A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Fili koncert Göteborgban

A híres szentegyházi Fili Gyermekfilharmónia látogatott Svédországba és négy koncertet tartott Stockholmban, Uppsalában, Göteborgban és Ljungbyben.

A Fili harminc éve alakult Erdélyben, Szentegyházán, Haáz Sándor karnagy közreműködésével. A Gyermekfilharmónia 40 tagú zenekarból és száztagú kórusból áll. A kórus átlagéletkora 10-20 év között van.

Mind Magyarországon, mind Erdélyben nagy sikert arattak, és már a kilencvenes évek óta rendszeresen járnak külföldre. A vendégszereplést sok segítő svédországi család, aSvédországi Magyar Protestáns Egyházi Közösség és szponzorok tették lehetővé, köztük a magyar állam és a svéd egyház is.

A göteborgi koncertet a Vasa templomban, sok néző előtt tartották. A koncertnek egy átgondolt programja volt, amely nem csak erdélyi, hanem lengyel és svéd nemzeti műveket és népdalokat is tartalmazott. A magas minőségű koncert egyik legszebb része a göteborgi Kortedala városrészi zeneiskolával való közös fellépés volt. Együttesen, mind svéd, mind magyar népdalokat énekeltek eredeti nyelven.
A nagyszámú közönség és a száznegyven tagú együttes a magyar és az székely himnusz közös éneklésével zárta az eseményt.

„Gyönyörű este volt, számomra is, a hallgatóságnak is, de természetesen a sok magyar és svéd gyermeknek is. Boldogság, büszkeség és persze egy kis izgalom is látszott a fellépők arcán. Egy páratlan élmény volt számunkra Svédországban svédül, svéd népdalokat énekelni, de ugyanakkor bemutatni nemzetünk kultúráját és művészetét egy impozáns templomban. Tényleg fantasztikus teljesítmény volt! Fáradtan, de büszkén térhet haza, Erdélybe a Fili Gyermekfilharmónia a svédországi élménydús vendégszereplésről.” (Haáz Sándor)

Külön köszönet jár a göteborgi családoknak, akik szállással segítettek a Fili kórusnak és a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör elnökének, Csata Attilának és tagjainak, akik lehetővé tették a sikeres göteborgi látogatást.

További sok sikert kívánunk a Fili-zenészeknek, és reméljük, hogy hamarosan viszontláthatjuk a Gyermekfilharmóniát Göteborgban.

 

Den ungerska Barnfilharmonin Fili från Szentegyháza i Transsylvanien besökte Sverige och gav konserter i Uppsala, Stockholm, Göteborg och Ljungby.

Fili bildades för 30 år sedan av dirigenten Sándor Haáz består idag av musiker i åldrarna 10-20 fördelat i 40 orkestermusiker och 100 sångare. Förutom konsertturnéer i Ungern och Transsylvanien, är Barnfilharmonin årligen inbjuden till olika internationella evenemang runt om i Europa. I år var det då Sveriges tur. Turnén hit möjliggjordes av ett stort antal familjer som hjälpt till samt sponsorer, bland andra Svenska Kyrkan och den ungerska staten.

Konserten genomfördes i Vasakyrkan i Göteborg inför en stor publik.
Programmet var ambitiöst och innehöll ett potpurri av klassiska mästerverk och av folkmusik från Transsylvanien, Ungern, Polen och Sverige.

En av de mest minnesvärda delarna av konserten var det gemensamma framträdandet av Fili och Kören från Kortedala Musikklasser, som innehöll svensk och ungersk folkmusik. Det var verkligen imponerande att höra barnvisor som Bäbä-vita-lamm och andra traditionella klassiker ljuda i den stora Vasakyrkan.

”Det var en minnesvärd upplevelse för mig och alla andra i den stora publiken, samt givetvis för de ungerska och svenska musikerna. Man kunde ana en viss nervositet, men också en stor portion stolthet och glädje i barnens ansikten. Det måste ha varit en unik upplevelse för dem att sjunga svenska folkvisor på svenska i en imponerande stor kyrka i Sveriges andra stad.
Jag är säker på att de ungerska gästerna nu återvänder hem till Transsylvanien med lite trötthet efter det tuffa konsertschemat, men tar med sig underbara minnen och erfarenheter från Sverige.” (Sándor Haáz)

Fili avslutade den fantastiska konserten genom att, tillsammans med den stora publiken, sjunga nationalsångerna frånUngern och Szeklerlandet (ligger i Transsylvanien).

Ett stort tack till de duktiga barnen i Fili Barnfilharmoni och dess ledare, samt till alla de som

gjorde Filis besök möjligt. Framföralltalla de familjer som öppnat sina hem för att härbärgera musikerna, den ungerska kulturföreningen Kőrösi Csoma Sándor och dess ledare Attila Csata samt medlemmar.

Vi önskar ungdomarna stort lycka till i framtiden och hoppas på ett snart återseende!

 

Szirányi Dániel,

Göteborg

Hol sírjaink (még) domborulnak…

Hol sírjaink (még) domborulnak…

Kedves Olvasó! 2019. július 07.
Alig pár napja, június 4-én emlékeztünk a trianoni békeszerződés 99. évfordulójára. A történelmi viszonylatban jelentéktelen évszázad elszakítottsága, emberi léptékkel mérve, már jelentős idő lehetne az együttélés normalizálódásához. Hiszen a hátunk mögött hagyott évszázad akár esélyt is nyújthatott volna egy korrekt…
Tovább
A boszorkányos Börzsöny

A boszorkányos Börzsöny

Kárpát-medence 2019. július 07.
„Taníts engem utadra, Uram, hogy igazságod szerint járjak.” (Zsolt. 85.11) – Pannonhalmi zsoltároskönyv   A közelgő nyár mindig jó lehetőség új tájak, új érzések, új emberek megismerésére. Az erdélyi Sóvidék, a Dél-Felvidék keleti vonulatai és Derenk „szellemfaluja” után a Nógrád…
Tovább
Háború utáni absztrakció, IV. befejező rész

Háború utáni absztrakció, IV. befejező rész

Képzőművészet 2019. július 07.
Egy kiugró lépcsőnél furcsamód a következő oktató feliratot helyezték el: „ Absztrakt Az absztrakt szó eredete a latin abstractus (elvont) és abstrahere (elvonni) szavakra vezethető vissza. A képzőművészettel összefüggésben az absztraktnak két alapvető jelentése van. Az egyik azt jelenti, hogy a képi sík hangsúlyos. A második jelentés inkább…
Tovább
Egy lélek ezeregy élet, avagy irodalom és újjászületés

Egy lélek ezeregy élet, avagy irodalom és újjászületés

Könyvespolc 2019. július 07.
Mondák és legendák minden időkben kifogyhatatlan forrásokként szolgáltak az irodalomban. Az egyik legbefolyásosabb legendakör Artúr királyról és a kerek asztal lovagjairól szól. Artúr király, a titokzatos brit király, feltehetőleg az ötödik vagy hatodik században élt, és megvédte Britanniát a betörő…
Tovább

Egyesületek

A  tizenötödik  iHuset

A tizenötödik iHuset

Magyarországon nem egyszer, sokszor kaptam már kérdést rólunk,  külhonban élőkről, pontosabban a külhonban élő magyarok „magyarkodásáról”. Tényleg? Mi…
Városok viadala

Városok viadala

Mi történik, ha két város diaszpóra magyarsága összefog? Játékos versengésre, vacsorapárbajra hívja ki a másikat? Nos, az biztos,…
Varázslatos hétvége a SOMIT Családos Táborán

Varázslatos hétvége a SOMIT Családos Táborán

Május első hétvégéjén ismét élettel és magyar szóval telt meg Hälleberga. A minden igényt kielégítő  Tábortanyán rendezte meg…
A Kőrösi is ott volt

A Kőrösi is ott volt

A kétezres évek eleje óta alkalmankint négy-öt magyar tudós és kutató tartott előadást a göteborgi Vetenskapsfestiválokon. Emlékszem, az…
Hasta la vista!

Hasta la vista!

„A sors talán azt akarja, hogy sok nem megfelelő emberrel találkozz, mielőtt megismered az igazit, hogy mikor ez…
Március 15. Göteborgban

Március 15. Göteborgban

Vannak királyok, művészek, feltalálók, akiket tisztelet vett körül, mielőtt meghaltak. Aztán az idő múltával lassan feledésbe merült a…
A Pannónia Klub életéből

A Pannónia Klub életéből

Tavasszal is folytattuk a nagyon nagy népszerűségnek örvendő gyermekprogramokat. Vasárnaponként a nagyobb gyerekeknek tartunk vasárnapi iskolát, míg szerdánként…
Tízedszerre álltak színpadra a Magyar Ház színészei

Tízedszerre álltak színpadra a Magyar Ház színészei

Hogy mi történt április 14.-én a Magyar Házban? Aki ott volt, tudja, aki nem, annak most elmesélem. Dél…
A malmői Hungaroclub hírei

A malmői Hungaroclub hírei

Márciusban lezajlott Tavaszi Bálunk teltházas volt, sőt egy héttel a bál előtt kitettük a „Telt ház” táblát. Nagyszerű…
Irodalmi kávéház Lundban

Irodalmi kávéház Lundban

A Lundi Magyar Kultúrfórum több mint, hatvan éve jól működő egyesület Svédországban. Vállalom, hogy elcsépelt, de most ez…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME