A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Helyzetjelentés Hällebergáról

A svédországi magyarságot képviselő SMOSZ-nak jelenleg két ingatlan van a tulajdonában. Az egyik a Stockholmi Magyar Ház, a másik az alig pár éve tulajdonunkban levő Hälleberga B&B, azaz a Svédországi Ifjúsági Központ (SIK).

A SIK gondnoksági feladatait mindeddig egy állandó és egy ideiglenes gondnok látta el, de egy ekkora ingatlan kezelése és gondozása, a velejáró hivatali és egyéb gyakorlati problémákkal, egy embernek rengeteg munka, ezért a SMOSZ vezetősége úgy döntött, hogy idén tavasztól felosztja ezeket a feladatokat. Így a jelenlegi gondnokság az állandó gondnokból, Szabó György személyében, a két helyettes gondnokból, Hartmann Barbarából és Hajas Miklósból, valamint a gondnokságot összefogó Vass Attilából állnak.

Az idény vége fele járva, a gondnokság is szeretne beszámolni a házban és a ház körül történtekről, hogy ezáltal is minél többen kedvet kapjatok arra, hogy meglátogassátok, hiszen a ház napról napra, hétről hétre szebb, igényesebb és kényelmesebb lesz.

Az új gondnokság első és nem kis feladata volt, hogy a házhoz kapcsolódó rutinokat, szabályokat és dokumentációt összeállítsa, hogy mindenkinek a lehető legegyszerűbb, legátláthatóbb és követhetőbb legyen, ami a házzal történik. Közösen új és pontos házszabályokat alakítottunk ki, digitalizáltuk a foglalásokat, a díjszabást leegyszerűsítettük, ami számotokra és a pénztárosunk számára is megkönnyíti a mindennapokat.

A helyi gondnokunk, Szabó György, fáradhatatlanul dolgozik a ház szépítésén, többek között megemlíteném az igényesen felújított ebédlőket, a recepciót, valamint a főbejárat újonnan burkolt lépcsőjét. Ez utóbbit Hajas Miklós áldozatos munkájának köszönhetjük, melyhez Gyuri is segédkezett.

Egy SOMIT közmunka jóvoltából, a fűnyíró traktornak garázs épült, mely egyúttal a kerti szerszámok tározójaként is működik. Új raktárhelyiségeket és új, a takarítószereket és szerszámokat tároló külön szobát is kialakítottunk az új higiéniai rutinok mellé.

Köszönet illeti Szabó Tibort a SIK-nek adományozott festékekért, amiből Gyuri a felújításokat el tudta végezni, az anyanyelvi tábor résztvevőinek a recepció magyar és magyar-svéd motívumokkal való feldíszítéséért és a két ebédlő közötti elválasztó-ajtó felszereléséért, valamint Mezei Árpádnak a recepció új ablakának a beépítéséért.


A malmői Hungaroclub jóvoltából a SIK gazdagodott ruhaakasztókkal, egy mosógéppel, hűtőszekrénnyel, fagyasztószekrénnyel, vasalógéppel, valamint egy üdítős hűtővel is. Ezt külön köszönjük a Hungaroclubnak és elnökének, Júliának.

Sajnos a házban, mint minden használatban lévő ingatlanban, gondok is adódtak, mégpedig három jelentős költséggel járó probléma, melyet elkerülhetetlenül orvosolni kellett.
Az első gondunk a talajfűtéssel akadt, aminek a javítására szakembert kellett felkérnünk két különböző alkalommal, mert egyszer a fűtés nem működött, majd melegvíz nem volt.

A második problémánk a saját kútból származó ivóvíz volt, melynek minősége már a tavalyi ellenőrzéskor a negatív határértékeket súrolta. A Miljö och Hälsa hivatala kötelez bennünket az éves vízminőség-ellenőrzésre. Tekintettel az ivóvíz nem megfelelő minőségére, a Miljö och Hälsa ajánlására, egy vízszűrő-berendezés cseréjére is sort kellett keríteni, hogy újra biztonsággal iható vizünk legyen. A sok utánajárásért és ügyintézésért köszönet jár Hartmann Barbarának, aki szabadidejét nem sajnálva állt a hivatalok rendelkezésére.

A közel harmincéves mosogatógép is épp a teltházas anyanyelvi tábor ideje alatt adta fel teljesen a szolgálatot. Ezt orvosolandó, az újonnan beszerzett, ugyancsak használt mosogatógép, rövidesen használhatatlannak bizonyult, és újra cserére szorult. Hosszas tárgyalások eredményeként, melyért köszönet jár Vass Attilának, szerencsére sikerült az első céggel kiegyezni, a mosogatógép árát visszafizették, és a gépet elvitték. Helyét egy ugyancsak használt, de felújított mosogatógép vette át, egy másik, megbízhatóbb cégtől beszerezve, mely reményeink szerint hosszú éveken át fog minket szolgálni.

Végül pedig a ház kihasználtságáról: a házat a SMOSZ a magyar közösségnek vette, és elsődlegesen annak a szolgálatában áll (az év folyamán közel 2000 éjszakát használták különböző egyesületek a házat), de magánszemélyeket is gyakran fogadunk.

Köszönjük figyelmeteket, és szívesen látunk benneteket a hällebergai Ifjúsági Központban!
A SIK gondnoksága 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME