A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A hét éve alakult NYEOMSZSZ munkáját egyre többen ismerik el

  
Az őrségi (Ausztria) Felsőpulyán, tizenkét ország küldötteinek részvételével, szeptember 5-én tartotta tisztújító közgyűlését a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ).

A résztvevők zárónyilatkozatot fogadtak el 

 

Deák Ernő elnöki beszámolója után Klement Kornél alelnök az informatikai lobby és a kisebbségügyi csoport munkáját ismertette. Sikeres volt a Benes dekrétumok elleni tiltakozó összefogás, az önrendelkezési ügy folyamatos képviselete. Sok európai fővárosban tüntettek a szlovák nagykövetség előtt. Maga a szervezés, illetve a petícióhoz való csatlakozás interneten történt. 
 

 

A NYEOMSZSZ 30 fős küldöttsége Christoph Pan professzor közreműködésével tanulmányozta a Dél-Tiroli autonómia működését. Az ott szerzett ismeretekkel szívesen segítik a Kárpát-medencei autonómia törekvéseket. Bihari Szabolcs alelnök a szervezés és a pénzügyi elszámolás nehézségeit említette. Blénessy Emese pénztáros pontosan elmagyarázta, mit és hogy kell leadniuk a tagszövetségeknek ahhoz, hogy a pályázatokon sikeresen szerepelhessen a NYEOMSZSZ.

 

A tagszervezetek beszámolója után némi képet kaphattunk arról, hol is tartanak ma a nyugat-európai magyar szervezetek. Általános gond: kevesen vállalkoznak az önkéntes munkára. Tanulságos Svájc esete is: sok tagegyesületben az idős elnökök nem hajlandók átadni a váltóbotot, a magyar munka áll, és a svájci szövetséget megbénítják ezzel.
 

A közgyűlés 2009-re munkatervet és költségvetést fogadott el. Az új vezetőség: Deák Ernő (Ausztria) elnök, Bihari Szabolcs (Svédország) és Klement Kornél (Németország) alelnökök, Piri Zoltán (Hollandia) titkár, Blénessy Emese (Svédország) pénztáros, Wurst Erzsébet (Ausztria) oktatásért felelős elnökségi tag, Bán István (Észtország), Lindop Mária (Anglia) és Lukácsfy Kristóf (Finnország) elnökségi tagok.
 

A jelenlevők szükségesnek tartották egy olyan szórványtanács felállítását, amelyet közvetlen a magyar Országgyűlés alá rendelnének,. Ennek a tanácsnak akkor lenne értelme, ha a munkában minden régió saját belátása szerint küldene képviselőket. A jelenlegi poliktikai konstellációban erre, sajnos, nincs sok esély.
 

Mivel minden harmadik magyar a jelenlegi állam határain kívül él; a határon túli magyarsággal kapcsolatos kormányzati tevékenységet egy minisztériumnak kellene koordinálnia. 2006-ig az ilyen jellegű feladatot a Határon Túli Magyarok Hivatala látta el. A jelenlegi kormány ezt megszüntette, szélnek eresztve sok kiváló szakembert. Ami érthetetlen, hiszen ez volt az egyetlen szerv, amelyik a kormányváltásokat túlélte, legfennebb a hivatal vezetőjét cserélték. Ennek most vége. A következő kormánynak nehéz dolga lesz, hiszen az elküldött szakemberek máshol próbálnak szerencsét, és nehéz lesz rávenni őket arra, térjenek vissza. Eddig a közgyűlésen ennek a hivatalnak a vezetője mindig megjelent. Most csak a közgyűlést követő konferenciára jött el egy főosztályvezető-helyettes, aki jobbnak látta rövid idő után a kényelmetlen kérdések elől eltűnni. Végül, ez is egy kormányzati válasz.
 

A most hét éves NYEOMSZSZ munkáját egyre többen ismerik el. S ha majd egyszer újra napirendre kerül a nemzetstratégia és a kettős állampolgárság ügye, akkor nagyobb lesz súlya a szavunknak, ha a Nyugat-Európában élő magyaroktól összehangolt javaslat érkezik.
 

2010-ben Pécs Európa kulturális fővárosa lesz. A közgyűlés úgy látta, jó alkalom ez arra, hogy bemutassuk a nyugat-európai magyarság kulturális értékeit.

 

Kovásznay Ádám

 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2021. április 03.
Kedves Híradó Olvasók!   Habár lassan azt sem tudjuk már megszámolni, hogy a koronavírus-járvány hányadik hullámánál tartunk, de az még biztosnak mutatkozik, hogy itt a tavasz, s március idusán megemlékezünk az 1848/’49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről, eszményéről, a magyar szabadságért…
Tovább
Jean-Paul Sartre: Az Undor

Jean-Paul Sartre: Az Undor

Könyvespolc 2020. december 22.
Valahol a Zen Buddhizmus és a Peyote kaktusz szakrális fogyasztásának metszéspontjánál bukkant fel Sartre neve a semmiből. Úgy értem, szinte egyidejűleg hivatkoztak rá valamilyen kontextusban az adott témákban aktuális olvasmányaim szerzői. Így került szóba az Undor c. regény is, amely…
Tovább
Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Képzőművészet 2020. december 28.
Meg kell, hogy szokjam, hogy a koronavírus miatt Göteborgban hol lehet, hol pedig a szigorúbb rendelkezések miatt nem lehet kiállításokat látogatni. Így ezúttal egy idén májusban látott kiállításról fogok írni. A most 90 éves művész egykori bemutatkozó kiállítása is az…
Tovább
Talpalatnyi magyar föld Svédországban

Talpalatnyi magyar föld Svédországban

Portré 2021. április 03.
A Stockholmi Magyar Háznak felbecsülhetetlen szellemi és gazdasági értéke van. Amikor annak idején sikerült megvásárolni, a svédországi magyarság úgy érezte, hogy ez egy talpalatnyi magyar föld Svédországban. Nem véletlenül… A Magyar Ház legfrissebb beruházási munkálatainak (tetőcsere) köszönhetően az épület készen…
Tovább
„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

Portré 2020. december 28.
1999-ben született és hatéves kora óta a „futballpályán ragadt”. 12 éves korában szerződött az FTC-hez, szerepelt az U17-es és az U19-es magyar válogatottban, 2019 februárja óta pedig már a felnőtt nemzeti csapat tagja. 2020 júniusa óta a göteborgi Kopparbergs csapatát…
Tovább

Egyesületek

Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as év – sajnos – nem egy szokványos év lett. Sokan álmainkban sem gondoltunk arra, ami bekövetkezett…
A pandémia ellenére is összetartunk

A pandémia ellenére is összetartunk

Eme évünk megközelítőleg sem alakul a legjobban, azonban az egykori LMKF fiatalok nem adja fel céljait. Elsősorban névváltozással…
Strängnäsi istentisztelet 2020

Strängnäsi istentisztelet 2020

Rendhagyó módon került megrendezésre immár 12. alkalommal a magyar mártírok emlékére megrendezett istentisztelet a strängnäsi Dómtemplomban. Mivel a…
Én beszélni magyart...

Én beszélni magyart...

A legtöbb külföldön élő magyarnak ismerős a fenti jelenség, de sokan csak legyintenek rá, mondván: „olyan aranyos, ahogy…
Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Normális körülmények között ez az írás arról szólna, hogy november nyolcadikán miként tért vissza a Tavaszi Szél a…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME