A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

NYEOMSZSZ-küldöttség látogatása Strassburgban, az Európai Parlamentben

 

A Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) tavaly november 18-20 között tanulmányi úton vett részt Strassburgban, hogy találkozzon az Európai Parlamentben dolgozó magyar képviselőkkel, megismerje munkájukat, valamint az ottani intézmények működését. A kiszállásra Gál Kinga képviselő asszony (FIDESZ) meghívására került sor, aki az Európai Parlament pénzügyi támogatásával tette lehetővé ezt találkozót.

 

NYEOMSZSZ-küldöttség látogatása a Strassburgi Európai Parlamentben
- A szerző felvétele

 

 

Küldöttségünk 33 tagja 10 európai országból érkezett: Finnország, Svédország, Lettország, Anglia, Dánia, Hollandia, Németország, Csehország, Svájc és Ausztria, jól tükrözve ezzel a Nyugat-Európában élő magyarok sokszínűségét és szétszórtságát.


A Rajna-parti, közel 300 ezer lakosú Strassburg a két nagy európai nemzet és kultúra találkozásánál fordulatos történelmi múltra tekint vissza. A francia és a német kultúra kölcsönhatása és alkotóereje megmutatkozik a város múltjában és jelenében is. A számtalan szép régi épület, vendéglő és az impozáns gótikus katedrális sok turistát vonz a városba. Nem véletlen, hogy a második világháborút követő gazdasági felemelkedés időszakában, az Európai Közösség, majd az Európai Unió létrejöttével, valamint a francia–német megbékélés jegyében, ez a város lett olyan jelentős intézmények székhelye, mint az Európa Tanács, az Európai Parlament és az Emberi Jogok Bírósága.


A kétnapos látogatás sűrű programmal telt el. Strassburgtól mintegy 30 kilométerre, délnyugatra laktunk a hangulatos, számtalan régi épületből álló Obernai városkában, ahonnan reggelente kocsival mentünk be Strassburgba.


A látogatás első napja a Magyar Köztársaság Európa Tanácsnál működő állandó képviseleténél kezdődött, ahol József Judit nagykövet asszony, a képviselet vezetője, valamint Gál Kinga képviselő asszony és tanácsadója, Kovács Barna fogadta küldöttségünket. Sajnos Tabajdi Csaba (MSZP) és Szent-Iványi István (SZDSZ) európai parlamenti képviselők utolsó pillanatban váratlan elfoglaltságuk miatt lemondták a találkozást.


Ezt követően az Európai Parlament modern, elegáns és hatalmas épületében Szájer József, Schmitt Pál, Gál Kinga, Barsi-Pataky Etelka, Becsey Zsolt, De Blasio Antonio, Járóka Lívia, Őry Csaba, Surján László (mind FIDESZ/KDNP), Tőkés László (független), Sógor Csaba (RMDSZ), Bauer Edit, Duka-Zólyomi Árpád (mind MKP) képviselők fogadtak bennünket, akikkel kötetlen eszmecserét folytattunk. Külön meg kell említeni, hogy ezen a beszélgetésen jelen voltak Michael Gahler (CDU) és Michl Ebner (Dél-Tiroli Néppárt) képviselők is.

 

Délután Schmitt Pál, Szájer József, Bauer Edit és Tőkés László részletesen tájékoztattak bennünket parlamenti munkájukról. Bevezetőikben külön kihangsúlyozták annak az áldásos  munkának a fontosságát, amelyet a NYEOMSZSZ tagegyesületei, és általában a nyugati magyar szervezetek végeznek elsősorban szórványközösségeink megőrzéséért.


A Európai Parlament plenáris ülésének megtekintése után a BUOD (Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége) delegációjának tagjai még külön hosszasan beszélgettek Markus Ferber néppárti képviselővel. A SMOSZ (Svédországi Magyarok Országos Szövetsége) delegációja ekkor találkozott Göran Färm szocialista és Hélène Goudin független képviselővel. A MAOSZ (Magyarok Angliai Országos Szövetsége) delegációja pedig eszmecserét folytatott Richard Ashworth néppárti képviselővel.


A második nap délelőttjén az Emberi Jogok Európai Bíróságának nagy tárgyalótermében érdekes előadást hallottunk Sajó András ott dolgozó magyar bírótól és munkatársától, Toplán Attilától a bíróság működéséről és érdekesebb esetekről.


Délután egy kisebb sétahajó vitt végig a várost átszelő csatornákon, így érdekes ízelitőt kaptunk Strassburg változatos városképéből, ahol az óváros régi villaépületei a 19. század hangulatát őrzik, míg az európai intézmények modern, elegáns palotái a jelenkori építészet remekei. 


A strassburgi látogatás nem idegenforgalmi kirándulás volt. A nyugat-európai magyar szervezetek küldöttei bepillantást kaptak az európai intézmények működésébe. Fontos volt a találkozás az itt dolgozó magyar képviselőkkel is, akiknek fáradtságos munkáját így közelről megismerhettük. Általunk viszont ők is találkozhattak különböző európai államokban élő magyarokkal, bepillantást nyerve szervezeteink működésébe és ezek célkitűzéseibe. Ezért a találkozást az Európai Parlament magyar képviselői is kivétel nélkül hasznosnak tartották. 


A nyugat-európai magyar szervezetek a jövőben is folytatni kívánják az idén már a dél-tiroli tanulmányúttal megkezdett tájékozódó és kapcsolatteremtő látogatásaikat. Ennek egyik kiemelkedően fontos, érdekes és tanulságos eseménye volt ez a strasburgi út. 


Sajnálatos, hogy meghívásunk ellenére nem találkozhattunk minden, az Európai Parlamentben jelen lévő magyar párt képviselőjével.


Külön elismerésünk és megbecsülésünk illeti vendéglátónkat, Gál Kinga képviselő asszonyt, aki sokoldalú és hasznos parlamenti munkája mellett, amelyet elsősorban az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottság alelnökeként folytat – amiért az idén elnyerte az EP-képviselője kitüntető címet – , időt szakított a velünk való találkozásra. Elismeréssel ki kell emelni azt is, hogy mindezt amellett teszi, hogy négy gyermek édesanyja. Köszönjük vendéglátását és fáradozásait. A jövőben is sok sikert kívánunk neki!


Gál Kinga elismeréssel nyilatkozott szervezeteink eredményes munkájáról, honlapján ez olvasható a látogatásunkról írott cikkben: „A vendéglátás szimbolikus köszönetnyilvánítás azért a sokévi fáradságos munkáért, érdeklődésért és kiállásért, amit a Nyugat-Európában élő magyarok tesznek az egész magyar nemzet szolgálatában, legyen szó magyarországi vagy határon túli magyar érdekek érvényesítéséről. A nyugati magyar civil szervezetek ugyanakkor bizonyítékai annak, hogy a közösségi összefogás, a civilek világa komoly eredményekre képes, ha társul elszántsággal, és egyéni tenni akarással. A diaszpórában élő magyar közösségeket mentik egyúttal ezek a szervezetek, amikor magyar könyvtárakat, magyar kulturális közösségi központokat, vasárnapi iskolákat tartanak fenn a közösség számára, hogy aktívan őrizzék a magyar nyelvet és identitást a következő generációk számára is.”


Köszönet illeti a képviselõ asszony munkatársát - egyben állandó kísérőnket - Kovács Barnát, aki két napig fáradhatatlanul kalauzolt bennünket. 


Köszönjük továbbá  ifj. Klement Kornélnak – a NYEOMSZSZ alelnökének –, hogy utunkat ilyen kitűnően megszervezte.


A strassburgi látogatás tanulságos és hasznos volt, és ezenkívül tovább erősítette a nyugat-európai magyar szervezetek közötti együttműködést. Egy földrészt átölelő szervezetünk – a NYEOMSZSZ – számára pedig újabb lépés volt a nagyobb nyilvánosság felé.


Harsay György, München

 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2021. április 03.
Kedves Híradó Olvasók!   Habár lassan azt sem tudjuk már megszámolni, hogy a koronavírus-járvány hányadik hullámánál tartunk, de az még biztosnak mutatkozik, hogy itt a tavasz, s március idusán megemlékezünk az 1848/’49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről, eszményéről, a magyar szabadságért…
Tovább
Jean-Paul Sartre: Az Undor

Jean-Paul Sartre: Az Undor

Könyvespolc 2020. december 22.
Valahol a Zen Buddhizmus és a Peyote kaktusz szakrális fogyasztásának metszéspontjánál bukkant fel Sartre neve a semmiből. Úgy értem, szinte egyidejűleg hivatkoztak rá valamilyen kontextusban az adott témákban aktuális olvasmányaim szerzői. Így került szóba az Undor c. regény is, amely…
Tovább
Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Egy kiállítás expresszív képei. Bengt Olsson kiállítása Göteborgban

Képzőművészet 2020. december 28.
Meg kell, hogy szokjam, hogy a koronavírus miatt Göteborgban hol lehet, hol pedig a szigorúbb rendelkezések miatt nem lehet kiállításokat látogatni. Így ezúttal egy idén májusban látott kiállításról fogok írni. A most 90 éves művész egykori bemutatkozó kiállítása is az…
Tovább
Talpalatnyi magyar föld Svédországban

Talpalatnyi magyar föld Svédországban

Portré 2021. április 03.
A Stockholmi Magyar Háznak felbecsülhetetlen szellemi és gazdasági értéke van. Amikor annak idején sikerült megvásárolni, a svédországi magyarság úgy érezte, hogy ez egy talpalatnyi magyar föld Svédországban. Nem véletlenül… A Magyar Ház legfrissebb beruházási munkálatainak (tetőcsere) köszönhetően az épület készen…
Tovább
„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

„Hozzám ez a svéd nyugodtság, lazaság nagyon illik…”

Portré 2020. december 28.
1999-ben született és hatéves kora óta a „futballpályán ragadt”. 12 éves korában szerződött az FTC-hez, szerepelt az U17-es és az U19-es magyar válogatottban, 2019 februárja óta pedig már a felnőtt nemzeti csapat tagja. 2020 júniusa óta a göteborgi Kopparbergs csapatát…
Tovább

Egyesületek

Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as év – sajnos – nem egy szokványos év lett. Sokan álmainkban sem gondoltunk arra, ami bekövetkezett…
A pandémia ellenére is összetartunk

A pandémia ellenére is összetartunk

Eme évünk megközelítőleg sem alakul a legjobban, azonban az egykori LMKF fiatalok nem adja fel céljait. Elsősorban névváltozással…
Strängnäsi istentisztelet 2020

Strängnäsi istentisztelet 2020

Rendhagyó módon került megrendezésre immár 12. alkalommal a magyar mártírok emlékére megrendezett istentisztelet a strängnäsi Dómtemplomban. Mivel a…
Én beszélni magyart...

Én beszélni magyart...

A legtöbb külföldön élő magyarnak ismerős a fenti jelenség, de sokan csak legyintenek rá, mondván: „olyan aranyos, ahogy…
Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Egy képzeletbeli riport Göteborgból

Normális körülmények között ez az írás arról szólna, hogy november nyolcadikán miként tért vissza a Tavaszi Szél a…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME