A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Takaró Mihály a székely apostolról

 

A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör szeptemberi előadóvendége Takaró Mihály író, irodalomtörténész volt. A Göteborgi Magyar Protestáns Gyülekezettel közösen, a Sankt Jakobs templom alagsori gyülekezeti termében a mintegy 80 hallgató, nagy figyelemmel hallgatta a Nyírő József író életútjának bemutatását.
 
Takaró Mihály író Göteborgban.
Fotó: Bánovits András
Nyírő József, a „székely apostol” újratemetése komoly diplomáciai feszültséget okozott Magyarország és Románia között. Az erdélyi írónak, a „székely nép krónikásának” kultusza a kilencvenes évek­ben kezdett újra erőre kapni, az újratemetés körüli vitákban azonban csak az élete utolsó szakaszát emelik ki: a negyvenes évekbeli jobbratolódását, a nyi­lasokkal vállalt szimpátiáját. Megítélése politikai szempontból nem egységes.
 
„Nyírő József nem volt nyilas, nem volt antiszemita és nem volt románellenes" – mondta Füzes Oszkár egykori népsza­badságos újságíró, bukaresti magyar nagykövet, a román újságíróknak. 
 
Ki is volt Nyírő József?
 
Szegény székely családból származik. Papnak tanul, 1915-ben hittan tanár, majd plébános. 1919-ben megismerkedik szerelmével, kilép a rendből. A katolikus egyház ezért kitagadja, ám halála előtt kérésére XII. Pius rehabilitálja. Ezután ismét reve­rendát hord, de nem lép be semmiféle rendbe. Az a véleménye, hogyha az ember egyszer elkötelezi magát, és katolikus pap lesz, akkor egész életében az is marad.
 
Erdélyben él és a helyi közösség elismert tagja. A II. világháború idején Észak-Erdély visszakerült Magyarországhoz. Választásokat nem tartottak, hanem konszenzusos alapon küldtek az erdélyi városok képviselőket a magyar országgyűlésbe. Nyírőt városa, Székelyudvarhely delegálta. Tehát nem a nyilaskeresztes párt képviselője volt. Soha nem volt a nyilaskeresztes párt tagja.
 
A székelység sorsa mindig foglalkoztatta és élete folyamán szem előtt tartotta. A székelyek mindennapi életét és gondolat­világát tükrözik novellái - ez a fő műfaja - és regényei is. A Jézusfara­gó ember, az Én népem, az Úz Bence maradandó művek, amelyekben sem antiszemitizmusnak, sem romángyűlöletnek, sem rasszista gondolatoknak nyomát nem találjuk.
 
Soha nem szerepelt indexen egyet­len műve sem, a magyarországi zsidó szervezetek megerősítették, hogy sem háborús bűnösnek, sem nyilasnak nem tekintik. Özvegye a román államtól élete végéig nyugdíjat kapott.
 
Összeállította: Csata Attila
 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME