A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Változatos programok a Stockholmi Magyar Házban

Fölszállott a páva a Stockholmi Magyar Házra, 2018. december 8-án

Az Adventi ünnepség meleg és családias hangulatát a Fölszállott a Páva fellépői biztosították: Debreczeni-Kis Helga citerán, Patonai Bátor tekerőn, Cruz Heather és Demarcsek Dániel táncjátékaikkal valamint Bodó Tímea Emese énekével. A sikert, a jókedv és vigadalom jelentette, továbbá a vacsorára felszolgált töltöttkáposzta és kürtőskalács.

A legendás Aranycsapat bemutatását az Aranycsapat Alapítvány elnöke, Kű Lajos vállalta fel egy előadás keretében a Stockholmi Magyar Házban, 2019. január 26-án.

Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnökének előadása

Lajos tagja volt annak a magyar csapatnak, amely olimpiai ezüstérmes lett Münchenben az 1972-es az olimpiai nyári játékok során.

Jó lett volna az Aranycsapat tagjairól olyan részleteket is megtudni, amelyek ínyencségül szolgáltak volna az előadó beszédében. Az embereket az is érdekelte volna, hogy hogyan jöhetett létre egy ilyen sikeres csapat...

Az előadás hallgatása alatti feszült figyelmet az esti Retro Disco-n lehetett feloldani Persik Szabi DJ közreműködésével, valamint az ízletes kenyérlángos elfogyasztásával.

Érdekes témákat feszegetett a Stockholmi Magyar Házban megrendezett Szabadegyetem keretén belül Dr. Bartosiewitz László és Dr. Sebestyén Gábor. Segítségükkel betekinthettünk a tudomány izgalmas világába.

Szabadegyetemi előadás a Stockholmi Magyar Házban

November 14-én Dr. Bartosiewicz László régész, a Stockholmi Egyetem paleozoológiai tanszékének vetetője gazdagította tudásunkat az állatokkal kapcsolatos régészeti információkkal: „A szomszéd tehene”– ember-állat kapcsolatok a régmúltban címmel. Az archeológusról megtudtuk azt is, hogy 2006. és 2014. között két ciklusban elnöke volt a Nemzetközi Régészeti Tanácsnak.

Sok figyelemre méltó dolgot tudhattunk meg úgy az előadóról, mint az általa nagyra becsült és számunkra ismeretlen régészeti ágról.

Dr. Bartosiewicz László régész, a Stockholmi Egyetem paleozoológiai tanszékének vezetője

Dr. Sebestyén Gábor, szülész-nőgyógyászfőorvos számunkra nem ismeretlen. Sokszínű tevékenységeit elismerés övezi. Kétrészes, Tordától Stockholmig – Erdélyből Svédországba címmel megtartott előadásának az első részére decemberben került sor. Ekkor érdekfeszítő témákkal ismertetett meg bennünket: Torda város történelméről, a Tordai Országgyűlésről, a vallásszabadságról valamint az unitarizmusról.

A második részre február folyamán fog sor kerülni, ezúttal Dr. Sebestyén Gábor a saját életéről és munkásságáról fog beszélni.

Március folyamán pedig Dr. Szabolcs Antal fog beszámolni az életpályájáról és a munkásságáról a Stockholmi Magyar Házban.

 

Dr. Madarassy Enikő

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2020. március 24.
Kedves Híradó Olvasók! Ezennel fölveszem azt a bizonyos letett lantot. Nyilván mindenki máshogy szólaltatja meg kicsit a hangszert, beleviszi önmagát, a személyiségét. Egy évek alatt kiforrott lapot kaptam örökül. Nem kezdtem gyors, mindenáron való változtatásokba. Először szeretném hallani, hogyan szól…
Tovább
A bükki partizánok útján

A bükki partizánok útján

Kárpát-medence 2020. április 03.
Az eddigi útleírásaim közül ez a mostani visz legközelebb szülővárosomhoz. Tulajdonképpen egy ó-bükki hátizsákos túrára hívom most magammal a kedves Olvasót! Őszintén remélem, hogy mire ezek a sorok eljutnak hozzátok, már a tavaszi erdőben sétálhatunk! Egy barátommal, volt kollégámmal elhatároztuk,…
Tovább
Őszi látogatás Firenzében

Őszi látogatás Firenzében

Képzőművészet 2020. április 02.
Ősszel Firenzébe látogattunk. Este érkeztünk meg a pályaudvarra. Fél órába is beletelt, mire a vasútállomás körül megtaláltuk a szállásunkra induló városi autóbusz megállóját. A város fényei első látásra is vonzónak tűntek. Átkeltünk az Arnó folyó hídján, és az első megállóban…
Tovább

Egyesületek

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

A programokkal teli 2019-es év után új fejezet nyílt a Jönköpingi Magyar Egyesület életében. A tavalyi évben 35…
A stockholmi Magyar Ház technikai korszerűsítése

A stockholmi Magyar Ház technikai korszerűsítése

A stockholmi Magyar Ház Házkezelősége 2019-ben sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által a diaszpórában élő magyarság…
Ez az év is elkezdődött...

Ez az év is elkezdődött...

... de még hogy! Stockholmban már január második hetében beindult az egyesületi élet. A legszorgalmasabbak a színjátszókörösök voltak,…
Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Az idei első, Téli SOMIT mind a szervezők és mind a résztvevők nagy örömére már hetekkel a tábor…
Hajdan-Hajdú

Hajdan-Hajdú

A tánc szinte egyidős az emberrel. Hangulatot, gondolatokat fejez ki, hogy lássa és értse az, aki nézi. Az…
Szabó Tünde borász Göteborgban

Szabó Tünde borász Göteborgban

Magyarországot mindig is jó bortermelő országnak ismerte a világ. Sajnos, a háborút követően volt egy hosszú időszak, amikor…
Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as évadunkat január végén kezdtük, amikor is Dr. Pölcz Éva tartott nekünk egy érdekes előadást a stresszről,…
A Pannónia Klub életéből

A Pannónia Klub életéből

A 2019-es év végét két, nagyon szép, színvonalas programmal zártuk. Lohn Annamária KCSP-ösztöndíjas Magyar Nobel-díjasok és feltalálók című…
A magyar kultúra napja Malmőben – így emlékeztek a Pannónia Klub tagjai

A magyar kultúra napja Malmőben – így emlékeztek a Pannónia Klub tagjai

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én tartjuk abból az alkalomból, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a…
30 éves az eskilstunai magyar közösség

30 éves az eskilstunai magyar közösség

           Egy hazafias érzelmű kis csoport ötleteként, 1989 kora tavaszán, Barra Regina lakásán született…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME