A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Az első Nyugat-Európai Magyar Ifjúsági Konferencia előkészítése

A Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége 2001. november 25-én alakult (Svédországban, a Stockholmi Magyar Házban) többek között azzal a céllal, hogy összefogja az országos magyar szervezeteket és összehangolja azok munkáját a magyar nyelv és kultúra sikeres megőrzése érdekében Nyugat-Európában.

Mára már számos tagszervezet csatlakozott a szövetséghez: Angliai Magyarok Országos Szövetsége, Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége, Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége, Észtországi Magyarok „Munkácsy Mihály” Egyesülete, Finnországi Magyarok Egyesülete, Franciaországi Magyarok Szövetsége, Hollandiai Magyar Szövetség, Ír-szigeti Magyar Szervezetek Szövetsége, Lengyelországi Magyar Egyesület, Lettországban Élő Magyarok Balaton Társasága, Litvániai Magyarok Báthory István Kulturális Szövetsége, Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége, Norvég Magyar Egyesület, Olaszországi Országos Magyar Egyesületek Szövetsége, Portugál-Magyar Együttműködési Egyesület, Spanyolországi Magyarok Egyesülete, Svájci Magyarház Alapítvány, Svédországi Magyarok Országos Szövetsége. A NyEOMSZSZ egy folyamatosan fejlődő, dinamikus esernyőszervezet, amelynek jelenleg Bihari Szabolcs az elnöke.  
2022. május 27-ére a szövetség ifjúsági konferenciát hirdetett meg a diaszpórában élő 18 és 30 év közötti fiatalok számára, ezáltal lehetőséget kínálva a kapcsolatszerzésre és az eszmecserére. A konferencián országonként 2-2 fiatal vehet részt. Szeretném megjegyezni, hogy Svédországban nagyon sok aktív, tenni akaró magyar fiatal él, hiszen nálunk hatan (!) jelentkeztek az eseményre:  Bartos-Imreh Boróka, Bereczky-Veress Rebeka, Imreh Apolka, Tóth Márton, Szász Kata és Szűts Tamás. Elsősorban a túljelentkezés miatt, de a kellő és megfelelő felkészülés miatt is, több online gyűlést tartottunk csak mi, úgymond házon belül, ahol megbeszéltük a javaslatokat, ötleteket. Emellett a konferencia előkészítése céljából szervezett gyűléseken is aktívan részt vettünk, ahol a fiatalok megismerhették egymást, betekintést nyerhettek a más országokban élő, hozzájuk hasonló magyar társaik életébe. Nagyon sok jó ötlet, javaslat hangzott el ezeken a gyűléseken, amelyeket nagyszerűen lehet itt nálunk, Svédországban élő magyar közösségekben is hasznosítani.
A hat fiatal nagyon jól kiegészíti egymást, eltérő érdeklődéssel ugyan, de hasonló szintű lelkesedéssel és tenni akarással állnak a feladatok elé. A konferenciától függetlenül is azon dolgoznak, hogy az országban élő fiatalokat összehozzák egymással, kapcsolatot teremtsenek, valamint értékes, színvonalas programokat szervezzenek.
Berecki Emőke, a svédországi ifjúsági csapat mentora

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Olvasó! 2023. október 05.
Levél az Olvasóhoz Kedves Híradó Olvasók! Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül. „Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek…
Tovább
Előző életek

Előző életek

Könyvespolc 2023. október 05.
Érzékeny visszafogottság és érzelgősség nélküli érzelmek lebegnek a vásznon, lassan, mindenféle sietség nélkül mesélnek nekünk az életről és a sorsról Celine Song koreai filmrendező debütfilmjében, a Past Livesben, mely a Sundance filmfesztiválon mutatkozott be figyelemreméltó szakmai és közönségsikerrel.
Tovább
A VARÁZSLATOS SZÍN

A VARÁZSLATOS SZÍN

Képzőművészet 2023. október 05.
A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban Carl Kylberg, Hazatérés, olaj, vászon A meghirdetett kiállítás megtekintését a múzeum állandó anyaga felől kezdtem. Ezért először az emeleti termeket vettem szemügyre. Az egyik ilyen helységbe lépve azon nyomban Carl Kylberg „Hemkomsten” („Hazatérés”) című,…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább

Egyesületek

A Tavaszi Szél ősszel

A Tavaszi Szél ősszel

Közös tökfaragás A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli…
Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és…
A Kőrösi a tångagärdei házban

A Kőrösi a tångagärdei házban

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében.…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME