A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Figyelem! Magyar anyanyelvi tábor Tångagärdén!

 


A tizenkettedik táborunkat tartjuk aug.7-15 között !


Most is, mint minden alkalommal, nagy izgalommal készülünk, hiszen mindnyájunk öröme ,ha ez alkalommal is ragyogó szemű gyermekek vidám hangjától visszhangzik ismét Tångagärde, és jólsikerült táborról számolhatunk majd be.


Idei táborunk témája NÉPI KULTÚRÁNK, HAGYOMÁNYAINK, e téma köré építjük a tábor programját, szellemi ,ill. szabadidős foglalkozásait.


A közkedvelt csapatépítő játékok, a Császár Sanyi gitárja, éneklés , Écsi Gyöngyi bábjai ismét életre kelnek, a rajzolás festés nemezelés sem marad el Kárpáty József  képzőművész ismét élővé teszi a festősátrat.Nem marad el Emese sem, aki az izgalmas erőprobák: kenuzás, íjászat és hegymászás rejtelmeibe vezet be.


A tábort az idén kürtöskalács sütés farsangi állarcosbál, a közkedvelt számháború és – reméljük - sok-sok fürdés teszi majd kellemessé.

Az eddig is jól sikerült táboraink híre eljutott még az operenciás tengeren is túlra, ezért idén Benedek Zsuzsi Buenos Airesből látogat hozzánk. Zsuzsi a Dél-Amerikában élő , magyar gyerekek oktatójaként szertene ott hasonló tábort szervezni.


Lassan nemzetközi táborrá alakulunk , nemcsak Erdélyből, Felvidékiről, Magyarországról, Norvégiából érkeznek vendéggyerekek, hanem Kanadából is!


Terveink szerint lesz – többek között - táncoktatás, nemezelés, és egyéb kézműves foglalkozás. Ha van olyan felnőtt, aki valamilyen ősi mesterség, ill. a magyar népművészet tudója ,és erre megtanítaná a táborozó gyerekeket, felnőtteket (fafaragás, hímestojás-festés , agyagozás) ha csak egy napra is ellátogatna a táborunkba, szívesen és örömmel fogadnánk .Átadott tudásukkal gyermekeinket gazdagítanák, öntudatukat erősítenék és ugyanakkor segítenék közös kincseink továbbéltetését is. Reménykedünk a fiatalabb generáció tagjainak vállalkozó szellemében, de a nagymamákra, nagypapákra is számítunk!


Ez esetben Tompa Annával lehet egyeztetni a 0321-45096 telefonszámon. vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-postacímen.


Szeretettel várunk minden táborozni vágyó, magyarul beszélő 7- 16 év közötti  gyermeket és ifjat! Siess, hogy te is ott lehess!


Jelentkezni május 30-ig Cseh Andreánál lehet az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-postacímen, vagy a 052215503 telefonszámon.

 

A Nyelvápolók Egyesületének vezetősége


 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME