélyből, Felvidékiről, Magyarországról, Norvégiából érkeznek vendéggyerekek, hanem Kanadából is!


Terveink szerint lesz – többek között - táncoktatás, nemezelés, és egyéb kézműves foglalkozás. Ha van olyan felnőtt, aki valamilyen ősi mesterség, ill. a magyar népművészet tudója ,és erre megtanítaná a táborozó gyerekeket, felnőtteket (fafaragás, hímestojás-festés , agyagozás) ha csak egy napra is ellátogatna a táborunkba, szívesen és örömmel fogadnánk .Átadott tudásukkal gyermekeinket gazdagítanák, öntudatukat erősítenék és ugyanakkor segítenék közös kincseink továbbéltetését is. Reménykedünk a fiatalabb generáció tagjainak vállalkozó szellemében, de a nagymamákra, nagypapákra is számítunk!


Ez esetben Tompa Annával lehet egyeztetni a 0321-45096 telefonszámon. vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-postacímen.


Szeretettel várunk minden táborozni vágyó, magyarul beszélő 7- 16 év közötti  gyermeket és ifjat! Siess, hogy te is ott lehess!


Jelentkezni május 30-ig Cseh Andreánál lehet az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-postacímen, vagy a 052215503 telefonszámon.

 

A Nyelvápolók Egyesületének vezetősége


 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2023. december 11.
Kedves Híradó Olvasók!   Ahogy illusztrációt keresgéltem a Korzó rovatban olvasható A szürke alagút c. írásomhoz a régi fotóim között, megláttam a 2020 elején készült videómat – arra kértek, hogy videóüzenetben foglaljam össze a KCSP-ösztöndíjasként megélt évet és mutassam be…
Tovább
Gérecz Imre – Tóth Brúnó: Átmenet. Zarándoktapasztalatok

Gérecz Imre – Tóth Brúnó: Átmenet. Zarándoktapasztalatok

Könyvespolc 2023. december 11.
A Híradó előző számában esett szó az augusztusi, Pannonhalmára tett látogatásomról. Gyermekkori jó barátom, Gérecz Imre (bencés szerzetes, a pannonhalmi közösség alperjele és magisztere) az érkezésem estéjén beszélt arról, hogy formálódik egy könyv a zarándoklatról, amelyet szerzetestestvérével, Tóth Brúnóval közösen…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább

Egyesületek

SOMIT hírek – 2023. ősz

SOMIT hírek – 2023. ősz

A családos tábor Közvetlenül a nyári szabadságok után ismét munkához látott a SOMIT vezetősége, hiszen az első őszi…
Egy mondat a zsarnokságról

Egy mondat a zsarnokságról

  1956-ra emlékeztünk a göteborgi Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör ünnepi összejövetelén. Évente tisztelgünk a forradalom hősei előtt.…
A KnockOut Göteborgban

A KnockOut Göteborgban

  Azt hallottam a napokban, hogy a zene egészségben tartja művelőjét. Persze, ismertem én beteges zenészt is, de…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME